2017. december 23., szombat

Narancsos pezsgőkrémes torta


Narancsos pezsgőkrémes torta


Szépséges téli tortánk ruhája a selymes, halvány narancsszínű pezsgőkrém, ékszerei pedig hópehely és aranygyöngy. Méltó dísze az ünnepi asztalnak.
A gyöngyöző buborékos pezsgő a csillagszórós, ünnepélyes pillanatok jelképe, maga a vidámság és életerő. Azt mondják, táncoló angyalok és sziporkázó csillagok laknak benne. 
Ennek a narancsos tortának egy egész üveg pezsgő a lelke. Ki szeretne pezsgőbuborékos hangulatban tortakrémet kavarni? Igyunk meg hát egy pohár pezsgőt mielőtt kezdenénk ennek az egyáltalán nem bonyolult tortának. 

Amire szükségem lesz:

a tésztához: 30 dkg liszt, fél tasak sütőpor, két csipet szódabikarbóna, 4 tojásfehérje, egy csipet só, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 3 dl pezsgő, vanília aroma, 1 narancs reszelt héja
a krémhez: 6 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 12 dkg vaj, 3,5 dl pezsgő, pár csepp vanília aroma, 1 narancs reszelt héja és leve, 1 kg mascarpone
az összeállításhoz: fél dl pezsgő, fél dl narancslé, hópehely és aranygyöngy díszcukorka, esetleg torta- vagy kekszmorzsa

Így készítem: 

Egy dl pezsgőt kitöltök egy szép pohárba és a hozzávalókat szemlélgetve lassan elkortyolgatom.
A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval. A cukrot a vajjal elmorzsolom, pár csepp vanília aromát és a reszelt citromhéjat adok hozzá, majd habverővel 3 dl pezsgővel összekeverem. A sütőport, szódabikarbónát liszthez adom és apránként a pezsgős-vajas keverékhez adagolom, majd a legvégén laza mozdulatokkal a tojásfehérje habját is belekeverem. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon aranybarnára sütöm. Egy könnyű, narancsillatú pezsgős piskóta lesz belőle, amit kihűlés után két lapra vágok. 
A krémhez a 6 db tojássárgáját 25 dkg cukorral, vanília aromával, reszelt narancshéjjal és 1 narancs levével vízgőz felett összefőzöm, lassan beleadagolva a 4 dl pezsgőt. A habos krémet félreteszem hűlni, és amíg még meleg, beleszórom a 12 dkg kockákra vágott vajat kockákra. Amikor a krém teljesen kihűlt, habverővel elkeverem az 1 kg mascarponéval és igyekszem kóstolgatás közben nem megenni az egészet csak úgy. Aztán közelharcot vívok a  családommal, hogy  ők se egyék meg a krémet magában.
A tortalapokat fél dl pezsgő és fél dl narancslé keverékével megöntözöm, majd megtöltöm a tortát a krém felével, és aztán kívűlről is bevonom a tortát. Tortamorzsával díszítem az oldalát. Hópehely- és aranygyöngy cukorkákkal megszórom. Egy pohár pezsgővel megünneplem, hogy milyen ügyes vagyok és nézegetem a tortámat még mielőtt a hűtőbe tenném pihenni egy éjszakára. Másnap bizonyára az ünnepi asztal dísze lesz. 













2017. december 20., szerda

Diétás túrótorta

Családunk kedvencét egy ideje kicsit átalakítva sütöm, hiszen ez a recept a blogon nagy sikerrel szereplő Veronika túrótortájának egy alakbarátabb változata, margarin és porcukor nélkül.
Hihetetlenül finom és könnyű citromos-narancsos sütemény, nemigen lehet az eredetitől megkülönböztetni. Ez az eredeti recept:

Amire szükségem lesz:

fél kg túró, 5 tojás, 1 dl kefír, 1 tasak vaníliás pudingpor, pár csepp vanília aroma, Süssina folyékony édesítőszer ízlés szerint, 1-1 ek citromlé és narancslé, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1 narancs
egy 26 cm átmérőjű kerek tortaforma, vagy egy 24 x 30 cm-es tepsi

Így készítem:

Felverem a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá. Az összes többi hozzávalót összekeverem, majd a végén a tojásfehérjehabbal lazán összeforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm 190 fokon, 30-40 percig.
Ha megsült, ráfacsarom egy narancs levét.










Sajtos tallér


SAJTOS TALLÉR

Ezerféle ropogtatnivalót árulnak a boltok, de a házi sajtos tallérnak párja nincsen. Kiskoromban a nagymamámmal együtt sütöttük, gáz lángja felett, hatalmas vaslapok között. Emlékszem, mennyire más szemmel néztem azokat a tallérokat, amiket én magam sütöttem nála, a régi alföldi házában, mert ez a vas ostyasütő nagyon nehéz volt és a lapokat egyenként kellett vele sütni, a nyelénél erősen összeszorítva és a sütés félidején megfordítani. Addig nem is gondoltam arra, hogy egy-egy doboznyi nagyi-féle sajtos tallér milyen fárasztó munka eredménye volt. Ma már elektromos ostyasütő végzi el helyettünk ezt a munkát, nekünk csak egyenként bele kell tenni a kis gombócokat. Az én ostyasütőmet a lányaimtól születésnapi ajándékként kaptam, a recept pedig a nagyimé, bár én jóval több sajttal sütöm és tejfel helyett kefírt használok. A sajtos tallér a boldog kunhegyesi nyarakat és a nagymamámat jelenti nekem.

Amire szükségem lesz:

65 dkg liszt, 30 dkg reszelt sajt, 25 dkg margarin, 4 dl kefír, 1 tojás, 1 evőkanál köménymag, 1 csapott ek só, fél csomag sütőpor
ostyasütő

Így készítem:

A hozzávalókat összegyúrom és nagyobb dió nagyságú gombócokat görgetek belőle. Ostyasütő lapjának közepére téve megsütöm őket egyenként aranybarnára. És boldogan elropogtatom.
A 90 éves nagymamámmal és a 10 éves legkisebb lányommal. Nagyival minden évben együtt töltöttük a Karácsonyt.

Nagyim kertje, mint virágos mező volt mindig.


2017. december 19., kedd

Kókuszos gyümölcspite cukor és liszt nélkül

Ez egy univerzális szuperpite: nagyon szeretem, mert mindenféle gyümölccsel megsüthető és sem liszt, sem vaj, sem cukor nincs benne. A kókusz a tészta alapja és minimális más zabkorpa-zabliszt van csak hozzáadva.
Szeretem azt is, hogy olyan rusztikus kinézete van. Kínálhatunk hozzá citromos,édes tejfölt is.

Amire szükségem lesz:

25 dkg kefír, 13 dkg kókuszreszelék, 2 ek zabkorpa (26 gr), 2 ek zabliszt, 2 tojás, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna, pár csepp vanília aroma, 1 citrom reszelt héja, 6 ek eritrit, 25 dkg gyümölcs (alma, körte, banán, stb, bogyós gyümölcs, akár fagyasztott is)

Így készítem: 
A hozzávalókat mind összekeverem a gyümölcsök nélkül és sütőpapírral bélelt lapos piteformába öntöm. Lehet más formájú tepsi is, de a tészta kb két ujjnyi vastag legyen, amikor beleöntjük. Rászórom szépen a gyümölcsöket, és 200 fokon 25 percig sütöm.

Hasonló receptek a blogon:
Ennek a pitének nem kókusz, hanem zabliszt az alapja.
Ez pedig az epres pite krémes variációja.




Mandulás, csokis, kókuszos, diós, mákos diétás sütemények


A sportos-egészséges életmódot élők is szeretik az édességeket, de próbálják elkerülni a hagyományos lisztes-cukros-vajas kombinációt és állandóan keresik a finom, de alacsony kalóriatartalmú sütiket. Szeretek kísérletezni és ezek lettek az én igen bevált, kipróbált diétás aprósüti receptjeim, állandóan használom őket. Hihetetlen gyorsan készülnek, mindössze 15 perc a sütési ideje egy adagnak! Azért adtam meg evőkanálban és marékban is a hozzávalókat, mert így még gyorsabb a tészta összeállítása. Igazából, amíg reggel teszünk-veszünk, munkába készülődünk, 2 tepsinyit is megsüthetünk. Úgy raktam össze ezeket a recepteket, hogy 20 db lesz egy- egy adagból, és pont ennyi fér egy tepsire. Nem egy habos-krémes látványos sütemény egyik sem, de pont ez az előnye is, hiszen könnyen csomagolható, nem folyik, nem ragad, nem törik, nem morzsálódik. Ezért is szoktam munkába vinni pár darabot mindig. 
Mind kefír-zabkorpa-tojásfehérje alapú, dióval, mandulával, kókusszal, mákkal kombinálva. Természetesen máshogy is fűszerezhetjük, hiszen a lehetőségek végtelenek, lehet pl mézeskalács fűszerrel is ízesíteni. Lehet mindenféle más mogyorót vagy gyümölcsdarabokat tenni bele. Az aszalt gyümölcsökkel, mazsolával vigyázzunk, mert igen magas kalóriatartalmuk van.
A mákos variáció pufibb lesz és puhább (az almától), a többi keksz alakúra kiterül sütés közben és ropogósabb jellegű. Sütés közben kiterülnek egy kicsit, hagyjunk a kupacok között helyet.
Egy darab hagyományos linzerben kb. 160 kalória van, mindenféle lekvár vagy krém nélkül. Ezek a sütik viszont átlag kb 30-40 kalóriát tartalmaznak. Ha nincs külön tojásfehérjénk, akkor egész tojást is tehetünk bele, így is csak 6 kalóriával nő 1 db energiatartalma.
1 db kókuszos: 29 kcal, 1 db mandulás-csokis: 44 kcal, 1 db diós: 41 kcal, 1 db mákos: 38 kcal energiát tartalmaz.
Mindegyik egyformán készül: az összes hozzávalót elkeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe 20 kis kupacot halmozunk belőlük,picit lelapogatjuk és 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Az "ek" evőkanált jelent, a "tk" teáskanált.
Összeállítottam egy kis táblázatot az a sütik energiatartalmáról (a zsír-szénhidrát-fehérje tartalom itt nincsen részletezve) 
20 db mandulás-csokis:
883kcal
20 db kókuszos-narancsos:  575 kcal
20db diós:
826 kcal
20 db mákos-almás:
762 kcal
10 ek zabkorpa (130 gr)  464 kcal
4 ek szeletelt mandula (32 gr) 180 kcal
35 gr csoki 170 kcal
2 ek kefír 41 kcal
2 tojásfehérje 28 kcal
6 ek zabkorpa (78 gr) 278 kcal
6 ek kókusz  (36 gr) 228 kcal
2 ek kefír 41
2 tojásfehérje 28
12 ek zabkorpa (156 gr) 557 kcal
1 marék dió ( 30 gr) 200 kcal
2 ek kefír 41 kcal
2 tojásfehérje 28 kcal

6 ek zabkorpa (78 gr) 278 kcal
8 ek mák 64 gr 336 kcal
1 db alma kb 52-80 kcal
2 ek kefír 41 kcal
3 tojásfehérje 42 kcal
   
MANDULÁS-CSOKIS
10 ek zabkorpa (130 gr), 4 ek szeletelt mandula (32 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, 35 dkg cukormentes étcsokoládé, pár csepp vanília aroma, 1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna




Könnyen leválasztható a kis sütemény a sütőpapírról. Itt mutatom, hogy milyen a talpa.

KÓKUSZOS-NARANCSOS
6 ek zabkorpa (78 gr), 6 ek kókuszreszelék (36 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, pár csepp vanília aroma, 1 narancs reszelt héja, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna



DIÓS
12 ek zabkorpa (156 gr), 1 marék durvára vágott dió (30 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 2 tojásfehérje, pár csepp vanília aroma, 1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna

MÁKOS-ALMÁS PUFFANCS
6 ek zabkorpa (78 gr), 8 ek darált mák (64 gr), 6 ek eritrit, 2 ek kefír, 3 tojásfehérje, 1 reszelt alma, 1 citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma,  1 tk fahéj, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna