2018. február 5., hétfő

A mennyei mogyorókrém napján


A Nutella bizonyára a mogyorókrémek koronázott uralkodója. Vajon van olyan ember, aki ellen tud állni a híres mogyorókrémes üvegek csábításának? És ha már kinyitotta az üveget, nem kanalazza ki az egészet? Ki nem érez boldogságot a kis nutellával töltött Ferrero csokik aranypapírját bontogatva? Sportos, egészséges élet ide vagy oda....A Ferrero család ellenállhatatlan találmányát ünnepli ma a világ és a Nutella 54. születésnapjára cukrász Zsófink tejszínhabbal díszített nutellás tortáját hoztam ötletnek: krémje Nutella és mascarpone fele-fel arányban.
Vicces nutellás mondásokból nincs hiány az interneten, pl:
"Nem tehetsz mindenkit boldoggá. Nem vagy te Nutella!" :)

Egyszer már szerepelt a blogon:

Érdekességek a Nutelláról:

2018. február 3., szombat

Paprikás zsemle és hagymás zsemle



Süssünk valami igazán különlegeset! Paprikás zsemlét vagy hagymás zsemlét nem bonyolult készíteni egyáltalán, csupán annyi az egész, hogy a hagyományos zsemle alapanyagaihoz hozzáadjuk a következőket még a folyamat legelején:
-kb. 1 ek pirospaprikát a paprikáshoz és
-1 nagy hagymát (vagy újhagymát, lilahagymát vegyesen) aprítva, olajon, pici sóval megpárolva a hagymáshoz.
A párolt hagymát nem forrón adjuk a tésztához, hagyjuk kicsit kihűlni.
A továbbiakban minden ugyanúgy történik, mint a zsemle esetében.
Ez a zsemle recept a kenyér alapreceptem is. Lehet fűszeres, bazsalikomos, vagy diós-fokhagymás zsemlét is sütni, vagy fetasajtosat. Alkossunk, élvezzük a tésztával való munkát és a végén fantasztikus illatok töltik be majd a lakást. A vaj a forró zsemlén csodálatosan elolvad, és ha kolbászt kínálunk hozzá, biztosan mindenkit lenyűgözünk majd.
A zsemle receptje a blogon:








 
A legkisebbik lányom várja, hogy megsüljenek a zsemlék. 

 

2018. február 2., péntek

Túrógombóc

A túrógombóc frissen, melegen olyan lágyan rezgős és puha és sok tejföllel, porcukorral, fahéjjal mennyei eledel. Kiskoromban mindig szerettem a maradék zsemlemorzsát még külön megenni sok tejföllel, cukorral, mint a szilvás gombócnál. Az eredetei receptet Anyukámtól tanultam, de egy ideje készítem diétás változatát is. 
Érdekes, hogy a túró számos nemzet konyhájában egyáltalán nem szerepel, pl. túrógombócot kóstolva nálunk a külföldiek sokszor azt hiszik, hogy krumpliból vagy rizsből készült.

Amire szükségem lesz:
25 dkg túró, 1 tojássárgája, 1 tojásfehérje habbá verve, 2 ek cukor, 2 ek búzadara, kb fél dl tej, 1 csipet só, 2 ek liszt, 1 citrom reszelt héja
kb 10 dkg zsemlemorzsa, 1 ek vaj
tejföl, őrölt fahéj, porcukor

Így készítem:
Megpirítom a zsemlemorzsát a vajjal, folyamatosan kavargatva, mert könnyen megég. A búzadarát leöntöm a kb. fél dl tejjel és teszek bele 1 csipet sót. Annyi tej kell, hogy ellepje a darát. Hagyom állni fél órát. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd a túrót, lisztet, citromhéjat, a tejes darát is hozzáadom. A legvégén óvatosan beleforgatom a tojáshabot és megint hagyom állni egy kicsit. Felforralom a vizet és vizes kanállal beleszaggatom a gombócokat. Mivel kanalat használok, ovális formájúak lesznek. Természetesen kézzel is lehet gombócokat formázni, én időnyerés miatt a kanalas módszert használom. A víz forrjon, de ne nagyon, mert széteshetnek a gombócok. Egyszerre csak 2-3 darabot teszek a vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, szépen kiszedegetem őket a zsemlemorzsára és meghempergetem benne őket.

Ötlet: különlegesség a darált mákban meghempergetett túrógombóc forró málna- vagy eperlekvárral. 
Ezt a szép zöld tálat egy vászolyi keramikus barátunktól kaptam évekkel ezelőtt és nagyon szeretem. Sajnos már lepattogzott róla a máza itt-ott.





Diós és kókuszos keksz


Ropogós keksz, cukor és búzaliszt nélkül. Nagyon finom mandulával is, vagy kókusszal.

Amire szükségem lesz:
2 tojás, 3 ek vaj vagy kókuszzsír, 5 dkg eritrit, 5 dkg zabpehely, fél narancs vagy citrom reszelt héja, egy nagy csipet fahéj, 12,5 dkg durvára darált dió, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna
gyúráshoz: esetleg narancslé és zabkorpa

Így készítem:
Összegyúrom a hozzávalókat, ha szükséges vagy narancslét vagy zabkorpát is adok még hozzá. Diónyi golyókat készítek belőle, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe teszem őket. Kicsit lelapogatom és 180 fokon sütöm.  Elég hamar megsül.

A kókuszos vagy mandulás változat ugyanígy készül, csak a receptben behelyettesítem a diót kókuszreszelékkel vagy durvára darált mandulával.

Hasonló receptek a blogon:





2018. február 1., csütörtök

Kínai tészta pirított mandulával

A kínai pirított tésztához adjunk pirított hántolt mandulát, így még finomabb lesz. 
A kínai tésztát minden nap tudnánk enni és receptje a blogon is régóta a legnagyobb sztár, toronymagasan vezeti a statisztikát:
Köszönöm mindenkinek, aki olvassa a blogomat. :)



Spagetti három mártással

Spagetti mártásokkal jópofa dolog kísérletezni, ki lehet próbálni új ízeket együtt.
A spagetti tésztáját mindig lobogó forró, sós vízbe tesszük főni. Az olaszok "al dente" és "alla goccia" főzik, tehát nem teljesen puhára és mindig hagynak alatta egy icipici főzővizet. Leszűrés után olajat nem tesznek a kifőtt tésztára, hanem a mártást magát, tehát először mindig a mártást készítjük el. Mutatok 3 különböző mártást és egy ráadást.

Diós sajtmártás
Amire szükségem lesz: 20 dkg krémsajt, 5 dl tejszín (vagy 4 dl tejszín, 1 dl fehérbor), 10 dkg dió, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, egy szelet magos kenyér, só, bors
Így készítem: Megpirítom a diót és durvára darálom. Kockákra vágom a magos kenyeret és szintén megpirítom, majd összefőzöm a többi hozzávalóval és kész is.
Nagyon különleges lesz, ha márványsajttal vagy camembert sajttal készítjük.
Úgy is lehet, hogy a borban először megpárolom az egész fokhagymákat és utána pürésítem össze a többi hozzávalóval. 

Házi petrezselymes vagy bazsalikomos pesto
Amire szükségem lesz: 15 dkg hámozott mandula, 4-6 gerezd zúzott fokhagyma, egy marék friss bazsalikom vagy petrezselyem, kb. 1 dl olívaolaj, só
Így készítem: a mandulát megpirítom pici olívaolajon, serpenyőben. Minden hozzávalót az aprítóba teszek és összeturmixolom és kész is. 
Lehet bele sok reszelt parmezánt is tenni. Az eredeti pesto parmezánnal, fenyőmaggal és bazsalikommal készül. A fenyőmagot tudjuk helyettesíteni mandulával, a bazsalikomot petrezselyemmel és így is nagyon finom.

Citromos-tejszínes mártás
Receptje a blogon:
Ráadás mártás: Sajtos zöldségkrémmel is kínálhatjuk a spagettit, fantasztikusan finom, receptje a blogon:

A sajtkrémes-lazacos tészta posztjában pedig összegyűjtöttem a spagetti receptjeimet:







Három spagettifészekre teszek egy-egy adag spagettimártást. Érdekes kipróbálni az ízeket így együtt.

Szerelmes linzer

Linzertésztát gyúrtam, felét piros ételfestékkel megfestettem, szíveket kiszúrtam belőle. A többi tésztából kerek lapocskákat szúrtam ki, közepét ugyanavval a szív formájú sütikiszúróval vágtam ki és a piros szívet beletettem. Így sütöttem egy adag szerelem-linzert ajándékba.
A linzer alapreceptje a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/linzer.html

„Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk. (Hemingway)