2018. január 14., vasárnap

Narancsos-citromos torta


Tokaji aszús, édes tejszínhabbal díszített narancstorta.

Ezt a tortát egy amerikai citromos sütemény ihlette és rendszeresen sütöm már több, mint 10 éve. Az eredeti recepthez sok köze nincsen már, csak a krém arányait használtam fel benne. Az az érdekes, hogy nem utólag kell betölteni a krémmel, hanem avval együtt sül és a felső tésztaréteg is sütés közben alakul ki. Egyik nagy kedvencünk: a kézzel írt receptjeim között is tuti narancstorta néven szerepel, mert mindig sikerül és mindig finom. Kipróbált szuper recept, bátran ajánlom kipróbálni. Jó sütést kívánok!

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 18 dkg liszt, 2 csipet sütőpor, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 ek citromlé vagy narancslé, 1 tojássárgája, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, pár csepp vanília aroma
A krémhez: 4 tojás, 30 dkg cukor, 2 narancs vagy citrom leve (vagy vegyesen), 1 narancs vagy citrom reszelt héja, 5 dkg liszt, 1 tk sütőpor, egy csipet só, pár csepp vanília aroma

Így készítem:

Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom vajas-lisztes sütőpapíron nagyjából kör alakúra, kb fél cm vastagra. A sütőpapírral együtt kerek tortaformába teszem, jól megszurkálom villával és vakon elősütöm a tésztát: vagyis ráteszek egy másik sütőpapírt, rászórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és így együtt sütöm kb. 15 percig 190 fokon.
Közben elkészítem a krémet:
4 tojásfehérjét kemény habbá verek egy csipet sóval. Egy másik tálban a 4 tojássárgáját habosra keverem a cukorral, a narancs- vagy citromlével, a reszelt héjával, a vaníliával és esetleg citromlikőrrel. Beleforgatom a tojáshabot. Vigyázat, itt következik a veszélyes része a folyamatnak, mert ez a citrusos, édes, habos krém annyira finom így magában, hogy nehéz nem megenni csak úgy.
Az elősütött, nem túl forró tésztára öntöm a krémet és megsütöm készre. Szépen feljön a tésztaés aranyszínű lesz. Miután kivettem a sütőből, vissza fog esni a teteje. Akkor szeleteljük, ha kihűlt. Beöltöztethetjük csokimázba vagy tejszínhabba vagy csak megszórjuk porcukorral. Isteni finom így is, úgy is.

Ötlet: lime vagy mandarin is finom benne

Ötlet: készítettem már citromlikőrrel (limoncello) is, a krémjébe tettem 2 evőkanállal






Fehércsokimáz és cukorgyöngy a torta tetején. 



Ez az amerikai citromos sütemény ihlette az én tortámat. (lemon bar) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése