2014. április 18., péntek

Somlói tiramisu




Ez egy somlói galuska és az olasz tiramisu ihlette finomság. A narancs-dió-csokoládé ízei még a Gundel palacsintát is megidézik. Picit rumos, picit narancsos, ropogós dióval, vaníliás krémmel és csokoládéval. 

Sütés nélküli édesség és még ráadásul kalóriaszegényebb változat is, mert nyírfacukorral (xilittel) és cukornélküli csokoládéval készült. A dió és a mazsola miatt ugyan nem mondhatjuk, hogy kifejezetten diétás, de ha cukorral készítenénk, jóval több kalóriát tartalmazna. Amennyiben a babapiskótát cukornélküli piskótára cseréljük, cukorbetegeknek is megfelelő.

Amire szükségem lesz:

a rumos narancshoz: 3 dl friss narancslé, 6 evőkanál rum, 1 evőkanál xilit vagy nyírfacukor
a diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 2 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál vegyes reszelt citromhéj és narancshéj, 2 dl tej
a fehér krémhez: 50 dkg mascarpone natúr krémsajt, 2 tojássárgája, 2-3 evőkanál xilit vagy nyírfacukor, vanília aroma
36 db babapiskóta
10 dkg cukornélküli étcsokoládé, pár csepp olaj
2 evőkanálnyi pirított, nagyobb darabokra vágott dió
egy marék rumba áztatott mazsola

Így készítem:

A diós krém hozzávalóit összeforralom, hagyom kihűlni. A narancsléhez adom a rumot és az édesítőszert. A fehér krémet is összekeverem. Magában megpirítom a diót és külön beáztatom rumba a mazsolát. Tehát 5 tálkában lesznek a hozzávalók. A fehér krémet 3 részre osztom, a diósat pedig 2 részre. 12 db babapiskótát a rumos narancslében megmártok és egymás mellé teszem egy tálra, rászórok kevés pirított diót és rumba áztatott mazsolát, majd a diós krém felét elosztom rajta és erre jön egy réteg fehér krém. Aztán még egy ilyen réteget ráteszek: 12 db babapiskóta-dió-mazsola-dókrém-fehérkrém. A tetejére simítok még a fehér krémből. Megolvasztom vízgőz felett a csokoládét pár csepp olajjal és amikor már kihűlt, de még folyik, ráöntöm a tiramisu tetejére. Hűtőbe teszem egy éjszakára és másnap szeletelem.

Ötlet N 1: ha még narancsosabbra szeretnénk, akkor narancslikőrt használhatunk a rum helyett
Ötlet N 2: ha maradt még a narancsos rumból, összeforralhatjuk édes mártásnak és tálaláskor a tiramisura öntjük
Ötlet N 3: természetesen cukorral is elkészíthetjük, tulajdonképpen maradhat a fenti arány, csak a xilitet cukorra cseréljük
Ötlet N 4: a csokoládémáz helyett rászitálhatunk cukrozatlan kakaóport is, ahogy a hagyományos olasz tiramisunál













Ezeket a kerámia gyertyatartókat a lányaim készítették. Az egyik igazából egy szívformájú tálka. Jobban vigyázok rájuk, mint a legbecsesebb porcelánra, csupa szeretet mind. Mint ahogy a duci szív díszek is. Jó rájuk nézni.


2014. április 17., csütörtök

Sonkás nyuszipite



Sonkás nyuszipite

Ez az aranyos nyuszika egy sonkával töltött pite. Semmilyen sütiforma nem kell hozzá. Csak egy papírból kivágott nyuszisablont vágok körbe. Egyszerű hozzávalókból sütjük, mégis nagyon látványos. Talán nem is lesz szívünk megenni?

Amire szükségem lesz:

a töltelékhez: 40 dkg darált főtt sonka, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, só, bors
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors
a sonkás töltelék tetejére: 2 evőkanál olvasztott margarin vagy vaj

Így készítem:

Összekeverem a darált főtt sonkát a tejszínnel , a tojássárgájával és sózom, borsozom. A sonka már maga is sós, ezért sóból nagyon pici kell. Hűtőbe teszem.
Kivágok papírból egy nagyobb nyuszit. Összegyúrom a tészta hozzávalót és sütőpapíron ovális formára kinyújtom, kb fél cm vastagra. Ráteszem a nyuszis sablont. Úgy vágom körbe késsel, hogy körben maradjon még egy 1 centiméternyi rész. Rásimítom a tölteléket, akkora méretűre, mint a sablon volt, majd körben az 1 centiméternyi tésztarészt felhajtogatom, hogy a nyuszinak körben pereme legyen. A maradék tésztából szívet, szemet, orrot csinálok a nyuszinak és ha sok tészta maradt, abból még egy tésztacsíkkal körbe megmagasítom a nyuszi peremét. Megszurkálom a húsos részt is és a tésztát is villával. A sonkára csorgatok kevés olvasztott vajat itt-ott. 190 fokon sütöm kb 40 percig.

Ötlet N 1: a tölteléket előző napon is elkészíthetem, a tésztát is összegyúrhatom és másnap már csak összeállítanom kell és sütnöm
Ötlet N 2: természetesen kerek vagy téglalap alakú tortaformában is megsüthetem ezt a pitét














2014. április 15., kedd

Húsvéti tojástekercs



HÚSVÉTI TOJÁSTEKERCS

Ez tulajdonképpen egy sajtos omlett, ami fel van csavarva és medvehagymás szósszal van töltve. Tölthetjük bármi mással is, esetleg kockára vágott főtt sonkával, piros húsú paprikával, vagy petrezselyemmel. Minél színesebb a töltelék, annál szebb lesz felszeletelve. Ha nem töltjük meg semmivel, csak felcsavarjuk az omlettet, akkor is jól fog mutatni a húsvéti ünnepi asztalon. Nagyon egyszerű elkészíteni, ezért a konyhában teljesen kezdők is nekikezdhetnek bátran.

Amire szükségem lesz:

4 db tojás, 2 evőkanál tejföl vagy főzőtejszín, 1 evőkanál natúr krémsajt, só, bors, szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, snidling, egy kevés medvehagymás szósz, 1 evőkanál olaj
díszítéshez: paradicsom, paprikakrém, reszelt sajt, snidling

Így készítem:

A négy tojást felverem villával és összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom, egy csipet szerecsendiót szórok bele. Nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntök, és beleöntöm a tejfölös tojást. Közepes lángon, lassan sütöm és figyelem, hogy mikor kezd megszilárdulni a teteje. Amikor majdnem kész, rászórom mindenhová a reszelt sajtot, lezárom a hőt és hagyom kicsit a serpenyőben. Utána kicsúsztatom a serpenyőből az omlettet egy nagyobb tányérra. Megvárom, hogy teljesen kihűljön. Rásimítom a tölteléket. Itt most kb 2 evőkanálnyi medvehagyma szósz került rá. Egy kevés snidlinget rászórok. Felcsavarom és fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Kis idő múlva szépen szeletelhető.
Paprikakrémmel, és reszelt sajtra ültetett, szív formára vágott paradicsommal tálalom.








Cukormentes csokihabos torta





Teljesen cukormentes csupacsoki torta. Négy réteg kakaós piskóta között csokoládé hab. Ha egy nagyobb tortát szeretnénk, akkor ennek a mennyiségnek a kétszeresét vegyük. A Star Wars tortához is a kétszerese kell.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/csillagok-haboruja-azaz-star-wars-torta.html

CUKORMENTES KAKAÓS PISKÓTA

Amire szükségem lesz: 6 tojás, 8 ek eritrit, 4 ek liszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 fél tasak sütőpor vagy szódabikarbóna

Így készítem:

6 tojás fehérjét egy csipet sóval, és az eritrittel szép fényes habbá verek. Beleengedek egyenként 6 tojás sárgáját, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Fakanállal óvatosan összekeverem őket. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe engedem a tésztát, szépen egyenletesen elkenem és 180 fokon sütöm 8-10 percig. Amikor kész, konyharuhára borítom a tésztát, lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, majd visszafordítom és leszélezem. A téglalap alakú piskótatésztát 4 egyforma méretű négyszögre vágom és ha teljesen kihűlt, összeállítom a tortát a cukormentes csokihabbal.

CUKORMENTES CSOKIHAB

Amire szükségem lesz:  4 tojássárgája, 6 ek eritrit, 200 gr cukormentes étcsokoládé, 2 dl habtejszín

Így készítem:

Felverem a tejszínt szép fényes habbá és a hűtőbe teszem. Az étcsokoládét apróra vágom és vízgőz felett megolvasztom. A tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett forróra felmelegítem, és közben kavargatom folyamatosan. Amikor teljesen forró, leveszem a vízgőzről és habverővel kihűlésig habbá verem. Selymes sárga tojáshab lesz. 2-3 evőkanálnyi tejszínhabot belekavarok, majd, a már kihűlt, de még folyós étcsokoládét belecsurgatom, habverővel elkeverem. Végül fakanállal belekeverem a maradék tejszínhabot, vigyázva, nehogy összetörjem a habot, hadd maradjon benne minél több levegő. Hűtőbe teszem fél órára.

A kakaós piskóta rétegeket megkenem a habbal és bevonom vele kívűlről a tortát.





Húsvéti édes zsemle



HÚSVÉTI ÉDES ZSEMLE

Csillogó, vaníliaillatú édes zsemlék az ünnepi asztalra. Ez egy kitűnő, egyszerű édes kelt tészta receptje. Húsvéti kis zsemlék készültek belőle, de lehet belőle kisebb kalácsot is fonni, vagy kuglóf formában megsütni. A tojássárgájáktól úgy tűnik, mintha szépen ki lennének lakkozva, igazán mutatós.

Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő,  1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fél dl langyos tej
a tésztához: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin, nagy csipet só, 1 tojás, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor
a zsemléket megkenni: 1 tojássárgája

Így készítem:

Összekeverem a kiskovász hozzávalóit és meleg helyen, betakarva  megvárom, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Közben összemelegítem a tejet a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd hagyom kicsit hűlni. A lisztet nagy tálba mérem, a közepébe kicsi mélyedést csinálok és beleöntöm a kész kovászt. A langyos cukros-margarinos tejet is beleöntöm, majd az egész tojást és a tojássárgákat, a végén beleszórom a csipet sót, a reszelt citromhéjat és narancshéjat is. Összedagasztom és hagyom meleg helyen kelni. Amikor szépen megnőtt, megkelt a tészta, akkor lisztes papíron 6 részre osztom és kis zsemléket formázok belőlük.  Hagyom kelni őket a tepsiben, majd megkenem őket egy tojás sárgájával. 180 fokon sütöm kb 25 perc alatt. Ez a mennyiség 6 nagyobb zsemlére elég, pont egy nagy tepsiben elfér.

Ötlet N 1: kisebb zsemléket is lehet belőle sütni, vagy kalácsnak megfonni.
Ötlet N 2: rumba áztatott mazsolát is adhatunk a tészta hozzávalóihoz, mielőtt dagasztani kezdenénk.