2014. április 24., csütörtök

Serpenyős zöldségpörkölt



Ezt a serpenyős ételt más zöldséggel is el lehet készíteni. Azért szeretem, mert nem kell hozzá külön bevásárolni, a hűtőben maradt kósza zöldségeket felhasználhatom hozzá. Lehet tenni bele pl sárgarépát, karfiolt, brokkolit, zöldborsót, zöldbabot stb. Paradicsomléből épp csak kicsit teszek hozzá, hogy ne lecsószerű étel legyen, hanem a friss zöldség íze uralkodjon.
Sült krumplival és párolt rizzsel is nagyon finom.

Amire szükségem lesz:

2 fej hagyma, 6-7 gombafej, 1 kisebb cukkini, 3 db paradicsom, egy csokor petrezselyem, 1 dl paradicsomlé, olaj, só, bors

Így készítem:

A hagymát apróra vágom és olajon, serpenyőben elkezdem párolni. Közben már hozzáadom a szeletelt gombát, cukkinit és a darabokra vágott friss paradicsomot. Sózom, borsozom és ráöntöm a paradicsomlevet. Fedő alatt összerotyogtatom, petrezselyemmel. Tálaláskor még szórok rá friss petrezselymet.







A lányaim összekészített ebédje, dobozkákban.

Kapros-sajtos krumpli


KAPROS-SAJTOS KRUMPLI

Kisebb krumplikat héjában megfőzök, és nagyom szeletekre vágom. Ha újkrumpliból készítem, akkor épp hogy megfőzöm és nem is hámozom meg. A krumpliszeleteket nagyobb serpenyőbe öntöm és olívaolajjal vagy étolajjal átforgatom, sózom, borsozom, krémsajtot és apróra vágott kaprot adok hozzá. Addig kevergetem, amíg meg nem pirul. Az újkrumpli héja a sajttal szépen ropogósra pirul.
Kapor helyett petrezselyemmel is el lehet készíteni.


Tepsis újkrumpli


TEPSIS ÚJKUMPLI

Szép vékonyra szeletelem a megmosott újkrumplit, meg sem hámozom. Tepsibe kevés olajat öntök és szépen egymásra fektetem a krumpliszeleteket. Minden réteget megsózok. A tetejére kevés főzőtejszínben elkevert zúzott fokhagymát öntök és sütőben 200 fokon sütöm, amíg meg nem pirul.

Úgy is nagyon finom, ha csak sózom, borsozom és olajjal meglocsolgatom.

Hagymás kenyér



HAGYMÁS KENYÉR

Ez egy fűszeres sós harapnivaló, ropogós kívűl, puha belül. Igazából nem kenyértészta, hanem egy összekeverem-és-sütöm jellegű sós kevert tészta ez. Ha váratlan vendégek toppannak be, süthetünk nekik egy ilyen hagymás kenyeret. Nyáron kerti grillezés, sütögetés kezdetekor egy hűsítő fröccs vagy jéghideg sör mellé kitűnő. Imádni fogják a vendégek. Hatalmas adagot is készíthetünk és igen kevés alapanyag kell hozzá.
Egyik kedvec receptem. Kezdők is bátran vágjanak neki.

Amire szükségem lesz:

4-5 fej hagyma, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 12 dkg margarin, 2 tojás, 2 dl tejföl, egy marék reszelt füstölt sajt, só, bors, szerecsendió, esetleg apróra vágott petrezselyem

Így készítem:

A hagymákat apróra vágom és olajon, serpenyőben megpárolom, picit megpirítom. Amikor kihűlt, az összes hozzávalóval összekeverem és tepsibe öntöm. Kb 2-3 cm vastag tésztám lesz a tepsiben és kb fél óra alatt sütöm meg 200 fokon. Lehet négyzet vagy háromszög alakra felvágni, vagy csak nagyobb szeletekre.

Ötlet N 1: maradék, apróra vágott sült húst vagy főtt sonkát is keverhetünk a tésztába

Ötlet N 2: párolt gombával is nagyon finom



2014. április 21., hétfő

Gesztenyekrémes muffin



Gesztenyekrémes muffin

A Terülj, terülj asztalkám blog ma lett egy hónapos. Nézegettem a fotóimat, mivel lephetném meg olvasóimat, ami szép is, egyszerű is, finom is. Erre a gesztenyekrémes pici süteményre esett a választás.
25 dkg gesztenyemasszát használtam fel.  Rummal és kevés cukorral összegyúrtam és elfeleztem.  Az egyik felét belemorzsoltam a muffin tésztájába. Ez a tészta a muffin alapreceptje, ezen a linken található: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/hajnali-muffin.html
Amikor a muffinkosárkákba kanalaztam a tésztát, mindegyik tetejére tettem egy kisebb kanálnyit a maradék rumos gesztenyemasszából.
Amikor megsült, hagytam kihűlni és csokimázzal bevontam, ráreszeltem még a gesztenyemasszából keveset.
Ezek a krémes muffinok ajándékba készültek, saját kis dobozkáimba tettem őket és úgy adtam át.
Most pedig olvasóimnak ajándék.



Zsófi tálalási ötletei


ZSÓFI TÁLALÁSI ÖTLETEI

A fenti képen sajtkalapos rizibizi látható. Pudingformába tette a rizibizit, tányérra borította, rátett egy szelet lapkasajtot és épp hogy ráolvasztotta a sajtot sütőben. Zsófi 10 éves korában így tálalta nekünk a köretet. Le is fotóztam rögtön.


Gyros bazsalikomos zöldsalátával, díszítésként kapott paprikakrém-pöttyöket és bazsalikomlevelet. Ez a kép pedig a minap készült.

Zsófi rebarbarás pitéje


ZSÓFI REBARBARÁS PITÉJE

Zsófi lányom sütötte-fotózta-süti.  Karamellizált rebarbara és alma omlós tésztán. A sütemény olyan gyorsan elfogyott, hogy alig tudtuk lefotózni a maradékot. Amikor ez a süti készült, én még a konyhában sem voltam.
A pite receptje itt: