2014. június 10., kedd

Gazpacho


Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.

Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem

Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós sonkaszelettel.

Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva beleturmixolhatunk



2014. június 9., hétfő

Kedvenc babsalátánk

Babsaláta paradicsommal, sült csirkemellel


Ennek szép, színes salátának lehetetlen ellenállni. Különböző fajta és színű párolt bab, petrezselyem és apróra vágott hagyma a salátánk szíve-lelke. Szeretjük köretként, vagy magában, hűtve vagy melegen. Bab helyett párolt csicseriborsóval is nagyon finom.

Amire szükségem lesz:
alap: párolt zöldbab, főtt vörösbab, fehérbab, vagy más babfajta, vöröshagyma, petrezselyem
esetleg egyéb zöldség hozzá: szárzeller, lilahagyma, lilakáposzta, sárgarépa, paradicsom
öntet: 1 evőkanál ecet, 1 csipet só, bors, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, esetleg pár gerezd zúzott fokhagyma

Így készítem:
Külön-külön megpárolom sós vízben a babokat, leszűröm. Apróra vágott vöröshagymával keverem össze és egy nagy csokor petrezselyemlevelet is belevagdosok. Teszek hozzá esetleg még egy kevéske paradicsomot, vagy csíkra vágott lilakáposztát, vagy apróra vágott lilahagymát, reszelt sárgarépát, kis szeletekre vágott szárzellert is.

Elkészítem az öntetet. Mivel a só nem oldódik olajban, először az ecetet elkeverem a sóval és borssal, majd lassan, kiskanalanként adom hozzá az olívaolajat. Végül a citromlevet is beleöntöm és szépen összekeverem. Néha teszek bele zúzott fokhagymát is. 
Az öntet mennyiségét lehet növelni, ebben az arányban.


Itt lilahagyma is van benne és tonhallal ettük

Csicseriborsós-lilakáposztás változat


2014. május 22., csütörtök

Szerelmes Rigó Jancsi


RIGÓ JANCSI

A legcsokoládésabb, igazi kényeztető sütemény; hiszen a Rigó Jancsi tulajdonképpen vastag csokoládéhab két vékony réteg kakaós piskóta között, és még a tetején is csokoládé van. Ez a habos sütemény a szerelem süteménye. Azt jelképezi, hogy a  szerelem mindennél erősebb lehet, mindent le tud győzni. Rigó Jancsi híres cigányprímásként egy gazdag belga herceg feleségét szöktette meg és a 100 évvel ezelőtti híres történet házasságukkal végződött. (lásd Kis magyar szakácskönyv, Gundel Károly, 1934,  118. oldal)
Nagyon szeretem az ilyen csokihabos süteményeket, a minap a saját születésnapomra is ezt sütöttem.
Ha tudunk sütni piskótát, akkor Rigó Jancsit is tudunk készíteni és megkínálhatjuk vele a családot egy szép vasárnap délután.

Amire szükségem lesz
5 tojásfehérje, 5 tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, csipet só, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál sárgabaracklekvár és 2 evőkanál rum
4 dl habtejszín, 15 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál porcukor
15 dkg étcsokoládé és fél dl habtejszín

Így készítem:
5 tojásból hagyományos módon piskótát készítek. Ehhez felverem a tojások fehérjéjét kemény habbá egy csipet sóval, és a porcukorral, majd beleengedem egyenként a tojások sárgáját. Beleszitálom a sütőporos, kakaóporos lisztet és fakanállal elkeverem. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom és 180 fokon sütöm 8-10 percig. Amikor kihűlt, konyharuhára borítom  és lehúzom róla a sütőpapírt. Elfelezem és rumos sárgabaracklekvárral megkenem.
Vízgőz felett megolvasztok 15 dkg étcsokoládét. Kőkemény habbá verem a 4 dl hideg tejszínt 3 evőkanál porcukorral és a 15 dkg olvasztott, de már nem forró csokival. Hűtőbe teszem.
15 dkg csokoládét összetörök kisebb darabokra. Fél dl tejszínt felforralok és ráöntöm a csokoládéra, elkeverem, majd rásimítom az egyik piskótalapra. Jó fél cm vastag csokiréteg lesz. Meleg késsel kilenc négyzetre felosztom a csokoládét, de nem vágok bele magába a piskótába. Kb 5 x 5 cm-es négyzetek lesznek, attól függően, hogy mekkora a piskóta, milyen vékony lapot sütöttünk. 
Összeállítom a Rigó Jancsit. Ráteszem egy szép négyszög vagy téglalap alakú tálra azt a piskótát, amelyiken nincsen csokoládébevonat és rásimítom a csokoládéhabot egyenletesen. Kb 4 cm vastag lesz a hab. Erre ráteszem óvatosan a csokoládébevonatos piskótát és a hűtőbe teszem. Pár óra után szépen vágható lesz 9 részre, a csokoládébevonat nem fog megtörni, hiszen előtte már bejelöltük hol fogjuk felvágni.

Ötlet N1: Ha a tejszín hideg és teljesen zsírmentes a tál és a habverő, gyönyörű kemény hab lesz és nem kell bele habfixáló vagy zselatin.
Ötlet N 2: a csokoládébevonatot tejszín nélkül is készíthetjük, ehhez csak magát a csokoládét megolvasztjuk és evvel vonjuk be a piskótát
Ötlet N 3: Lehet tortaként is összeállítani, nem pedig négyzetes formára vágni.
Ötlet N 4: Vajas piskótából is készíthető.





CUKORMENTES RIGÓ JANCSI
Ha cukormentesen készítenénk, akkor használjunk cukornélküli étcsokoládét és sárgabaracklekvárt és cukor helyett xilitet. Kicsit kevesebb kell belőle, mint a cukorból. Viszont a csokimázba kell tenni egy keveset, mert a csokoládé maga nem tartalmaz semmilyen cukrot.
Tehát a cukormentes Rigó Jancsi arányai:
5 tojásfehérje, 5 tojás sárgája, 4 evőkanál xilit, csipet só, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál xilites sárgabaracklekvár és a rumot hagyjuk el, mert abban is van cukor
4 dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 2 evőkanál xilit
fél dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 1 evőkanál xilit

Születésnapomon a sütemény előtt bodzás limonádés fagylalttal bolondított pezsgőt ittunk és az asztalt eperrel is díszítettük. Ez a fagylalt nem tartalmaz cukrot és több fajtát is lehet kapni.




2014. május 11., vasárnap

Habos, citromos-narancsos tejberizs


Családunk kedvence ez a habos-krémes tejberizs. Ünnepi jelleget ad neki a tejszínhab és a narancslekvár. bolti narancslekvárt is tehetünk bele, de ilyen kicsi adagban igazán pár perc, ha magunk készítjük. Lehet csak narancsos vagy csak citromos változatot főzni, vagy vegyesen.
Amire szükségem lesz:
A tejberizshez: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál mazsola, vaníliás cukor, fahéjrúd
Narancsos hab a tejberizshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 dl narancslé, reszelt narancshéj
Narancslekvárhoz, citromlekvárhoz: 1-2 narancs vagy citrom filézve, 1 narancs leve, 1 narancs vagy citrom héja csíkra vágva, 2-3 evőkanál cukor

Így készítem:
A lábosban a rizst a tejjel, vízzel, cukorral, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral és a fahéjrúddal lassú tűzön főzöm fedő alatt, amíg a rizs meg nem puhul. Félreteszem teljesen kihűlni.
A narancsos habhoz felverem a tejszínhabot a cukorral és a végén apránként belecsepegtetem a narancs levét, úgy verem tovább. Lágy hab lesz belőle.
A narancslekvárhoz kifilézem a narancsokat, csíkra vágom az egyik héját, kifacsarok még egy narancsot is. A narancshúst a cukorral, narancslével és a narancs csíkra vágott héjával addig forralom kavargatva egy kisebb lábosban, amíg lekvár nem less. Ez kb 10 perc. Félreteszem kihűlni teljesen.
A kihűlt tejberizsbe keverem először a habot, majd a kihűlt narancslekvárt is belekanalazom, de nem keverem el benne teljesen. Ahogy az alsó képen látszik, így, szinte márványos hatása lesz. Szeletelt naranccsal, citrommal díszítem.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.

Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.



Nyári napsütés eperkrémleves



Igazi nyári leves, gyönyörűszép és nagyon selymes, finom.
Gyümölcskrémleveseknél nem főzöm meg a gyümölcsöt, mindig csak frisset használok. Főzéstől, párolástól elvesztik a gyümölcsök szép színüket, kifakulnak. Frissen a saját ízük is megmarad, a finom, friss gyümölcs íze. Gyümölcskrémleveseim igazából különleges ízesítésű turmixok, rengeteg lehetőséget nyújtanak.
Az eper önmagában is nagyon finom, semmilyen fűszerezést nem kíván. Itt, ebben a receptben egy lehelletnyi banán és narancs meg a citrom héja ízesíti csak. Kicsivel tálalás előtt készítem el, hogy még habos maradjon.

Amire szükségem lesz:
40 dkg eper, 2- 4 dl hideg tej, 1 dl hideg habtejszín vagy natúr joghurt, édesítőszer (cukor, méz, xilit stb) ízlés szerint, 1 narancs leve, reszelt citromhéj, 1 negyed vagy fél banán

Így készítem:
Tulajdonképpen mindent összeturmixolok több részletben.Először az epret a banánnal, az édesítőszerrel és a narancs levével, citrom reszelt héjával. Közben hozzáöntöm a tejszínt és a legvégén a tejet. Ennyi az egész. Az eperkrémleveseket nagyon szépen lehet tálalni, pl a gyümölccsel magával díszíteni.

Ötlet N 1: A tejet kiválthatjuk részben vízzel vagy eperlével. A tej mennyisége attól függ, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretném-e a levest.
Ötlet N 2: A banán és a tejszín, illetve joghurt textúrát ad, selymessé teszi az eperkrémlevest  és szépséges, pasztell árnyalatot  is ad neki.
Ötlet N 3: megbolondíthatjuk a levest pár csepp narancslikőrrel is.
Ötlet N 4: vajban megpirított és fahéjas cukorban megforgatott kalácskockákat is szórhatunk bele tálaláskor, jobban mutat majd.



2014. május 9., péntek

Hipergyors vacsorák





Tepsis zöldség magában vagy frissen főtt spagettivel a leggyorsabb vacsorák egyike. Annyi időre van csak szükségünk, hogy felszeleteljük a zöldségeket. Ez, zöldségtisztítással együtt legfeljebb 10 perc. Előnye még hogy szinte bármilyen zöldségből elkészíthető és nagyon finom. Az ember megkóstolja és el is veszett, mert egy tepsinyi zöldséget is meg tudunk így enni. Nehéz neki ellenállni. Maradékokat is felhasználhatunk hozzá. Ha marad pl egy fél paradicsom vagy pár sárgarépa, vagy egy-két szál újhagyma, máris van elég alapanyagunk. A sárgarépa és a hagyma szinte édes lesz a tepsiben való sütéstől. Akár csak pirítósra téve és ehetjük pl reszelt sajttal megszórva. A petrezselyem is különleges lesz, ropogós. Még a petrezselyem szárát is felhasználhatjuk, apróra vágva rászórjuk sütés előtt a zöldségre.
Maga a recept egyszerű: a felszeletelt zöldségeket olívaolajjal meglocsolt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megsózzuk, még a tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal és esetleg megszórjuk petrezselyemmel és 250 fokon 20-25 percig sütjük. Közben megfőzhetjük a tésztát. A tésztát krémsajttal is elkeverhetjük, vagy tálaláskor tesz rá mindenki magának a sajtkrémből és erre a zöldségeket. 
Azért használunk sütőpapírt, hogy egyszerűbbé tegyük a dolgunkat és ne kelljen elmosogatni a tepsit. Ezenkívűl nagyon szép is a sok színes zöldség a fehér sütőpapíron és ezért tehetjük a tepsivel együtt az asztalra tálalni. Mindenki kiveszi a tepsiből magának azt a zöldséget, amit szeret.
Az így megsütött zöldségeket összeturmixolhatjuk pl tejföllel vagy tejszínnel, sajtkrémmel és nagyon finom csipszhez vagy ropihoz mártogatni, vagy pirítósra kenni. Pl sárgarépa-hagyma együtt sütve nagyon jó páros az ilyen zöldségkrémhez.

A zöldséget sajtszeletekkel együtt is süthetjük, ahogy a tepsibensült sajt receptnél mutattam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/sult-sajt-vacsorara.html


A tepsiben sült zöldség ideális fogyókúrás, diétás étel is, hiszen a legtöbb felhasznált zöldségben szinte alig van kalória, olívaolajból pedig alig kell hozzá.
Lehet szeletelt baconnel együtt is sütni, finom ropogós lesz.

Kigyűjtöttem ide az eddigi hasonló receptjeimet:

Epres tortácska



EPRES TORTÁCSKA
Mintha ki lennének az eprek lakkozva, szépen, fényesen csillognak omlós tésztakosárkájukban. Az eper nem hiába a gyümölcsök királynője, rendkívűl mutatós desszertet lehet belőle készíteni. Ez a tortácska pont úgy fog kinézni, mintha valamilyen elegáns cukrászdában vettük volna.

Amire szükségem lesz:
36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
kb 70-80 dkg kisebb-közepesebb méretű eper, 1 tasak epres pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor
1 tasak tortazselé, 3 evőkanál cukor, egy citrom leve, 2,5 dl víz
tejszínhab

Így készítem:
Összegyúrom az omlós tésztát, 5 részre osztom, kinyújtom kerek formájúra és sütőpapírral bélelt kis formákba teszem, ahogy a képek mutatják. A tésztát megszurkálom és ráteszek sütőpapírt, majd rizst vagy babot szórok bele nehezéknek és 190 fokon sütöm 15 percig így. Leveszem a tésztákról a rizst vagy a babot a sütőpapírral együtt és a tésztát zsemleszínűre tovább sütöm még kb 10 percig. A pereme jobban megsül majd. Hagyom kihűlni és közben megfőzöm a pudingot, majd elosztom az 5 tészta tetején. Megmosom az epreket, levágom a végüket, hogy talpacskájuk legyen és ráteszem őket szépen egymás mellé a pudingra. A tortazselét a cukorral, a vízzel és a citromlével felforralom, közben kavargatom, és egy-két perc múlva félrehúzom, és hagyom 5-6 percet állni. Ecsettel megfestem az epreket a zselével szép fényesre és a hűtőbe teszem. Esetleg tejszínhabbal tálalom.