Orvosnak készülő Veronika lányom 20. születésnapjára készült emeletes torta, rózsaszín és zöld színű piskótából, fehércsokoládés krémmel. A marcipán díszek az orvoslás és a filmek jegyében születtek. 17 éves cukrásztanuló Zsófi lányom tervezte a tortát a nővérének, és ő is sütötte és díszítette.
2014. június 11., szerda
Dr. Veronika torta
Orvosnak készülő Veronika lányom 20. születésnapjára készült emeletes torta, rózsaszín és zöld színű piskótából, fehércsokoládés krémmel. A marcipán díszek az orvoslás és a filmek jegyében születtek. 17 éves cukrásztanuló Zsófi lányom tervezte a tortát a nővérének, és ő is sütötte és díszítette.
2014. június 10., kedd
Joghurtos citromfagyi és meggyfagyi
JOGHURTOS CITROMFAGYI ÉS MEGGYFAGYI
Ezt a fagyit fogyókúrázók is bátran ehetik, mert kalóriaszegény citromos joghurthoz keverem a friss gyümölcsöt. Friss és krémes házi fagyi ez, könnyű és nem túl édes. Készítsünk házi fagylaltot a nyár kincseivel, málnával, sárgabarackkal, szederrel, őszibarackkal vagy akár sárgadinnyével.
Amire szükségem lesz:
9-10 dl natúr joghurt, 2 nagy citrom reszelt héja és kifacsart leve, 4 ek eritrit (illetve ízlés szerint), pár csepp vanília aroma, egy nagy marék meggy magozva
Így készítem:
A natúr joghurtot egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és az édesítőszert. Szépen elkeverem. A selymes krémet kettéosztom és az egyik felébe belekeverem a magozott meggyet. A másik felébe apróra vágott citromdarabokat szórok. Lapos tálkákba öntöm és megfagyasztom. Borzas krumpli
Finom ropogtatnivaló ez a borzas krumplifánk. Nagyon szeretjük
enni köretnek vagy csak úgy magában. Lehet kínálni hozzá valamilyen tejfölös
mártogatnivalót is. Gyors vacsorának is kitűnő. Olyasmi, mint a tócsni vagy lapcsánka, csak pufibb.
Amire szükségem lesz
fél kg krumpli, 4 tojás, kb 2 evőkanál liszt, só, bors, vegeta, olaj
Így készítem:
A meghámozott krumplikat a nagylyukú reszelőn lereszelem és
hozzáadom a tojásokat meg a fűszereket és a lisztet és jól elkeverem. Kicsit hagyom
állni. Magas falú serpenyőbe legalább 2 ujjnyi olajat öntök és amikor forró,
evőkanállal beleszaggatom a reszelt krumplit. A sütés közben „borzas” lesz. Minél kisebbre szaggatjuk, annál ropogósabb fánkocskákat kapunk.
Gazpacho
Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos
kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.
Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd
zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző
színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl
olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika
szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem
Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró
vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a
húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az
összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és
frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól
behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem
újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós
sonkaszelettel.
Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy
szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva
beleturmixolhatunk
2014. június 9., hétfő
Kedvenc babsalátánk
Babsaláta paradicsommal, sült csirkemellel
Ennek szép, színes salátának lehetetlen
ellenállni. Különböző fajta és színű párolt bab, petrezselyem és apróra vágott hagyma
a salátánk szíve-lelke. Szeretjük köretként, vagy magában, hűtve vagy melegen. Bab helyett párolt
csicseriborsóval is nagyon finom.
Amire szükségem lesz:
alap: párolt zöldbab, főtt vörösbab, fehérbab, vagy más babfajta, vöröshagyma, petrezselyem
esetleg egyéb zöldség hozzá: szárzeller, lilahagyma, lilakáposzta,
sárgarépa, paradicsom
öntet: 1 evőkanál ecet, 1 csipet só, bors, 3 evőkanál
olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, esetleg pár gerezd zúzott fokhagyma
Így készítem:
Külön-külön megpárolom sós vízben a babokat, leszűröm. Apróra
vágott vöröshagymával keverem össze és egy nagy csokor petrezselyemlevelet is
belevagdosok. Teszek hozzá esetleg még egy kevéske paradicsomot, vagy csíkra
vágott lilakáposztát, vagy apróra vágott lilahagymát, reszelt sárgarépát, kis
szeletekre vágott szárzellert is.
Elkészítem az öntetet. Mivel a só nem oldódik
olajban, először az ecetet elkeverem a sóval és borssal, majd lassan,
kiskanalanként adom hozzá az olívaolajat. Végül a citromlevet is beleöntöm és szépen
összekeverem. Néha teszek bele zúzott fokhagymát is.
Az öntet mennyiségét lehet növelni, ebben az arányban.
Az öntet mennyiségét lehet növelni, ebben az arányban.
Itt lilahagyma is van benne és tonhallal ettük
Csicseriborsós-lilakáposztás változat
2014. május 22., csütörtök
Szerelmes Rigó Jancsi
RIGÓ JANCSI
A legcsokoládésabb, igazi kényeztető sütemény; hiszen a Rigó
Jancsi tulajdonképpen vastag csokoládéhab két vékony réteg kakaós piskóta
között, és még a tetején is csokoládé van. Ez a habos sütemény a szerelem
süteménye. Azt jelképezi, hogy a
szerelem mindennél erősebb lehet, mindent le tud győzni. Rigó Jancsi
híres cigányprímásként egy gazdag belga herceg feleségét szöktette meg és a 100
évvel ezelőtti híres történet házasságukkal végződött. (lásd Kis magyar szakácskönyv,
Gundel Károly, 1934, 118. oldal)
Nagyon szeretem az ilyen csokihabos süteményeket, a minap a saját
születésnapomra is ezt sütöttem.
Ha tudunk sütni piskótát, akkor Rigó Jancsit is tudunk készíteni
és megkínálhatjuk vele a családot egy szép vasárnap délután.
Amire szükségem lesz
5 tojásfehérje, 5 tojássárgája, 5 evőkanál porcukor, csipet só, 3
evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál sárgabaracklekvár és 2 evőkanál rum
4 dl habtejszín, 15 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál porcukor
15 dkg étcsokoládé és fél dl habtejszín
Így készítem:
5 tojásból hagyományos módon piskótát készítek. Ehhez felverem a
tojások fehérjéjét kemény habbá egy csipet sóval, és a porcukorral, majd beleengedem
egyenként a tojások sárgáját. Beleszitálom a sütőporos, kakaóporos lisztet és
fakanállal elkeverem. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítom és 180 fokon
sütöm 8-10 percig. Amikor kihűlt, konyharuhára borítom és lehúzom róla a sütőpapírt. Elfelezem és
rumos sárgabaracklekvárral megkenem.
Vízgőz felett megolvasztok 15 dkg étcsokoládét. Kőkemény habbá
verem a 4 dl hideg tejszínt 3 evőkanál porcukorral és a 15 dkg olvasztott, de
már nem forró csokival. Hűtőbe teszem.
15 dkg csokoládét összetörök kisebb darabokra. Fél dl tejszínt
felforralok és ráöntöm a csokoládéra, elkeverem, majd rásimítom az egyik
piskótalapra. Jó fél cm vastag csokiréteg lesz. Meleg késsel kilenc négyzetre felosztom a csokoládét, de nem vágok
bele magába a piskótába. Kb 5 x 5 cm-es négyzetek lesznek, attól függően, hogy
mekkora a piskóta, milyen vékony lapot sütöttünk.
Összeállítom a Rigó Jancsit. Ráteszem egy szép négyszög vagy
téglalap alakú tálra azt a piskótát, amelyiken nincsen csokoládébevonat és
rásimítom a csokoládéhabot egyenletesen. Kb 4 cm vastag lesz a hab. Erre
ráteszem óvatosan a csokoládébevonatos piskótát és a hűtőbe teszem. Pár óra
után szépen vágható lesz 9 részre, a csokoládébevonat nem fog megtörni, hiszen
előtte már bejelöltük hol fogjuk felvágni.
Ötlet N1: Ha a tejszín hideg és teljesen zsírmentes a tál és a
habverő, gyönyörű kemény hab lesz és nem kell bele habfixáló vagy zselatin.
Ötlet N 2: a csokoládébevonatot tejszín nélkül is készíthetjük,
ehhez csak magát a csokoládét megolvasztjuk és evvel vonjuk be a piskótát
Ötlet N 3: Lehet tortaként is összeállítani, nem pedig négyzetes
formára vágni.
Ötlet N 4: Vajas piskótából is készíthető.
CUKORMENTES RIGÓ JANCSI
Ha cukormentesen készítenénk, akkor használjunk cukornélküli
étcsokoládét és sárgabaracklekvárt és cukor helyett xilitet. Kicsit kevesebb
kell belőle, mint a cukorból. Viszont a csokimázba kell tenni egy keveset, mert
a csokoládé maga nem tartalmaz semmilyen cukrot.
Tehát a cukormentes Rigó Jancsi arányai:
5 tojásfehérje, 5 tojás sárgája, 4 evőkanál xilit, csipet só, 3
evőkanál liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor
2 evőkanál xilites sárgabaracklekvár és a rumot hagyjuk el, mert
abban is van cukor
4 dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 2 evőkanál xilit
fél dl habtejszín, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, 1 evőkanál
xilit
Születésnapomon a sütemény előtt bodzás limonádés fagylalttal bolondított pezsgőt ittunk és az asztalt eperrel is díszítettük. Ez a fagylalt nem tartalmaz cukrot és több fajtát is lehet kapni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)