2018. február 1., csütörtök

Sütiangyal


Legyünk sütiangyalkák, ajándékozzunk süteményt, pogácsát csak úgy, barátnak, munkatársnak, gyerekeknek. Nem kell megvárni a születésnapot, névnapot, mert minden nap különleges, minden nap Az a nap. Minden sütemény magában hordozza a teremtés, alkotás örömét, a törődést, az energiát, a figyelmet, a szeretetet, a boldogságot, ami által létrejött. Olyan, mint a festés, vagy varrás, vagy barkácsolás. Gyönyörűség nézni az olvadó csokoládét, vagy, ahogy szép pufivá nő a zsemle sütés közben. Minden süteményben ott van a lelkünk és szívünk is. Létrehozni valamit, keverni-kavarni, gyúrni-nyújtani boldogság, a sütés gyógyítja a lelkünket, és egyfajta művészet.
„Ki csak a kezével dolgozik, az munkás.  Aki a kezeit és a fejét is használja, az mesterember. Aki kezeit, fejét és a szívét is használja,az már igazi művész. (Assisi Szent Ferenc).
Süteményt ajándékozni azt jelenti, hogy megoszthatom a munkám gyümölcsét, átadhatok valamit, üzenhetek a süteménnyel és talán tehetek valami jót a másikért.
Érdekes gondolatokat találunk a sütés pszichológiájáról ebben a cikkben:
„Amikor másoknak sütünk, érzelmeinket is kifejezzük….az étel a szeretet egyik legfontosabb kifejezőeszköze…ha sütünk, nemcsak magunkkal teszünk jót, hanem másokkal is…olyasfajta „áldozat”, amivel mindenki jól jár: az is aki adja, és az is, aki kapja.”

Sütiangyalkaként a frissen sült pogácsát, vagy almás pitét, vagy diós linzert mibe tegyük? A mesében a hamuba sült pogácsát a tarisznyába rakják. Ha szállítjuk, kínáljuk akkor egy szép, kockás konyharuhával kibélelt kosár is megteszi. Ha süteményt, házi csokibonbont ajándékozunk, akkor előre gyárthatunk apró süteményes dobozkákat magunk is kartonból tűzőgéppel. Vagy akár új cipősdobozt beboríthatunk szép csomagolóanyaggal és tortacsipkét, szalvétát tehetünk az aljába. A műanyag dobozka ridegségét is ellensúlyozhatjuk tortacsipkével. Csavaros tetejű üveg is alkalmas lehet, így akár madártejet is ajándékozhatunk..

A szeretet-sütemény receptje:
Végy egy kg jó meleg szeretetet!
Szitáld át a türelem szitáján, gyúrd össze kedvességgel,
adj hozzá egészséget, bátorságot, takard le tiszta jókedvvel
Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél, majd szórd meg mosollyal
és vágd fel sok darabra, hogy mindenkinek jusson belőle!

Egy kosárba tettem néhány ajándék-sütemény fotóját a sok közül, inspirációként. A fenti képen középső lányom linzerszívecskéi, ajándékba sütötte a barátainak.
Karamellkrémek tégelyekben és citromos sajttorta üvegben. 

Ajándék házi mézeskalács gyertyatartók: a formára vágott kartonra ráragasztottam a gyertyát középre és rátettem a középen kilyukasztott mézeskalácsot. 
Citromkrémes kosárkák, linzerszívvel. 
 
Egy nagy tepsi almáspite szeletelt  mandulával megszórva, munkatársaknak, csak úgy. 
Florentin. 
Legnagyobbik lányom ajándéksütije barátnőinek, decemberben: karácsonyfa formájú muffintészta, csokival leöntve, cukorkákkal díszítve. 
Mandulás muffin, apró papírdobozkákban, tortacsipkével. 

Apróbb-nagyobb tortadobozkáim, hullámkartonból.  






Gumicukros linzer gyerekeknek. 
Középső lányom színes sütijei a munkatársainak. 


Gesztenyekrémes muffin saját dobozkákban.
Lekváros linzerszívek ajándékba. 
Házi raffaello, rumos csokigolyó, moszkauer, csokiszalámi saját dobozban. A tetejére kartonszívet, textilt és gombot ragasztottam. 

Cipősdoboz tetejében várakoznak az ajándék sütik. 
Csokikrémes kosárkák a legkisebbik lányom osztálytársainak.

Az angol mince pie mintájára készült sütemény, nem csillaggal, hanem szívvel a közepén. 
Málnalekváros linzerszívek kislányom osztálytársainak.
Ajándék túrótorta, előző este megsütve. 
Milkacsokis kekszgolyó, ezüst cukorgyönggyel díszített fehércsokis linzerkosárkák, füstölt sajtos pogácsa. 


Diós linzerhópehelyből egy egész doboznyi készült. 
Milkacsokis lapocskák: kekszgolyó olvasztott milkacsokival kinyújtva, pogácsaszaggatóval és kekszpecséttel megformázva. Táncedzésre készült lányoknak. Mind el is fogyott. 

2018. január 30., kedd

Borzas fazék



Borzas fazekat anyukám készített gyakran gyerekkoromban és az én családom is nagyon szereti ezt a színes, sült zöldséges ételt ropogós, fokhagymás kenyérkockákkal. Jó sok tejföllel az igazi.

Amire szükségem lesz:
1 fél vöröskáposzta nagyobb kockákra vágva, 1 kisebb fej karfiol és brokkoli rózsáira szedve, pár szál sárgarépa nagyobb szeletekre vágva és egyközepes kínai kel nagyobb darabokra vágva
2 ek olaj
néhány szelet magos kenyér, 6-7  gerezd fokhagyma, 2 ek olaj és 3-4 dl tejföl

Így készítem:
Megpárolom külön-külön pici sós vízben a vöröskáposztát, a karfiolt, brokkolit és a répát. A kínai kelt nem párolom meg. Kibélelek egy tepsit sütőpapírral és megkenem 2 dl olajjal. Szépen elhelyezem rajta a friss kínai kelt, majd a megpárolt zöldségeket. Megsózom és megsütöm a sütőben. Közben serpenyőben olajon megpirítom a kenyérkockákat a zúzott fokhagymákkal együtt. A megsült zöldségek tetejére szórom a kenyérkockákat. Tálaláskor sok tejfölt teszek a tetejére. 
Sokszor a pirított kenyérkockákat a zöldségekkel összekeverem és együtt sütöm. Ha ropogósabban szeretném, akkor csak tálaláskor szórom rá a kenyeret.











Vaníliakrémes gyümölcspite

Ezt a receptet úgy hívom a jegyzeteimben, hogy univerzális szuperpite. Télen-nyáron mindenféle gyümölcsből megsüthető: omlós tésztán citromos alma alapon szezonális gyümölcs. 
Ez a sütemény a tejfölkrémes pite testvére:

Ez az adag egy 33 x 24 cm-es tepsire elég, nagy tepsihez a duplája kell.

Amire szükségem lesz:
18 dkg liszt, 2 dkg darált mandula vagy dió, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 ek sütőrum, 1 narancs reszelt héja
gyümölcsös réteghez: 2 db alma, 1 ek citromlé és valamilyen más gyümölcs az alma mellé, pl. legalább egy marék málna vagy szeder vagy meggy vagy pár szem sárgabarack
a vaníliakrémhez: 2 dl tejszín, 3 tojássárgája, 2 ek porcukor, pár csepp vanília aroma
tetejére: 1 ek cukor, 2 ek szálas vagy szeletelt mandula vagy diódarabkák

Így készítem:
A tésztából cipót gyúrok, kinyújtom lisztes sütőpapíron, belehúzom a tepsibe, megszurkálom.
Az almákat meghámozom és szeletekre vágom, citromlében megforgatom, rászórom a tésztára. Réteszek itt-ott egy-egy meggyszemet vagy málnát vagy félbevágott barackot. A vaníliakrém hozzávalóit összekeverem és ráöntöm a gyümölcsre. A végén még megszórom cukorral és mandulával vagy dióval.
Megsütöm 200 fokon szép aranyszínűre.

Ötlet: a 4 db maradék tojásfehérjéből lehet rá habréteget is sütni, a 4 tojásfehérjéhez 15 dkg cukorral, lásd a szőlős habcsók tortában a leírást:







Meggyes változat. 
Málnás-szedres változat. 


2018. január 29., hétfő

Mennyei mákos cukor nélkül


Igazán finom és ünnepies mákos pite cukor, zsiradék és búzaliszt nélkül.

Amire szükségem lesz:
Mákkrém: 20 dkg darált mák, 2 reszelt alma, egy nagy csipet fahéj, 3 ek eritrit, 3 tojás, fél narancs leve, reszelt citromhéj
Tészta: 30 dkg zabliszt és zabkorpa vegyesen, 3 ek eritrit, 2 dl kefír, 1 tojás, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, reszelt citromhéj vagy narancshéj
pár evőkanál meggylekvár (cukor nélkül)

Így készítem:
A mákkrém hozzávalóit összekeverem. A tésztát megfelezem, két kerek lappá nyújtom, megszurkálom. A kerek piteformába simítom az egyik felét, rákenem a lekvárt, rásimítom a mákos tölteléket és végül a másik kerek lapra nyújtott tésztát. 190 fokon sütöm. 

Mákos receptjeimből: