2014. május 9., péntek

Hipergyors vacsorák





Tepsis zöldség magában vagy frissen főtt spagettivel a leggyorsabb vacsorák egyike. Annyi időre van csak szükségünk, hogy felszeleteljük a zöldségeket. Ez, zöldségtisztítással együtt legfeljebb 10 perc. Előnye még hogy szinte bármilyen zöldségből elkészíthető és nagyon finom. Az ember megkóstolja és el is veszett, mert egy tepsinyi zöldséget is meg tudunk így enni. Nehéz neki ellenállni. Maradékokat is felhasználhatunk hozzá. Ha marad pl egy fél paradicsom vagy pár sárgarépa, vagy egy-két szál újhagyma, máris van elég alapanyagunk. A sárgarépa és a hagyma szinte édes lesz a tepsiben való sütéstől. Akár csak pirítósra téve és ehetjük pl reszelt sajttal megszórva. A petrezselyem is különleges lesz, ropogós. Még a petrezselyem szárát is felhasználhatjuk, apróra vágva rászórjuk sütés előtt a zöldségre.
Maga a recept egyszerű: a felszeletelt zöldségeket olívaolajjal meglocsolt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megsózzuk, még a tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal és esetleg megszórjuk petrezselyemmel és 250 fokon 20-25 percig sütjük. Közben megfőzhetjük a tésztát. A tésztát krémsajttal is elkeverhetjük, vagy tálaláskor tesz rá mindenki magának a sajtkrémből és erre a zöldségeket. 
Azért használunk sütőpapírt, hogy egyszerűbbé tegyük a dolgunkat és ne kelljen elmosogatni a tepsit. Ezenkívűl nagyon szép is a sok színes zöldség a fehér sütőpapíron és ezért tehetjük a tepsivel együtt az asztalra tálalni. Mindenki kiveszi a tepsiből magának azt a zöldséget, amit szeret.
Az így megsütött zöldségeket összeturmixolhatjuk pl tejföllel vagy tejszínnel, sajtkrémmel és nagyon finom csipszhez vagy ropihoz mártogatni, vagy pirítósra kenni. Pl sárgarépa-hagyma együtt sütve nagyon jó páros az ilyen zöldségkrémhez.

A zöldséget sajtszeletekkel együtt is süthetjük, ahogy a tepsibensült sajt receptnél mutattam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/sult-sajt-vacsorara.html


A tepsiben sült zöldség ideális fogyókúrás, diétás étel is, hiszen a legtöbb felhasznált zöldségben szinte alig van kalória, olívaolajból pedig alig kell hozzá.
Lehet szeletelt baconnel együtt is sütni, finom ropogós lesz.

Kigyűjtöttem ide az eddigi hasonló receptjeimet:

Epres tortácska



EPRES TORTÁCSKA
Mintha ki lennének az eprek lakkozva, szépen, fényesen csillognak omlós tésztakosárkájukban. Az eper nem hiába a gyümölcsök királynője, rendkívűl mutatós desszertet lehet belőle készíteni. Ez a tortácska pont úgy fog kinézni, mintha valamilyen elegáns cukrászdában vettük volna.

Amire szükségem lesz:
36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
kb 70-80 dkg kisebb-közepesebb méretű eper, 1 tasak epres pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor
1 tasak tortazselé, 3 evőkanál cukor, egy citrom leve, 2,5 dl víz
tejszínhab

Így készítem:
Összegyúrom az omlós tésztát, 5 részre osztom, kinyújtom kerek formájúra és sütőpapírral bélelt kis formákba teszem, ahogy a képek mutatják. A tésztát megszurkálom és ráteszek sütőpapírt, majd rizst vagy babot szórok bele nehezéknek és 190 fokon sütöm 15 percig így. Leveszem a tésztákról a rizst vagy a babot a sütőpapírral együtt és a tésztát zsemleszínűre tovább sütöm még kb 10 percig. A pereme jobban megsül majd. Hagyom kihűlni és közben megfőzöm a pudingot, majd elosztom az 5 tészta tetején. Megmosom az epreket, levágom a végüket, hogy talpacskájuk legyen és ráteszem őket szépen egymás mellé a pudingra. A tortazselét a cukorral, a vízzel és a citromlével felforralom, közben kavargatom, és egy-két perc múlva félrehúzom, és hagyom 5-6 percet állni. Ecsettel megfestem az epreket a zselével szép fényesre és a hűtőbe teszem. Esetleg tejszínhabbal tálalom.







2014. május 7., szerda

Fokhagymás, zöldséges spagetti



Fokhagymás, zöldséges spagetti

Különlegesen finom ez a zöldséges tészta és igen gyorsan elkészül. Amíg sül a tepsiben a zöldség, addig megfő a tészta és már tálalhatjuk is. Ezért akkor is nekifoghatunk, amikor éhesen hazaérünk a hosszú dolgos nap végén.

Amire szükségem lesz:
2 db közepes méretű cukkini, 2 db sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, 30 dkg spagetti, esetleg 10 dkg krémsajt

Így készül:
Felszeletelem a cukkinit és a sárgarépát és olívaolajjal meglocsolt sütőpapírra fektetem őket, majd köré rakosgatom a felszeletelt fokhagymákat is. Megsózom és bőven megszórom petrezselyemmel a színes zöldségeket. 250 fokon megsütöm. A sárgarépa szinte édes lesz, hasonlít így megsütve a sütőtökhöz. A fokhagymák jól megpirulnak, a cukkinik széle is ropogós lesz.
Megfőzöm a spagettit és amikor lecsepegtettem, esetleg összekeverem egy kevés tejszínes krémsajttal. Amikor készen van a zöldség, szépen elhelyezem őket a spagettivel egy nagy tálon.

Hasonló receptek, tepsiben sült zöldségek:





Házi rumos meggy és meggylikőr


házi rumos meggy és meggylikőr

A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát.  Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.

Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka vagy rum, üvegek

Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot, majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.

Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.


2014. május 1., csütörtök

Csokihabos babapiskóta



Ha selymes csokoládéhabosédességet kívánnánk, itt egy nagyon csokis apró ötlet. Csokoládés tejszínhabot készítek: vagy édes tejszínhabba kihűlt olvasztott étcsokoládét keverek  vagy forró tejszínt öntök a csokoládéra, és lassan kavargatva kihűtöm, édesítem. Ezt a krémet kávés-rumos tejbe mártott babapiskóták közé rétegezem. Reszelt fehér csokival díszítem.





Káposztás cvekedli


Ellenállhatatlan, első számú kedvenc ételem. Sajnos. Hatalmas adagot is meg tudok belőle enni, még akár a hűtő nyitott ajtaja előtt állva is belekóstolok a maradékba. Ha űrhajóval elküldenének a Marsra, akkor több köbméter cvekedlit vinnék magammal. Ez a bizonyos étel a káposztás tészta, vagyis cvekedli; ki így hívja, ki úgy. Mindenki ismeri, mindenkinek van hozzá fűződő gyermekkori emléke. Van, aki porcukorral meghintve szereti és van, pl én, aki jó borsosan, sok káposztával és nagyon összepirítva.
Cvekedlit készíteni egy életérzés. Először megadom magamat az elhatározásnak, noha tudom, hogy annyit fogok belőle enni, hogy megfájdul a gyomrom is. Hazacipelem a káposztát. Aztán megbirkózom a felaprításával. Nagy nehezen késsel darabokra vágom. Közben, arra  gondolok, hogy jó lenne a kisbaltát bevenni a főzőeszközeim közé.  Aztán jön a fizikai munka, mert én hagyományosan reszelem le a káposztát, sajtreszelőn. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy beszerzek valami szerkentyűt erre a célra, de aztán mégis minden marad a régiben és legközelebb is csak kézzel reszelem le. A káposztát aztán rendre túlsózom, mert mindig az van bennem, hogy ha nem sózom meg eléggé, akkor nem jön ki az összes leve. Persze ez butaság, kevesebb só is elég lenne. De az igaz, hogy másfél kiló káposztából kb fél liter káposztalé is kijön sózás és kinyomkodás után. Aztán megpirítom olajon a káposztát. Hihetetlen mennyi víz elpárolog belőle még ekkor is, és mennyire “összemegy”. Amikor elkezdem pirítani, még tele van a serpenyő, aztán mire elkészül és szép barna lesz a káposzta, akkor már könnyebben tudom kavarni. Közben megfőzöm a kockatésztát. Szeretem a házi tésztát hozzá. Emlékszem, amikor kiskoromban a nagymamám szárította a házi tésztát konyharuhán az alföldi kis házában. Amikor készen van a káposzta, megfőtt a tészta, akkor az egészet összekeverem, jól megborsozom és nagyon-nagyon összepirítom egy jó nagy serpenyőben. És megadom magamat a sorsomnak és megeszek egy nagy tányérral belőle még forrón.







Zöldséges lángos


ZÖLDSÉGES LÁNGOS

Amikor épp semmi különleges hozzávaló nincsen itthon, csak pár darab maradék zöldség, egy-két szem krumpli, akkor mindig süthetünk zöldséges lángost, vagy krumplis lángost. Már 3-4 db gombából, 1 db sárgarépából és 4 szem krumpliból is egy nagyobb adag lesz. Lehet csak egyféle zöldségből sütni. A zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, hagymát, krumplit mind lereszeljük. Pár evőkanál liszttel összeforgatjuk, beleütünk 1-2 tojást, sózzuk, borsozzuk. Vághatunk bele petrezselymet, vagy adhatunk hozzá egy kevéske reszelt sajtot is. Hagyjuk állni kicsit, majd serpenyőben pici lángosokat sütünk belőle kevés olajon. 

Ez olyan, mint a lapcsánka, vagy tócsni. Főleg a ropogós szélét szeretem. Tálalhatjuk tejföllel, vagy sajtos tejföllel, adhatunk hozzá ketchupöt, erős pistát, kovászos uborkát. Köretnek is kiváló.