2014. május 11., vasárnap

Habos, citromos-narancsos tejberizs


Családunk kedvence ez a habos-krémes tejberizs. Ünnepi jelleget ad neki a tejszínhab és a narancslekvár. bolti narancslekvárt is tehetünk bele, de ilyen kicsi adagban igazán pár perc, ha magunk készítjük. Lehet csak narancsos vagy csak citromos változatot főzni, vagy vegyesen.
Amire szükségem lesz:
A tejberizshez: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál mazsola, vaníliás cukor, fahéjrúd
Narancsos hab a tejberizshez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 dl narancslé, reszelt narancshéj
Narancslekvárhoz, citromlekvárhoz: 1-2 narancs vagy citrom filézve, 1 narancs leve, 1 narancs vagy citrom héja csíkra vágva, 2-3 evőkanál cukor

Így készítem:
A lábosban a rizst a tejjel, vízzel, cukorral, vajjal, mazsolával, vaníliás cukorral és a fahéjrúddal lassú tűzön főzöm fedő alatt, amíg a rizs meg nem puhul. Félreteszem teljesen kihűlni.
A narancsos habhoz felverem a tejszínhabot a cukorral és a végén apránként belecsepegtetem a narancs levét, úgy verem tovább. Lágy hab lesz belőle.
A narancslekvárhoz kifilézem a narancsokat, csíkra vágom az egyik héját, kifacsarok még egy narancsot is. A narancshúst a cukorral, narancslével és a narancs csíkra vágott héjával addig forralom kavargatva egy kisebb lábosban, amíg lekvár nem less. Ez kb 10 perc. Félreteszem kihűlni teljesen.
A kihűlt tejberizsbe keverem először a habot, majd a kihűlt narancslekvárt is belekanalazom, de nem keverem el benne teljesen. Ahogy az alsó képen látszik, így, szinte márványos hatása lesz. Szeletelt naranccsal, citrommal díszítem.
Lehet nagy üvegtálban tálalni, vagy kis fagylaltos csészékben, vagy akár egy szép nagy tepsiben is.

Ötlet: cukor helyett xilittel is készíthetjük.



Nyári napsütés eperkrémleves



Igazi nyári leves, gyönyörűszép és nagyon selymes, finom.
Gyümölcskrémleveseknél nem főzöm meg a gyümölcsöt, mindig csak frisset használok. Főzéstől, párolástól elvesztik a gyümölcsök szép színüket, kifakulnak. Frissen a saját ízük is megmarad, a finom, friss gyümölcs íze. Gyümölcskrémleveseim igazából különleges ízesítésű turmixok, rengeteg lehetőséget nyújtanak.
Az eper önmagában is nagyon finom, semmilyen fűszerezést nem kíván. Itt, ebben a receptben egy lehelletnyi banán és narancs meg a citrom héja ízesíti csak. Kicsivel tálalás előtt készítem el, hogy még habos maradjon.

Amire szükségem lesz:
40 dkg eper, 2- 4 dl hideg tej, 1 dl hideg habtejszín vagy natúr joghurt, édesítőszer (cukor, méz, xilit stb) ízlés szerint, 1 narancs leve, reszelt citromhéj, 1 negyed vagy fél banán

Így készítem:
Tulajdonképpen mindent összeturmixolok több részletben.Először az epret a banánnal, az édesítőszerrel és a narancs levével, citrom reszelt héjával. Közben hozzáöntöm a tejszínt és a legvégén a tejet. Ennyi az egész. Az eperkrémleveseket nagyon szépen lehet tálalni, pl a gyümölccsel magával díszíteni.

Ötlet N 1: A tejet kiválthatjuk részben vízzel vagy eperlével. A tej mennyisége attól függ, hogy sűrűbbre vagy hígabbra szeretném-e a levest.
Ötlet N 2: A banán és a tejszín, illetve joghurt textúrát ad, selymessé teszi az eperkrémlevest  és szépséges, pasztell árnyalatot  is ad neki.
Ötlet N 3: megbolondíthatjuk a levest pár csepp narancslikőrrel is.
Ötlet N 4: vajban megpirított és fahéjas cukorban megforgatott kalácskockákat is szórhatunk bele tálaláskor, jobban mutat majd.



2014. május 9., péntek

Hipergyors vacsorák





Tepsis zöldség magában vagy frissen főtt spagettivel a leggyorsabb vacsorák egyike. Annyi időre van csak szükségünk, hogy felszeleteljük a zöldségeket. Ez, zöldségtisztítással együtt legfeljebb 10 perc. Előnye még hogy szinte bármilyen zöldségből elkészíthető és nagyon finom. Az ember megkóstolja és el is veszett, mert egy tepsinyi zöldséget is meg tudunk így enni. Nehéz neki ellenállni. Maradékokat is felhasználhatunk hozzá. Ha marad pl egy fél paradicsom vagy pár sárgarépa, vagy egy-két szál újhagyma, máris van elég alapanyagunk. A sárgarépa és a hagyma szinte édes lesz a tepsiben való sütéstől. Akár csak pirítósra téve és ehetjük pl reszelt sajttal megszórva. A petrezselyem is különleges lesz, ropogós. Még a petrezselyem szárát is felhasználhatjuk, apróra vágva rászórjuk sütés előtt a zöldségre.
Maga a recept egyszerű: a felszeletelt zöldségeket olívaolajjal meglocsolt, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megsózzuk, még a tetejét is meglocsoljuk olívaolajjal és esetleg megszórjuk petrezselyemmel és 250 fokon 20-25 percig sütjük. Közben megfőzhetjük a tésztát. A tésztát krémsajttal is elkeverhetjük, vagy tálaláskor tesz rá mindenki magának a sajtkrémből és erre a zöldségeket. 
Azért használunk sütőpapírt, hogy egyszerűbbé tegyük a dolgunkat és ne kelljen elmosogatni a tepsit. Ezenkívűl nagyon szép is a sok színes zöldség a fehér sütőpapíron és ezért tehetjük a tepsivel együtt az asztalra tálalni. Mindenki kiveszi a tepsiből magának azt a zöldséget, amit szeret.
Az így megsütött zöldségeket összeturmixolhatjuk pl tejföllel vagy tejszínnel, sajtkrémmel és nagyon finom csipszhez vagy ropihoz mártogatni, vagy pirítósra kenni. Pl sárgarépa-hagyma együtt sütve nagyon jó páros az ilyen zöldségkrémhez.

A zöldséget sajtszeletekkel együtt is süthetjük, ahogy a tepsibensült sajt receptnél mutattam.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/sult-sajt-vacsorara.html


A tepsiben sült zöldség ideális fogyókúrás, diétás étel is, hiszen a legtöbb felhasznált zöldségben szinte alig van kalória, olívaolajból pedig alig kell hozzá.
Lehet szeletelt baconnel együtt is sütni, finom ropogós lesz.

Kigyűjtöttem ide az eddigi hasonló receptjeimet:

Epres tortácska



EPRES TORTÁCSKA
Mintha ki lennének az eprek lakkozva, szépen, fényesen csillognak omlós tésztakosárkájukban. Az eper nem hiába a gyümölcsök királynője, rendkívűl mutatós desszertet lehet belőle készíteni. Ez a tortácska pont úgy fog kinézni, mintha valamilyen elegáns cukrászdában vettük volna.

Amire szükségem lesz:
36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
kb 70-80 dkg kisebb-közepesebb méretű eper, 1 tasak epres pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor
1 tasak tortazselé, 3 evőkanál cukor, egy citrom leve, 2,5 dl víz
tejszínhab

Így készítem:
Összegyúrom az omlós tésztát, 5 részre osztom, kinyújtom kerek formájúra és sütőpapírral bélelt kis formákba teszem, ahogy a képek mutatják. A tésztát megszurkálom és ráteszek sütőpapírt, majd rizst vagy babot szórok bele nehezéknek és 190 fokon sütöm 15 percig így. Leveszem a tésztákról a rizst vagy a babot a sütőpapírral együtt és a tésztát zsemleszínűre tovább sütöm még kb 10 percig. A pereme jobban megsül majd. Hagyom kihűlni és közben megfőzöm a pudingot, majd elosztom az 5 tészta tetején. Megmosom az epreket, levágom a végüket, hogy talpacskájuk legyen és ráteszem őket szépen egymás mellé a pudingra. A tortazselét a cukorral, a vízzel és a citromlével felforralom, közben kavargatom, és egy-két perc múlva félrehúzom, és hagyom 5-6 percet állni. Ecsettel megfestem az epreket a zselével szép fényesre és a hűtőbe teszem. Esetleg tejszínhabbal tálalom.







2014. május 7., szerda

Fokhagymás, zöldséges spagetti



Fokhagymás, zöldséges spagetti

Különlegesen finom ez a zöldséges tészta és igen gyorsan elkészül. Amíg sül a tepsiben a zöldség, addig megfő a tészta és már tálalhatjuk is. Ezért akkor is nekifoghatunk, amikor éhesen hazaérünk a hosszú dolgos nap végén.

Amire szükségem lesz:
2 db közepes méretű cukkini, 2 db sárgarépa, 5 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, 30 dkg spagetti, esetleg 10 dkg krémsajt

Így készül:
Felszeletelem a cukkinit és a sárgarépát és olívaolajjal meglocsolt sütőpapírra fektetem őket, majd köré rakosgatom a felszeletelt fokhagymákat is. Megsózom és bőven megszórom petrezselyemmel a színes zöldségeket. 250 fokon megsütöm. A sárgarépa szinte édes lesz, hasonlít így megsütve a sütőtökhöz. A fokhagymák jól megpirulnak, a cukkinik széle is ropogós lesz.
Megfőzöm a spagettit és amikor lecsepegtettem, esetleg összekeverem egy kevés tejszínes krémsajttal. Amikor készen van a zöldség, szépen elhelyezem őket a spagettivel egy nagy tálon.

Hasonló receptek, tepsiben sült zöldségek:





Házi rumos meggy és meggylikőr


házi rumos meggy és meggylikőr

A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát.  Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.

Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka vagy rum, üvegek

Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot, majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.

Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.


2014. május 1., csütörtök

Csokihabos babapiskóta



Ha selymes csokoládéhabosédességet kívánnánk, itt egy nagyon csokis apró ötlet. Csokoládés tejszínhabot készítek: vagy édes tejszínhabba kihűlt olvasztott étcsokoládét keverek  vagy forró tejszínt öntök a csokoládéra, és lassan kavargatva kihűtöm, édesítem. Ezt a krémet kávés-rumos tejbe mártott babapiskóták közé rétegezem. Reszelt fehér csokival díszítem.