2018. március 1., csütörtök

Vadasmártásos csirke

Édesanyám isteni vadasmártását mindig krumplifánkkal ettük a nagy családi vacsorákon. Testvéremnek ez volt a kedvenc étele, még születésnapjára is mindig ezt kérte. Recept-kincsgyűjteményemben ez az egyik olyan első kézzel írott recept, amit anyukámtól tanultam. Alkalmazkodva a családom igényeihez, sertés helyett csirkehússal készítem és most nem krumplifánkkal, hanem krumplipürével tálaltam.

Amire szükségem lesz:
2 csirkemell, 3 ek mustár, 2 ek olaj, 3 ek liszt, só, bors
1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 pici darab zeller és cukkini, 2 pici rózsa karfiol,1 fél alma, 1 piros húsú paprika, 1 hámozott paradicsom, 3 ek olaj, 1 kiskanál cukor, 1-2 ek mustár, 1 nagy csipet étkezési keményítő

Így készítem:
A csirkemellekből nagyobb szeleteket vágok, 3 ek mustárral és 2 ek olajjal összekeverem és lezárt dobozban legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap a zöldségeket meghámozom és apróra vágom a hagymát, zellert, fokhagymát. A répákat felszetelem és az almát, paprikát, paradicsomot nagyob darabokra vágom.
A csirkehúst megsózom és megforgatom lisztben, majd forró olajban kérget sütök rá pár perc alatt és kiveszem őket a serpenyőből. Ebben a serpenyőben olajat hevítek és az összes zöldséget beleforgatom, sózom, borsozom és egy kiskanál cukrot is adok hozzá. Lejjebb veszem a hőt, adok hozzá vizet és fedő alatt összepárolom a zöldségeket. Amikor majdnem teljesen puhák, visszateszem a csirkehúst és fedő alatt alacsony lángon tovább főzöm őket együtt. Vigyázok, hogy mindig legyen hozzáadva egy kevés víz. Amikor szépen összefőttek, kiveszem a csirkehúst és a zöldségeket összeturmixolom 1-2 evőkanál mustárral és egy nagy csipet étkezési keményítővel. Ha kell, adok hozzá vizet, hogy szép mártás állaga legyen. Visszateszem a csirkehúst a mártásba és krumplipürével vagy krumplifánkkal tálalom.


Ötlet:  nagyon finom ez a mártás spagettivel vagy zsemlegombóccal is.











2018. február 23., péntek

Csokis-karamellás tortácska


Csokis-karamellás krémesség ez a pici torta, gyorsan összeállítható, viszont jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy éjszakát.  

Amire szükségem lesz: 
Csokis piskótához: 6 tojás, 8 ek eritrit édesítő vagy folyékony cukormentes édesítő ízlés szerint, 4 ek liszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, fél tasak sütőpor vagy szódabikarbóna
Karamellás krémhez: 25 dkg mascarpone, 1 tasak karamellás pudingpor, 4 dl tej, cukormentes folyékony édesítő ízlés szerint
Csokis krémhez: 25 dkg mascarpone, 2 dl tejföl, 15 dkg cukormentes étcsokoládé, cukormentes folyékony édesítő ízlés szerint
A rétegek közé: 2 ek rumba áztatott mazsola, egy marék pirított dió, 2 narancs leve
Tetejére: csokireszelék

Így készítem
A karamellás pudingporból sűrűbb pudingot főzök az édesítővel, majd amikor kezd kihűlni, összekeverem a mascarponéval. A csokis krémhez a megolvasztott csokoládét elkeverem a többi hozzávalóval és kész is.
6 tojásfehérjét egy csipet sóval és az eritrittel szép fényes habbá verek. Beleengedek egyenként 6 tojássárgáját, majda sütőporral,kakaóval elkevert lisztet. Fakanállal óvatosan összekeverem őket. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe engedem a tésztát, és 180 fokon készre sütöm kb 10 perc alatt. Amikor kész, konyharuhára borítom a tésztát, lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, majd visszafordítom és leszélezem. Négy egyforma méretű téglalapra vágom és ha teljesen kihűlt, összeállítom a tortácskát a krémekkel. Minden tésztarétegre facsarok a narancsból. Felváltva kenem meg a rétegeket a karamellás és a csokis krémmel, mindegyikre szórok egy kevés diót és mazsolát. A tetejére pedig csokireszeléket. 

Természetesen cukorral is elkészíthető a tortácska és lehet pl a karamellás rétegbe elmorzsolt boci karamellát is keverni. A tésztarétegeket rummal is meglocsolhatjuk. 

Hasonló recept a blogon:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/cukormentes-csokihabos-torta-azaz-star.html

Ötlet N 1: Ezt a csokis piskótát tekercsbe is felcsavarhatjuk. 
Ötlet N 2: Vaníliás krémmel és friss eperrel is elkészíthető, mintha epres tiramisu lenne, csak csokis piskótával, babapiskóta helyett.
Epres tiramisu a blogon:


Zsolnay porcelán ihlette festésem.

2018. február 21., szerda

45 perces kenyér


Nincsen otthon semmilyen péksütemény? Elfelejtettél venni kenyeret? Nincs mit csomagolni a gyermekednek uzsonnára? És már csak egy óra maradt indulásig? Itt van hát a megoldás: egy olyan egyszerű és "hiperszupergyors" kenyér alapreceptet mutatok, amely segíthet egy ilyen helyzetben. Amíg térülünk-fordulunk, összekészülődünk reggel, már készen is van. Kelesztés nélkül nagyon felgyorsul a kenyérkészítés, csak keverem-kavarom, összegyúrom és sütöm a tésztáját. Elhatározástól számítva 45 perc alatt az asztalon lesz a ropogós kenyér. Máris lehet készíteni belőle a szendvicset.
Ezt az alaptésztát lehet fűszerezni, pl pizzás, sajtos, hagymás, petrezselymes, sonkás, kolbászos kenyeret is süthetünk. Épp csak egy pici fűszer vagy apróra vágott füstölt kolbász kell bele és máris egy különleges kenyerünk lesz. Tehetünk bele magokat is, tökmagot, napraforgómagot, lenmagot vagy durvára tört diót.

Amire szükségem lesz:
30 dkg liszt, 30 dkg kefir, 1 teáskanál só, 1 félteáskanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet sütőpor

Így készítem:
A hozzávalókat lágy tésztává gyúrom. Sütőpapírral bélelt hosszúkás jénaiban megsütöm 190 fokon, kb 35-40 perc alatt. A teteje ropogós lesz és aranybarna színű és a kenyér alja is szép halványbarna színt kap. A szeleteléssel várjunk pár percet, amíg kicsit kihűl. 






2018. február 20., kedd

Zabpelyhes cifraságok

A zabpehely reggelik a kedvenceim, és egyre csak gyarapodik a színes zabkása fotógyűjteményem, ebből választottam most párat megint. Némelyik zabkásám nagyobb adag, ezeket nem egyszerre eszem, mert igen laktatóak. Mivel általában egy-másfél órás futás után készítem el a reggelimet, néha teszek rá valamilyen extra édeset is a gyümölcsön kívül, mert megérdemlem. :)
Szépséges zabkásáimról:
 
Zabkása goji bogyóval, banánnal és fitt túró rudival. 


Kókuszcsipsszel megszórva, datolyaszilvával, banánnal, kiwivel.
Gyümölcsből színes salátákat is szeretek készíteni. Mézzel vagy mandarin levével csorgatom meg.
Szép gyümölcssalátám:

Palacsintaságok





A háziasszonyoknak, anyukáknak néha igen hirtelen kell előállniuk valamilyen édességgel. Ilyenkor gyors édességként vastagabbra sütöm a palacsintákat, hogy minél hamarabb készen legyenek és szépen díszítem őket. Jól jöhet ilyenkor valamilyen kész puding, vagy flakonos tejszínhab is, érdemes egy-két dobozzal tartani belőle a hűtőben.
Csokipudingos, tejszínhabos palacsinták, málnával (lehet fagyasztott is, vagy más piros gyümölcs) a fenti képeken. 
Hipp-hopp palacsinta torta (alsó képek), baracklekvárral rétegezve, cukrozott kakaóporral megszórva, váratlanul érkezett gyerekseregnek. 
A palacsinta alapreceptje:


És egy kis ráadás: meggykrémes palacsinta, kekszmorzsával és meggylekvárral. Minden része cukormentes.


Fokhagymás palacsinta


Ez egy szép étel és nem nagy fáradtság elkészíteni: a sós, fokhagymás palacsintákba sajtos, csirkés, gombás tölteléket csomagolok és tepsiben sajttal megsütöm. Spenót, sonka, maradék sült hús, spagettire való mártás is finom benne. Meleg vacsoraként magában kínálom, vagy ebédre főételként körettel, mártással esetleg. Ebből az adagból 6-7 db vastagabb palacsinta lesz.

Amire szükségem lesz:

A palacsintához: 2 db tojás, 15 dkg liszt, só, 3 dl tej, 1 dl víz,  1 kiskanál olaj, 3-4 zúzott fokhagyma gerezd, egy kis csokor petrezselyem apróra vágva, só, bors  + kevés olaj a sütéshez
A sajtos töltelékhez: kb 10 dkg reszelt sajt + 1 ek tejföl + egy csipet szerecsendió, vagy lapkasajt
A gombáshoz: olajon apróra vágott hagymával párolt  6-7 szem gomba,  pár kocka piros húsú paprikával + 1 db kockasajt
A csirkéshez: fél csirkemell kockára vágva grillfűszerrel, egy kiskanál mézzel megpirítva + 1 db kockasajt
A tetejére: reszelt sajt vagy sajtkrém

Így készítem:

A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek. Az összes hozzávalót összekeverem és beleforgatom a habot, majd a hűtőbe teszem egy éjszakára vagy jó pár órára. Serpenyőben palacsintákat sütök belőle.
Megtöltöm a választott töltelékkel, úgy, mintha töltött káposzta lenne, vagyis behajtom a palacsinták széleit, hogy ne follyon ki a sajt. A tetejére egy marék reszellt sajtot szórok, vagy tejföllel elkevert krémsajtot. Szép aranyszínűre sütöm kb 190 fokon, sütőben.









Csirkehúsos-gombás változat. 




Csípős csicseriborsó curryvel, párolt rizzsel, háromszög alakra vágva.