2020. március 22., vasárnap

Szupertészta


Szupertészta

Diétázol és imádod a tésztát? Itt a megoldás! Ez egy „szupertészta”, mert még az alacsony kalóriás diétákba is beilleszthető, ezenkívül gyorsabban készül el, mint ahogy megírom ezt a posztot. Hagyományos tésztákhoz képest majdnem 50%-al kevesebb kalóriát tartalmaz.

Egy adagnyi (kb 140 gr) kész tésztához hozzávalók:
120 gr (vagy picit több) tej (kókusztej) vagy víz,  1 tojás, 25 gr útifű maghéj, 3 gr só

Így készítem:
A tejet és tojást összekeverem a sóval, majd az útifű maghéjjal. Picit megolajozott sütőpapírra öntöm a keveréket, gyorsan dolgozva, hogy minél jobban elterüljön és vékonyabb legyen. 160 fokon 10percig sütöm. Amikor kész, felcsavarom, vékony csigákra vágom. Ennyi az egész.
Nagyon finom és természetesen bármilyen raguval, mártással, szósszal ehetjük, ugyanúgy, mint a hagyományos tésztákat: sajtmártással, fokhagymásan, sonkával-sajttal, bazsalikomos paradicsomszósszal vagy diós vagy túrós tésztaként. Itt mákos tésztaként mutatom, mert ez az az étel, amivel engem mindig le lehet venni a lábamról, különösen, ha még lekvár is van rajta. Lásd egy korábbi posztomat:

Ennek az adagnak az energiatartalma, kókusztejjel készítve: kb 150 kalória.
Mák energiatartalma (kb 30 gr): 170 kalória
Mákos tészta: 320 kalória + 2 evőkanál cukormentes lekvár

Ezt a receptet még évekkel ezelőtt Szafi oldalán találtam:




Cicuskánk élvezi a tavaszi időt.

2020. március 21., szombat

Csupa boldogság lángos





Ez a lángos pehelykönnyű, gyors, egyszerű, egészséges hozzávalókból áll és mégis megadja a hagyományos lángos élményét. Tepsiben készül, ezért sok tennivaló nincs vele, olajszag sem lesz, tisztán lehet vele dolgozni.
A megadott a mennyiségből 6 kisebb lángos készülhet és egy darab lángos 70 kalóriát tartalmaz feltét nélkül. Kefírrel, sovány sajttal pedig kb 100-130 kalóriát. Csak összehasonlításként: egy tejfölös-sajtos strandos lángos akár 700 kalória is lehet!  
Süssünk egészséges lángost akkor! Semmilyen nagyon különleges alapanyag nem kell hozzá, ha van otthon túró, akkor biztosan tudunk sütni. Igazán mennyei, akár reggelire is süthető. Ez az adag egy nagy tepsibe pont belefér, de a tapasztalat szerint egy ember kettő-hármat meg tud enni minden gond nélkül, érdemes nagyobb adag tésztát bekeverni.
Az angol Cloud Bread receptekben krémsajttal készül ugyanez, a magyar oldalakon pedig felhőlángosként szerepel. Zablisztet tettem bele, hogy ne legyen annyira tojás íze, és olajat, hogy ne ragadjon a papírhoz annyira. Természetesen, a zabliszt, olaj akár el is hagyható, illetve lehet fűszerekkel is ízesíteni a tésztát. Ki fogom próbálni pl. a káposztás, hagymás, bazsalikomos változatot is.

Hozzávalók:
3 tojás szétválasztva, 10 dkg sovány túró (79 kalória 10 dkg csak!), 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál zabliszt, kb. negyed tasak sütőpor, só
A feltéthez: kaukázusi kefír, reszelt sovány sajt, zúzott fokhagyma

Így készítem:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgájukat a túróval, olajjal, zabliszttel és sütőporral elkeverem, picit sózom, majd a tojáshabot is belekeverem. Sütőpapírral bélelem a nagy tepsit, picit beolajozom a papírt, 6 lepényt formázok rá a tésztából. Próbálom őket egymástól messze tenni, mert a tojáshab és a sütőpor könnyűvé, légiessé teszi a tésztát, ezért sütés közben a lángosok igen megnőnek. 180 fokon sütöm, szép aranybarnára.
Amíg sül, kikészítem a kefírt és a zúzott fokhagymát (akár el is keverhetem a kettőt), reszelt sajtot és sót.

Kislány koromban hétvégenként édesanyámmal, testvéremmel együtt jártunk a piacra, ahol mindenféle földi jót árultak a kofák, vecsési nénik álltak büszkén a káposztás hordók mellett és még élő tyúkot is lehetett venni. Gyerekként is szerettem a piac hangulatát, illatát, a sürgés-forgást, de a legjobban a piacozás végét szerettem. Testvéremmel mindig alig vártuk, hogy minden összegyűljön végre a kosárban, mert anyukám akkor feltette a kérdést: ”Milyen lángost kértek, gyerekek?” Pedig a választék egyszerű volt akkoriban: vagy sima vagy káposztás és vagy megkentük fokhagymával, vagy nem. Imádtuk és mindig jól összemaszatoltuk vele magunkat. Ahhoz a piacos lángoshoz hasonlót azóta sem ettem.
A lángost először kenyértésztából kiszakított lepényként, parázson sütötték, valószínűleg ezért szerepel a nevében a „láng” szó. Igen laktató és kiadós étel, hiszen a lágy, kelt tészta önmagában is egy kalóriabomba, ráadásul a mai változat bő olajban sül. A feltétekről nem is beszélve.  Sajnos, a nyári lángosozások után könnyen kikerekedhetünk és harcolhatunk a kilókkal sokáig. Ez a recept aranyat ér, mert bármikor ehetünk annyi lángost, amennyi belénk fér és mégis karcsúak maradunk. És ez csupa boldogság. :)
  


„A természet varázsát ontja bőven. A fűben, a virágban és a kőben.”
William Shakespeare

2020. január 6., hétfő

Forró csoki bonbon

Vaníliaillatú, csillogó olvasztott csokoládéval dolgozni az egyik legboldogabb dolog a világon. Forró csoki bonbont készíteni pedig szuper egyszerű, mindössze valamilyen szilikonformára van hozzá szükség. Csoki, tejszín, likőr mindössze az alapanyag és csak fagyasztani kell. Ha 2-3 db likőrös bonbont (vagy többet) forró tejbe teszünk, szépen elolvad és forró csokoládé itallá válik. Magában is ellenállhatatlan, így sok bonbon odáig el sem jut, hogy forró csoki legyen belőle. Ezt az adagot kb. fél óra alatt készítettem, és ajándékba adtam hatalmas sikert aratva vele a barátaim körében. Különböző további változatokat biztosan fogok kísérletezni. Lehet pl. csokilikőrös, tojáslikőrös, vodkás vagy akár limoncellos bonbon  is.

Hozzávalók: fél kg cukormentes csokoládé, 1 dl tejszín, fél dl bármilyen likőr vagy rum, 1 csipet őrölt fahéj, pár csepp vanília aroma, folyékony édesítő
A csokoládét kisebb darabokra vágom és egy fém tálba szórom. A tejszínt felforralom és azonnal, ahogy egyet forr, ráöntöm a csokoládéra. Hozzákeverem a likőrt, az őrölt fahéjat és a vaníliát. A szilikonformákba öntöm az likőrös olvadt csokoládét és a fagyasztóba teszem úgy 20 percre. Ennyi az egész.

Ötlet: Ha nincs szilikonformánk, akkor sütőpapírral bélelt 2 db kisebb tepsibe is önthetjük ezt a mennyiséget, kb. fél cm vastagon és meghinthetjük fehércsoki reszelékkel vagy apróra vágott mandulával, pisztáciával. Fagyasztás után pedig négyzetekre, háromszögekre vághatjuk.
Megjegyzés: Igazából ez trüffel, nem bonbon, hiszen a bonbon töltött csokoládét jelent, de valahogy nekem bonbon jobban hangzik…
Természetesen bármilyen csokoládéval dolgozhatunk, mi egy ideje próbálunk cukormentesen készíteni mindent. A likőrben így is van cukor elég.

Étcsokoládé-, kapucsínó-, karamell-, fehércsokoládé színű gombképeim. Gombok, gyöngyök, strasszkövek üvegre vagy fára ragasztva nagyon mutatósak és keretbe téve szép lakásdíszek lehetnek.



2020. január 5., vasárnap

Szirnyiki, orosz túrópalacsinta






Külföldön töltött éveim alatt orosz iskolatársaim sokszor ettek ilyen kis túrós palacsintákat (cырники), vagy a kefíres-tejfölös változatot, az olagyit  (Оладьи на кефире).  A blini is hasonló, csak az élesztővel készül. 

Hozzávalók: 1 tojás, 25 dkg túró,15 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl víz, 1-1 csipetnyi sütőpor és szódabikarbóna, tetszés szerinti édesítő ill. cukorhelyettesítő, 1 narancs leve és 1 citrom leve

A hozzávalókat mind összekeverem és olajozott serpenyőben lepényformájúra megsütöm mindkét oldalán.

További túrós receptek a blogon: 
https://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2017/12/turopalacsinta.html
https://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/02/turo-rudi-sutemeny-cukor-es-liszt-nelkul.html


Hirtelen almalekvár

Szeretem a szép gyümölcstálakat és noha általában annyi friss ételt veszek, amennyit meg is eszünk, gyümölcsből hajlamos vagyok rengeteget felhalmozni. Előfordul, hogy pár darab aztán túlérett lesz, az almákon itt-ott hiba jelentkezik. Vagy csak egyszerűen látom, hogy nem tudjuk megenni őket, mielőtt megromlanának. Ilyenkor vagy a fagyasztóba kerülnek, vagy süteménybe vagy amolyan „hirtelen lekvár” lesz belőlük.
Mit tudunk kezdeni például 5 darab hibás, sérült almával? Főzhetünk belőle vaníliás almalekvárt, gyorsan, olcsón.
Meghámozzuk az almákat, és lereszeljük az egészséges részeket. Egy mandarin vagy narancs levét facsarjuk hozzá (vagy citromlevet). Valamilyen cukorhelyettesítővel édesítjük (én folyékony Huxolt használok), vaníliaaromával ízesítjük (vagy igazi vaníliával, természetesen).
Lábasban felforraljuk az egészet 1-2 evőkanálnyi vízzel. Amikor egyszer felforrt egy kiskanálnyi dzsemfixet adunk hozzá és még egyszer átforraljuk. Üvegbe töltjük, felfordítjuk amíg kihűl, aztán visszaállítjuk a talpára. Kb 15 perces munkával csodálatos, fényes, vaníliaillatú almalekvárunk lesz így. Tölthetjük máris palacsintába, vagy farsangi fánkhoz, csörögéhez kínálhatjuk, de lehet krém-alap is pl sűrű vaníliás pudinggal vagy mascarponéval vagy limoncello likőrrel elkeverve.
Januárban nagyrészt olyasmit készítek, amihez csak az itthon lévő alapanyagokat használom fel, így kiüríthetem a fagyasztót is. Az ember ilyenkor igen leleményes tud lenni és sok bevált receptem született úgy, hogy csak abból főztem, amit itthon találtam.
Nyáron szívesen főzök pár üvegnyi barack-, eper-, málnalekvárt. Mindig csak annyit, amennyi elfogy a következő gyümölcsérlelő nyárig. Így őrzöm meg a hideg télre a nyári nap sugarát.









Málnalekvárok hűlnek, várakoznak, cicuskánk őrzi őket.

2018. március 2., péntek

Tökmagos pogácsa


Süssünk szép nagy tökmagos pogácsát útravalónak kiránduláshoz, vagy esti filmnézéshez, egy pohár borhoz, sörhöz! Illata betölti az otthonunkat, beleharapva érezni milyen könnyű a tésztája és milyen ropogósra sült benne a tökmag. 24 buci pogácsát tudunk sütni ebből az adagból, pont elférnek egy tepsiben.

Amire szükségem lesz
25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg tökmag, 1 tojás, 1 ek só
Az élesztő felfuttatásához: 1 tasak élesztő, 1 ek cukor, 2 ek liszt, 1 dl langyos tej
A tetejére: 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt

Így készítem:
A lisztet kimérem egy nagy tálba. Egy másik tálban a túrót, margarint, tojást, sót összegyúrom. Felfuttatom az élesztőt a cukorral, liszttel és a langyos tejjel, majd ha szépen feljött a lisztre öntöm és összegyúrom túró-margarin-tojás keverékkel. Kinyújtom egy kisebb lappá lisztes nyújtódeszkán, meghintem kb 10 dkg reszelt sajttal és 10 dkg tökmaggal. A tésztát behajtom az oldalain és még egyszer áthajtom. Kinyújtom újra és megismétlem a mozdulatot 10 dkg sajttal és 10 dkg tökmaggal. Amikor összehajtom megint, egy nagyobb hasáb alakú tésztám lesz. Megszórom liszttel és letakarva hagyom meleg helyen kelni.  15-20 perc múlva kb. 2 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom pogácsaformával. Megkenem a tojássárgájával, megszórom sajttal, pihentetem kicsit. Közben a sütőt bekapcsolom 190 fokra és megsütöm a pogácsákat. 









Mama Hambi étterme


A Lecsó című rajzfilm adta Rozinak az ötletet, hogy játszunk éttermeset. Elnevezte az éttermemet Mama Hambi éttermének és ő volt az ételkritikus. A mézes csirke, gombamártással és az étterem is kiváló minősítést kapott tőle. Aranyos történet, szeretek rá visszagondolni.