Szív formájú varrásaim, ötletnek mutatom őket. Mindegyik játék a
színekkel, formákkal, hímzéssel. Pár tenyérnyi vásárolt filc anyag van benne
csak. Nagyrészt maradék anyagokat használtam fel, pl egy kis darab szalagot,
kidobandó ruháról megmentett gombot, sőt, a lányaim elhasznált hajgumijáról a műanyag
virágdíszt. A plüss anyag is leselejtezett plüss felsőből van. A plüss és a
filc jól varrható, mert beszegni sem kell, nem foszlik úgy, mint pl a vászon. A
szíveket vatelinnel tömtem ki. Ehhez a legolcsóbb, pár száz forintos ikeás
paplant veszem meg és minden kitömött plüsst is evvel tömök ki, amit varrok. Itt
az ajándék elsősorban a ráfordított idő és az is fontos, hogy miközben varrjuk ezeket az apróságokat,
gondolunk arra az emberre, aki kapja.
Ha kisebb szívet varrunk így, kis szalaggal ellátva, akár még
kulcstartónak is kedves ajándék lehet. A képeken látható varrott szívek mind
ajándékba készültek, csak egy-kettő készült lakásdísznek.2014. április 29., kedd
2014. április 28., hétfő
Anyák napjára
Pici, egyszemélyes tortácska, fehér marcipán bevonattal, marcipán
masnival és piros szívekkel.
Képviselőfánk-szív, eperhabbal és friss eperrel.
2014. április 27., vasárnap
Rebarbarás-almás pite
Ezt a pitét más gyümölccsel is megsüthetjük. Lehet almás, körtés, epres, meggyes, barackos, szilvás, szőlős, egres piténk. A pite kalapja pedig a sütemény dísze. Hát nem boldogság csupán ránézni?
Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt:
Ezt a pitét Zsófi lányom megsütötte a minap egyedül. Az ő pitéjét lásd itt:
Amire szükségem lesz:
A pite tésztájához: 36 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg
kristálycukor, 2 tojás sárgája, reszelt narancshéj és 1 tasak vaníliás cukor
A pite töltelékéhez: 3 szál rebarbara, 2 nagyobb alma, 10 evőkanál
cukor, 1 kiskanál fahéj, 1 narancs leve és reszelt héja, 1 citrom reszelt héja,
fél dl rum, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 fél tasak vaníliás pudingpor
Így készítem:
A pite tésztáját összegyúrom és elfelezem. Az egyiket kinyújtom
akkorára, hogy a kerek formába téve legyen pereme is a tésztának. Megszurkálom
villával és hűtőbe teszem. A másik feléből a pite kalapja lesz. Olyan formájúra
alakíthatjuk ki, amilyenre szeretnénk, sablon vagy kiszúróforma segítségével.
Lehet pl virágmintás, vagy akár
betűforma is, vagy egy szám, ha pl valamilyen alkalomra készítjük, évfordulóra
pl. Ismétlődő mintát, vagy rácsozást is csinálhatunk. Rengeteg lehetőség van,
mindegyik pite teljesen más lesz tőle.
A rebarbarát megtisztítom, vagyis késsel lehúzogatom róla a külső
réteget. Kisebb darabokra vágom. Az almákat meghámozom, lereszelem. Lábosba
szórom a cukrot, a gyümölcsöket, a reszelt narancshéjat és citromhéjat, fahéjat
és magas lángon elkezdem összepárolni őket fedő alatt. Átforgatom fakanállal és
pár perc múlva beleöntöm a narancslét és a rumot. Egy-két evőkanálnyi vízben
elkeverem a pudingport és az étkezési keményítőt és hozzáadom a gyümölcshöz.
Még egy pár percig kavargatom, majd hagyom kihűlni.
A pite tésztáját vakon elősütöm 200 fokon 15 percig.
15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.
A vakon sütést lásd pl itt:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/03/habsipkas-citromkremes-torta.html15 perces vakon sütés után beleöntöm a pite töltelékét a félig megsült tésztába és ráteszem a kalapját és készig sütöm.
Ötlet: amikor a pite kalapját teszem rá, ügyesen vigyázok, hogy a
tészta pont oda kerüljön a töltelékre, ahová szeretném, mert megigazítani nem
lehet utána.
Rántott hal és újkrumpli
RÁNTOTT HAL ÚJKRUMPLIVAL
Az angolok kedvence a rántott hal sült krumplival, Londonban
szinte mindenhol lehet enni ilyet. Ezt az ételt is a Fish and Chips ihlette.
Amire szükségem lesz:
kb 70 dkg tengeri hal, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál
liszt és házi zsemlemorzsa, só, bors
fél kg újkrumpli, olaj
az uborkás-hagymás mártáshoz: 2 ecetes uborka, 2 zöldpaprika, 1
hagyma, 2 dl tejföl, só, bors, reszelt citromhéj
tálaláshoz: 1 citrom
Így készítem:
Az újkrumplit hajszálvékonyra szeletelem és olajozott tepsibe
fektetem egymásra, picit sózom, sütőben megsütöm.
A halat nagyobb darabokra vágom és sózom, borsozom. A tojást és a
lisztet összekeverem kb 1-2 evőkanál vízzel és picit megsózom. A halat
beleforgatom a lisztbe, majd a tojásos lisztbe és végül a zsemlemorzsába. Forró
olajban megsütöm.
A mártáshoz az uborkát, hagymát és a zöldpaprika húsát aprítóba
teszem és megdarálom. Összekeverem őket a tejföllel és sózom. A tetejére reszelt
citromhéjat szórok.
Ötlet: sült krumplival is
tálalhatjuk,vagy petrezselymes újkrumplival
Sajttal sült spárga
Sajttal sült spárga
Egészen kevés spárgából, nagyon egyszerűen süthetünk ilyen szép
ételt. Olyan, mint a csőben sült zöldség, csak van neki egy ropogós ágya.
Amire szükségem lesz:
25 dkg mirelit levelestészta, 1 evőkanál olvasztott vaj
25-30 dkg spárga, 1 csomag újhagyma, 20 dkg natúr vagy füstölt
krémsajt, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió
Így készítem:
A spárgának a fás végét levágom és csak a puha, finom részét
párolom meg enyhén sós vízben, pár perc alatt.
Felmelegítem a tejszínt 10 dkg krémsajttal, sózom, borsozom és
szerecsendióval fűszerezem.
Kinyújtom a szobahőmérsékletű tésztát téglalap alakúra. A tészta széléhez közel,
körben egy csík krémsajtot teszek, ehhez 10 dkg krémsajtot használok fel.
Visszahajtom körben a sajtra a tésztát. Lett egy tésztakosarunk, amit megkenünk
mindenhol az olvasztott vajjal. A tésztára tesszük egymás mellé az újhagymát és
a párolt spárgákat. Mintha tolltartóban sorakoznának a ceruzák, olyan lesz.
Ráöntöm a tejszínes sajtot és sütőben 200 fokon sütöm, amíg meg nem pirul
mindenhol, ez kb 30-35 perc.
Ha majdnem kihűlt, szépen fel tudom vágni nagyobb szeletekre. Ha
keresztbe szeletelem fel, akkor szépen látszani fog a spárga keresztmetszete a
sajtos krémben.
Almarózsa
Egy csokornyi almarózsa fahéjas mártással. Ez egy gyönyörű édesség, az ember szinte sajnálja megenni.
Amire szükségem lesz:
Az almarózsákhoz: 50 dkg levelestészta, 12 db alma, citromlé, 1
evőkanál olvasztott vaj,2-3 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál rum, a szóráshoz
1 evőkanál kristálycukor.
A fahéjas mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1 nagyobb
alma, 1 kiskanál rum, 1 evőkanál fehérbor, 2 evőkanál kristálycukor, 1 kiskanál
fahéj
Így készítem:
A levelestésztát fél cm vastagra kinyújtom és 12 db csíkra vágom,
mert ennyi rózsám lesz. Ezek a csíkok kb 30 cm hosszúak és 2 cm szélesek. Olvasztott
vajjal és baracklekvárral megkenem a csíkokat.
Az almákat héjastól nagyon vékony szeletekre vágom és forrásban
lévő citromos cukros vízbe teszem őket pár percre. Erre azért van szükség, hogy
az almaszeletek hajlíthatóak legyenek. Kiteszem az almaszeleteket egy
konyharuhára.
Összeállítom a rózsákat, vagyis felcsavarom a tésztácsíkokat az
almaszeletekkel együtt. Ehhez a tésztacsíkokra ráteszem az almaszeleteket, de
nem sűrűn, hanem kihagyok a szeletek kötött kb 2-2 cm-t. Vigyázok, hogy
mindegyik szeletnél az alma héja egy irányban legyen, mert amikor felcsavarom,
a héjas széle kell hogy felül legyen, mert ez lesz a rózsa szirma.
Tehát a rózsa szirmai az almaszeletek lesznek és a tészta tartja
össze.
Muffintepsibe papírkosárkákat teszek és mindegyik rózsát
beleültetem, megszórom kevés kristálycukorral. 200 fokon sütöm, úgy, hogy a
sütés elején alufóliával letakarom a rózsákat, majd 10 perc múlva anélkül
sütöm. Amikor kész és kihűlt, kiveszem a papírkosárkákból.
A fahéjas mártáshoz felverem a tejszínhabot a porcukorral. Az
almát meghámozom és lereszelem.
Serpenyőbe szórom a kristálycukrot, ráöntöm a rumot és a fehérbort
és a fahéjat és összeforralom a reszelt almával. Amikor teljesen kihűlt,
elkeverem a tejszínhabbal. Nagyon finom mártás lesz.
Tálaláskor a tányérba öntök a fahéjas mártásból és a közepébe
ültetem az almarózsákat. Fahéjjal és porcukorral megszórom.
Vaníliás krémes
VANÍLIÁS KRÉMES
Házi krémest készíthetünk, ropogós levelestésztából és
fényes-csillogó vaníliás krémből.
Amire szükségem lesz:
50 dkg mirelit levelestészta
a krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl habtejszín,
5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál porcukor
fehércsokoládés szósz: 10 dkg fehércsokoládé, fél dl tejszín
díszítésnek: pár szem szép eper vagy málna
Így készítem:
A szobahőmérsékletű levelestésztát kinyújtom lisztes sütőpapíron fél cm vastagra és akkorára, hogy egy nagy tepsibe pont beleférjen. 50 dkg tésztából két tepsinyi tészta lesz így. Megszurkálom és 200 fokon addig sütöm amíg halvány karamellszíne nem lesz. Nem baj, ha itt-ott magasabb lesz a tészta, mert a krém úgyis lenyomja majd és sima lesz.
A szobahőmérsékletű levelestésztát kinyújtom lisztes sütőpapíron fél cm vastagra és akkorára, hogy egy nagy tepsibe pont beleférjen. 50 dkg tésztából két tepsinyi tészta lesz így. Megszurkálom és 200 fokon addig sütöm amíg halvány karamellszíne nem lesz. Nem baj, ha itt-ott magasabb lesz a tészta, mert a krém úgyis lenyomja majd és sima lesz.
Megfőzöm a pudingot a tejjel, 5 evőkanál cukorral és még melegen belekeverem
a vajat. Felverem a tejszínt szép kemény habbá 1 evőkanál porcukorral. Amikor
kihűlt a puding, a tejszínhabbal elkeverem. A tejszínhabtól lágyabb és
krémesebb lesz a pudingkrém.
Megvárom, amíg a tészta teljesen kihűl és a két lap tésztát
elfelezem, így 4 téglalapnyi sült levelestésztám lesz.
Egy nagyobb tálon összeállítom a krémest, ami csak annyiból áll,
hogy négy réteg tésztalap közé kenem a krémet és hűtőbe teszem egy éjszakára.
Tálaláskor fehércsokoládé szószt adhatok hozzá. Ehhez a
fehércsokoládéra ráöntöm a felmelegített a tejszínt és amikor felolvadt benne a
csokoládé, elkeverem.
Ezt a krémest akkor tudjuk felvágni szépen, ha kivárjuk a másnapot
vele. Ha kibírjuk addig, hogy ne kóstoljuk meg.
A képeken a receptben megadott mennyiség feléből készült a krémes.
Ötlet N 1: A vaníliás pudingot tejszínhab nélkül is el lehet
készíteni, és ebben az esetben két réteg sült levelestészta közé vastagabb
krémet kenhetünk.
Ötlet N 2: A levelestésztát fél cm-él vastagabbra azért nem
érdemes kinyújtani, mert akkor nagyon vastagra feljön sütés közben.
Ötlet N 3: a levelestésztát cukorral is megszórhatjuk sütés előtt,
vagy híg baracklekvárral megkenhetjük, csak akkor vigyázni kell, hogy sütés
közben egyenletesen süljön mindenhol és a teteje ne égjen meg.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)