2014. július 25., péntek

Joghurttorta Párizsból



JOGHURTTORTA PÁRIZSBÓL
Ez egy rendhagyó receptes írás most, mert a legnagyobb lányom egyik kedvenc receptjét egyszerűen kifotóztam abból a regényből, ahol ő azt először olvasta. Számtalanszor megsütötte már ezt a joghurttortát, például barátainak, munkatársainak, ajándékba és mindig hatalmas sikere lett. 
Friss gyümölcsből, sárgabarackkal vagy áfonyával, esetleg szilvával is igen finom lehet.

Veronika lányom szerint ez egy igen aranyos könyv, mert balzsamozza a romantikus lelkeket. Javasolja Jane Austen rajongóknak is, ugyan nem abban a korban játszódik, de hasonlóan varázslatos élmény olvasni. Párizsi hangulat, receptekkel, szerelemmel.

A könyv írója Elizabeth Bard, címe Ebéd Párizsban.
A könyv eredeti címe: Lunch in Paris: A Love Story with recipes by Elizabeth Bard
Alexandra könyvesboltokban a szakácskönyvek között található ez a könyv.





Kapros-petrezselymes nyári főzelék

Nyári napsütésben könnyebb ételeket szoktunk varázsolni az asztalra, piaci magyar zöldségekből, gyümölcsökből.
A főzelékeket különösen szeretjük, mert igazi üde, friss íz mind.  Akár negyed óra alatt készen is van egy hatalmas adag belőle.
Magában, vagy magos kenyérrel is finom.

Amire szükségem lesz:
1 kg friss zöldbab, egy-egy nagy csokor petrezselyem és kapor, egy nagy fej hagyma, 3 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, só

Így készítem:
A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel és félreteszem. A babot megmosom, végeit levágom, pár centis darabokra vágom, beleszórom az apróra vágott hagymát, petrezselymet és kaprot, felöntöm kb 3 dl vízzel, megsózom. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá. Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a keményítős tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán.  Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet és kaprot.

Ötlet: Ha alacsony zsírtartamú tejföllel, vagy kefírrel és étkezési keményítővel habarjuk be a főzeléket, szénhidrát- és kalóriatartalmát is csökkenhetjük, így akár egy diétás fogás is lehet.

Szentendrei piac: minden szerdán és szombaton délelőtt a Bükkös patak partján.
„A szentendrei termelői piac festői környezetben, a szentendrei szigetről származó helyi áruval, köztük biotermékekkel várja a háztáji termékekre és házi finomságokra vágyó látogatóit.”

Kedvenc főzelékeink eddig a blogon:
Bálint gazda írása a zöldbabról:





2014. június 11., szerda

Málnakrémleves és szederkrémleves


MÁLNAKRÉMLEVES ÉS SZEDERKRÉMLEVES

Gyönyörű színűek, ugye? Úgy készülnek, mint az eperkrémleves, csak eper helyett málnát illetve szedret használok.
Kínálhatjuk egy gombóc vaníliafagyival.





Dr. Veronika torta


Orvosnak készülő Veronika lányom 20. születésnapjára készült emeletes torta, rózsaszín és zöld színű piskótából, fehércsokoládés krémmel. A marcipán díszek az orvoslás és a filmek jegyében születtek. 17 éves cukrásztanuló Zsófi lányom tervezte a tortát a nővérének, és ő is sütötte és díszítette.







2014. június 10., kedd

Joghurtos citromfagyi és meggyfagyi



JOGHURTOS CITROMFAGYI ÉS MEGGYFAGYI

Ezt a fagyit fogyókúrázók is bátran ehetik, mert kalóriaszegény citromos joghurthoz keverem a friss gyümölcsöt. Friss és krémes házi fagyi ez, könnyű és nem túl édes. Készítsünk házi fagylaltot a nyár kincseivel, málnával, sárgabarackkal, szederrel, őszibarackkal vagy akár sárgadinnyével. 

Amire szükségem lesz:
9-10 dl natúr joghurt, 2 nagy citrom reszelt héja és kifacsart leve, 4 ek eritrit (illetve ízlés szerint), pár csepp vanília aroma, egy nagy marék meggy magozva

Így készítem:
A natúr joghurtot egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és az édesítőszert. Szépen elkeverem. A selymes krémet kettéosztom és az egyik felébe belekeverem a magozott meggyet. A másik felébe apróra vágott citromdarabokat szórok. Lapos tálkákba öntöm és megfagyasztom. 






Ezt a sárga virágos és zöld leveles terítőt jó pár éve hímeztem, van neki egy lila párja is.

Borzas krumpli



BORZAS KRUMPLI

Finom ropogtatnivaló ez a borzas krumplifánk. Nagyon szeretjük enni köretnek vagy csak úgy magában. Lehet kínálni hozzá valamilyen tejfölös mártogatnivalót is. Gyors vacsorának is kitűnő. Olyasmi, mint a tócsni vagy lapcsánka, csak pufibb.

Amire szükségem lesz
fél kg krumpli, 4 tojás, kb 2 evőkanál liszt, só, bors, vegeta, olaj

Így készítem:
A meghámozott krumplikat a nagylyukú reszelőn lereszelem és hozzáadom a tojásokat meg a fűszereket és a lisztet és jól elkeverem. Kicsit hagyom állni. Magas falú serpenyőbe legalább 2 ujjnyi olajat öntök és amikor forró, evőkanállal beleszaggatom a reszelt krumplit. A sütés közben „borzas” lesz. Minél kisebbre szaggatjuk, annál ropogósabb fánkocskákat kapunk.












Gazpacho


Krémes, hideg spanyol leves forró nyári napokra. Főzni nem kell, minden hozzávaló nyersen kerül bele.
Spanyolországban minden boltban lehet kapni gazpachót, dobozos kiszerelésben, pont úgy, mint ahogy a tejet vagy üdítőt árulják.

Amire szükségem lesz:
50 dkg friss paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 vöröshagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db paprika (lehet kaliforniai vagy kápia is, különböző színű), 2 dl paradicsompüré, 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet, 1 dl olívaolaj, só, bors, esetleg oregano
a tetejére tálaláskor: pirítós kenyér, újhagyma, zöldpaprika szelet vagy ropogósra pirított sonkaszelet, kevés petrezselyem

Így készítem:
Meghámozom a paradicsomot úgy, hogy picit bevágom a tetejét, forró vízbe teszem és a felpöndörödött héját lehúzom. Összedarabolom. A paprikák a húsát kockákra vágom. Kockára vágom a hagymát és az uborkát. Összepürésítem az összes zöldséget a fokhagymával és a paradicsompürével és az ecettel, sózom és frissen őrölt borsot szórok rá. Apránként beleengedem az olívaolajat is. Jól behűtöm és tálaláskor meghintem petrezselyemmel, friss oregánóval. Díszítem újhagymával, zöldpaprikával, vagy akár pirítós kenyér darabkákkal, ropogós sonkaszelettel.

Ötlet: ha sűrűbb és laktatóbb levest szeretnénk, akkor egy nagy szelet fehér kenyér belét kevés forró vízzel megöntözve és kinyomkodva beleturmixolhatunk