2017. december 18., hétfő

Sajtkrémes-lazacos tészta

Lazacimádók kedvencévé válhat ez a sajtkrémes-lazacos hosszúmetélt. Semmilyen különleges főzőtudást nem igényel és szinte percek alatt elkészül, mivel csak a tésztát kell megfőzni hozzá. A krémes-fényes sajtmártásba forgatott forró tésztát csak egy kis petrezselyemmel megszórjuk, füstölt lazaccal színesítjük. Egy pohár fehér borral akár egy szép gyertyafényes este része lehet.

Amire szükségem lesz:

250 gr mascarpone, 200 gr natúr krém sajt, só, bors, egy csipet szerecsendió, 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve, 200 gr hosszúmetélt, pár szelet füstölt lazac, egy csokor petrezselyem

Így készítem:

A mascarponét és a krémsajtot elkeverem egy csipet szerecsendióval, fél citrom levével és fél citrom reszelt héjával, majd sózom, borsozom ízlés szerint. Kifőzöm a tésztát és azon nyomban, még forrón a krémsajtra szedem, rászórom az aprított petrezselymet és pár szelet csíkokra vágott füstölt lazacot. Lazán átforgatom. Tálaláskor még egy kevés petrezselyemmel megszórom és fél citrom héját ráreszelem. A lazacból mini rózsát is tehetünk a közepére, így igazán csinos lesz.

Ötlet: hosszúmetélt helyett bármilyen más tésztával is készíthetjük.

Már több finom és gyorsan elkészíthető spagettit, tésztaételt találhattok itt a blogon: 




A lazac és pezsgő tökéletes párost alkot. Ezeket a pezsgős képeket Etyeken, a Kálna pincében fotóztam.


2017. december 16., szombat

Kolbászos-sajtos csillag


Igen gyors és finom vendégváró falatkák, sörkorcsolyák. Igazából ez egy pogácsaféle, aminek egy szelet kolbász és reszelt sajt a kalapja. Vigyázat, mert nehéz belőle csak egy-két darabot enni!

Amire szükségem lesz:

40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só
a tetejére: szeletelt gyulai vagy csabai kolbász, reszelt sajt

Így készítem:

Összegyúrom a hozzávalókat, maximum 1cm vastagra kinyújtom lisztes deszkán, kiszaggatom csillag formájúra (vagy bármilyen formára). A tepsibe sorakoztatva mindegyik kap egy szelet kolbászt és egy csipet reszelt sajtot a tetejére. 200 fokon sütöm aranybarna színűre.

Magos-diós teljes kiőrlésű kenyér


Szeretem a sötétebb színű, tömör kenyereket, bizonyára azért is, mert gyermekkoromban, külföldön élve megszoktam az orosz fekete kenyér ízét. Szeretem, hogy szikkadtan is finom. Ez a magos kenyér az egyik kedvencem, pedig nem kifejezetten csinos kenyér őkelme. Mégis roppant ízletes és laktató. Mandulát, mogyorót is tehetünk bele. Sütés után 2 nappal a hűtőben szoktam tartani, amíg el nem fogy, és pirítósként eszem.

Amire szükségem lesz:

Összesen 50 dkg szárazanyag: 15 dkg tönkölyliszt, 15 dkg rozsliszt,10 dkg zabpehely, 10dkg zabkorpa
Magok: 10 dkg magmix, 5 dkg dió, 5 dkg szezámmag,5 dkg lenmag
Kovászhoz: 1 tasak száraz élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
2 dl langyos víz, 1 kiskanál só

Így készítem:

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel,a cukorral és a liszttel. Minden szárazanyagot és a magokat egy nagy tálba öntöm, majd a habos élesztővel, 2 dl langyos vízzel és kb. 1 kiskanálnyi sóval összedagasztom, összegyúrom. Hagyom egy kicsit kelni, kerek vagy hosszúkás tepsibe teszem, pihentetem 10 percet, aztán megsütöm max. 200 fokon. 







Karácsonyváró zabkásák



A világ egyik legfinomabb reggelijei számomra a zabkásák. Végtelen lehetőségek tárháza, ki lehet díszíteni, laktató, nem kerül sokba sem. Hideg vagy forró vízzel, tejjel vagy natúr kefírrel öntöm le és eritrittel vagy mézzel édesítem. Gyümölcsökkel öltöztetem és mandulával, kesudióval lenmaggal csinosítom. Mák, darált dió, kókusz, müzli is kerülhet bele. 

Ezek a zabkásák az ősz-tél színeit és ízeit idézik, amolyan ünnepváró reggelik.
Fent: mézen karamellizált alma és banán, mandarin levével és fahéjjal.

Gesztenyés zabkása gránátalmával.


Csokoládés karácsonyi ajándékok




Csokoládés karácsonyi ajándékok
Tavalyi ötletemhez, a Csokoládés Karácsonyhoz, mindenféle csokoládés apróságot gyűjtögettem össze és szeretet-ajándék csomagocskákat állítottam össze belőlük. A celofáncsomagokra csokiszínű selyemszalaggal kötöttem masnit. Mi kerülhet egy ilyen ajándékcsomagba? Pl. csokiillatú gyertya, csokoládés habfürdő, forró csokoládéhoz por (kapható fehér csokis is), különleges csokoládé vagy bonbon, csokilikőr. A Csokicsel cég elkészít mindenféle tárgyat csokiból, pl cérnát, gombot, csavarokat, smink készletet, pénztárcát.  (http://www.csokicsel.hu/)

Saját kezűleg pedig készíthetünk csokipizzát,  narancslikőrös csokigolyót vagy csokikanalat.
A csokipizza gőz felett olvasztott csokoládé sütőpapírra öntve kb félujjnyi vastagon. Mindenféle drazsét, gumicukrot szórhatunk rá:  én pl. kapucsínós francia drazsét tettem rájuk, majd éles késsel háromszögekre vágtam.
A narancslikőrös csokis kekszgolyóhoz 30 dkg jó minőségű étcsokoládét olvasztottam fel gőz felett, majd 4-5 evőkanál likőrrel és 1 dl tejszínnel elkevertem, 2 csipet fahéjat tettem hozzá és annyi darált keksszel összegyúrtam, hogy golyókká tudjam formálni. A golyókat maradék darált kekszbe forgattam.
A csokikanál forró csokihoz készült. Szép kanalakat vettem, 70 százalékos kakaótartalmú olvasztott étcsokiba mártottam és fehércsokival megszórtam. Ha a kanalat lévő csoki forró tejbe tesszük,  finom forró csokivá olvad.

Bármilyen jól csomagolható csokoládés süteményt is ajándékozhatunk így, pl csokis muffint, csokis kekszet vagy pl csokis brownie kockákat. A blogon szerepel pl cukormentes csokis brownie recept.






A Szamos Csokoládé Iskolájában csokitallért készíthetnek a gyerekek.


2017. december 14., csütörtök

Krumplifánk

A krumplifánk olyan, mint egy mini lángos. Remek vendégváró mártogatóssal kínálva vagy fenséges társa a tányéron mártásos húsoknak. Lehet reszelt füstölt sajtot vagy pirított hagymát is a tésztájához keverni. Csípős grillszósszal, görög tzatzikivel vagy avokádókrémmel is roppant finom:

Amire szükségem lesz:
1,2 kg főtt krumpli, 10 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg liszt, só, bors, szerecsendió
A kovászhoz: 1 tasak szárított élesztő, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dl langyos tej, 1 ek liszt
olaj a sütéshez

Így készítem:
Megfőzöm a krumplikat, majd főtt krumplit összetöröm a margarinnal, sózom, borsozom ízlés szerint, beleszórok egy kevéske szerecsendiót . Az élesztőt felfuttatom a tejjel, liszttel és a cukorral és amikor szépen feljött ráöntöm óvatosan a krumpli tetejére. Rászitálok 30 dkg lisztet és nagy szeretettel összegyúrom. Letakargatom és hagyom kelni. Aztán kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és forró olajban megsütöm. 

További krumplis ételek a blogon:






A szentendrei Skanzenben fotóztam.

2017. december 12., kedd

Narancslikőrös csokoládétorta

Narancslikőrös csokoládétorta hópehelycukorkákkal és ezüst cukorgyönggyel behavazva - egyszerű és mégis gyönyörködnivaló, igazi ünnepváró finomság. Hamar elkészül, elrontani nem lehet. A kakaós piskóta narancslikőrös sziruppal van meglocsolva, a fehércsokoládé mascarponéval van felhabosítva. Aztán díszíthetjük is.
Szeretem a rusztikus tortákat, szeretem, ha látszik miből készült. Szép, ahogy a krém megfolyik rajta.
A krém arányain bátran lehet változtatni, akár több csokoládéval készítve és édesíteni is ízlés szerint lehet.

Amire szükségem lesz:

1 kerek kakaós piskóta (ha sietünk, vehetünk készen is)
1-2 dl narancslikőr, 1 narancs reszel héja, 500 gr mascarpone, 400 gr fehércsokoládé, vanília, porcukor vagy eritrit, 1 dl tejszínből hab, cukorgyöngyök, kakaópor

Így készítem:

Hagyományos módon kakaós piskótát sütök, két lapra vágom. 1 dl narancslikőrhöz pár evőkanál friss narancslét adok.  A torta krémjéhez 500 gr mascarponét elkeverek legalább 400 gr olvasztott fehércsokoládéval, beleszórok reszel narancshéjat és cseppentek bele pici narancslikőrt és vanília aromát. Ha nem elég édes, porcukorral vagy eritrittel édesítem. Ha nem elég laza a krém, esetleg 1dl tejszínből felvert habbal lazítom.
A kakaós lapokat a sziruppal egyenletesen megöntözöm, a krémmel megtöltöm a tortát és kívűlről is bevonom vele. Egy villával barázdákat alkotok a krémbe, kakaóport szitálok rá és megszórom karácsonyi cukorgyönggyel.
Aztán hátradőlök és gyönyörködöm benne.