2018. február 8., csütörtök

Krémes kekszes süti


5 réteg keksz, 2-2 réteg csokikrém.
4 réteg keksz, 2 réteg citromos, egy réteg karamellás-csokis krém.

Citromos minitorta kekszből.

A kekszes sütiknél csak a krémet készítjük el mi, a kekszet készen vesszük, így a munkafolyamat felgyorsul. Krémje szabadon választott, szinte bármilyen tortakrémmel megtölthetjük, pl. a tiramisu  fehér krémjével vagy poharas sajttorta krémjével. A csokoládés krémek épp olyan finomak benne, mint a citrusos, gyümölcsösek. Gesztenyés, kávés, kókuszos krémmel is tölthetjük és a felső rétegek lehetnek tejszínhabosak is. Lehet vastagabb krémet csak két réteg keksz közé tenni, vagy magasabbra is építhetjük 3-4-5 réteg keksszel. Be lehet vonni kívűlről, vagy anélkül is szép, mert látszanak a kekszek mintás szélei. Lehet csokimázzal is leönteni. A kekszek így is, úgy is megpuhulnak egy éjszaka alatt a hűtőben, nem kell őket külön semmivel meglocsolni, a krém megpuhítja maga. Másnap csodálatosan szépen szeletelhetjük. Mindenkinek ízlik, gyerekeknek, felnőtteknek. Készítettem már szülinapra, és ajándékoztam is kekszes sütit. Lehet cukormentes krémje is, de a keksz maga nem igazán diétás. Háztartási kekszet szoktam használni, a formája miatt. Itt a csokis változat hozzávalóit mutatom:

Amire szükségem lesz: 
2 db  500 grammos zacskó keksz (fog belőle maradni, de nekünk az egész darabok kellenek és a töröttek maradnak meg általában)

Az étcsokis réteghez: 25 dkg mascarpone,  2,25 dl tejföl,1 tábla étcsokoládé (lehet több is), 1 ek kakaópor, porcukor ha nem tartjuk elég édesnek, esetleg 1 csipet fahéj és pár csepp  rum aroma

A fehércsokis réteghez: 25 dkg mascarpone, 2,25 dl tejföl, 1 tábla fehércsoki, pár csepp vanília aroma, porcukor, ha nem tartjuk elég édesnek

Így készítem:
A kekszeket 5 rétegben fogom letenni, köztük 2 réteg étcsokis és 2 réteg fehércsokis krém lesz. Lerakom az első réteg kekszet, 35 darabot, 6 sorban 5-öt. Tehát a végén 35 darabra tudom majd felvágni. Rásimítom a csokikrém felét. Az első réteget nehéz rájuk kenni, mert a kekszek hozzáragadnak a krémhez, és emmiatt először mindegyik kekszre teszek egy kicsit és a kezemmel segítek, hogy a kekszek a helyükön maradjanak. Rájuk teszek egy réteg kekszet, pont úgy, ahogy az alsó réteg volt. Erre jön a fehércsoki réteg. Aztán keksz, csokiréteg, keksz, fehércsoki réteg és keksz megint. Hűtőbe teszem egy éjszakára, másnapra megpuhul a kekszés szépen lehet szeletelni. Ha pont a kekszek között vágom fel, egy-egy keksztorony lesz egy-egy sütemény.

Ötlet: Egy 50 dkg-os mascarponét és egy 450 grammos  tejfölt osztottam ketté a krémhez. A csokikrémhez maradék csokoládékat is fel lehet használni, illetve lehet pl. karamellás milkát, vagy ízesített fehércsokit.

Szépen látszanak a rétegek.  
Reggel, a hűtőt kinyitva nehéz megállni, hogy ne kóstolja meg az ember rögtön.  
Ajándékba vittem. Lányok edzés előtt kóstolták.

2018. február 6., kedd

Tepsis fasírt



Nagyobb vendégsereget várva, vagy piknikezésre, autós utazásra készülve sokszor sütök tepsis fasírtot, mert mindig nagy siker, laktató, és nincs vele sok gond. Összekeverem, megsütöm és kész. Vékonyra szeretem sütni, hogy ropogós legyen a széle, és tehessem pl. szendvicsbe a gyerekeknek szalámi helyett, amikor uzsonnát csomagolok. Buliban pedig lehet  nagy adag tepsis fasírtot a tepsiben hagyva kitenni a sok étel közé és kenyeret mellé egy kosárban és aki arra jár, vág magának belőle. Észrevettem, hogy főleg a férfiak szeretnek rájárni, addig amíg egy morzsa sem marad.
Ez egy közepes adag, a legnagyobb méretű tepsihez ennek a duplája kell.

Amire szükségem lesz:
A fasírthoz: 50 dkg darált pulykahús, 2 fej hagyma, 6-7 gerezd zúzott fokhagyma, 3 tojás, 1 kiskanál mustár, egy csokor aprított petrezselyem, bors, 1 ek őrölt pirospaprika, 1 zsemle, 2 közepes krumpli, só
1 ek olaj a tepsibe

Így készítem:
A hagymát az aprítóban igen finomra aprítom. A zsemlét kevés vízbe áztatom, majd kinyomkodom belőle a vizet. A krumplit a kislyukú reszelőn lereszelem. Minden hozzávalót egy tálba teszek és jól összekeverem az egészet. Tepsit kibélelek sütőpapírral, kiolajozom és eloszlatom rajta egyenletesen a fűszeres darált húst. 200 fokon sütöm. 

Ez a színes terítő egy régi családi darab. Őrzöm és használom a régi csipkéket, hímzéseket. A tepsiben a fasírt  itt még sütés előtt látható. 




Szederkrémes diétás sütemény


Ez a szederkrémes sütemény diétás jellegű, finom, gyümölcsös és az egésszel el lehet készülni kb 40 perc alatt,a sütéssel együtt. Egy kis kockányi süti 50 kalóriát tartalmaz, megehetjük az egészet és maximum 1200 kalóriát fogyasztottunk. Lám, megint bebizonyosodik, hogy nem kell lemondanunk az édes falatokról sosem. Ezeket a diétás receptjeimet azért is szeretem a blogon, mert semmilyen drága, speciális hozzávalóra nincs szükségem, csupa természetes dolog kell hozzájuk és ezért az ízük is olyan, mint egy hagyományos süteményé. Más gyümölcsöt is felhasználhatunk, lehet pl. citromkrémes, málnás, meggyes, epres stb. Friss gyümölccsel az igazi, de a fagyasztott is megteszi.

Amire szükségem lesz:
A tésztához: pont ugyanaz,mint a habmuffin esetében, lásd a linkre kattintva:
A tészta szirupozásához: 1 db mandarin vagy narancs leve
A krémhez:  450 gr kefir, 300 gr szeder, 3-4 ek útifű maghéj, 1 mandarin vagy narancs leve, folyékony cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 1 narancs reszelt héja
Először a krémet készítem el, mert így lesz ideje az útifű maghéjnak kifejteni a zselésítő hatását. Az útifű maghéj rostjai úgy működnek, mint a zselatin. A krémhez mindent összeturmixolok és kész is.
Sütök egy adag habmuffin hozzávalóból egy nagy téglalapot. Pont ugyanannyi hozzávalóból készítem, mint a receptben, csak nem muffin tartóban sütöm meg, hanem egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben. A képen látszik kb. milyen vastag lesz. Ha megsült és kihűlt, levágom a széleit és így lesz 2 db téglalapom. Meglocsolom mind a kettőt narancslével. A krémmel kb másfél-két cm vastagon megkenem az első lapot és a másodikat valamivel vékonyabb krémmel vonom be. Ennyi az egész. Banánvirágokkal díszítettem.
A krém energiatartalma 541 kcal, kb annyi,mint a tésztáé. 24 kis kockára lehet vágni ezt a süteményt, így mindegyik kb 50 kcal-t tartalmaz.

100 gr útifű maghéj 201 kcal , 4 ek = 35 gr kb 67 kcal
100 gr kefir 54 kcal, 450 gr kefir 243 kcal
100 gr szeder 77 kcal, 300 gr 231 kcal 
A zabkorpa jótékony hatásairól:
Az útifű maghéj csupa rost, szinte semmi más, fantasztikusan jól lehet használni pl krémekhez. Semmilyen mellékíze nincsen, kalóriatartalma nagyon alacsony. 
Itt lehet olvasni arról, hogyan használjuk az útifű maghéjat diétában:
Ez a weboldal pedig csak az útifű maghéjról szól magáról:










Ez a sütemény is hasonlóan készült, csak ribizlikrémmel és a tészta pedig kókuszlisztből.

Ezt a rózsakoszorút pár éve hímeztem.

Habmuffin


12 db isteni finom habmuffint tudunk sütni mindössze fél óra alatt szinte a semmiből és mindössze 40-47 kalóriát tartalmaz egy darab! Ha az egész tucatot megesszük, még mindig 600 kalória alatt vagyunk. Főleg rostokból, fehérjéből és lassan felszívódó szénhidrátokból áll, ezért diétázóknak, sportolóknak ez egy álom recept lehet. Semmilyen drága hozzávaló nincs benne.

Amire szükségem lesz:
200 gr tojásfehérje (mivel 1 tojásfehérje 28-33 gr, ez kb. 5-6 tojásfehérjének felel meg), 120 gr zabkorpa, 1 db reszelt alma,1 db mandarin leve, 1 nagy csipet fahéj, folyékony, cukormentes édesítő ízlés szerint, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, 1 csipet só

Így készítem:
Bekapcsolom a sütőt 190 fokra. A reszelt almát elkeverem a mandarin levével, a korpát pedig a sütőporral, szódabikarbónával és a fahéjjal. A tojásfehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval, majd az összes többi hozzávalóval összeforgatom,. Ezt a szép halvány krémszínű habot elosztom a 12 db muffin formába. Magasak lesznek, a hab épp, hogy belefér a kis papírtartókba. 190 fokon sütöm. Kevesebb, mint fél óra kell neki.

Ötlet: a tojásfehérje hűtőben sokáig eltartható, ezért érdemes őket gyűjteni. Ha pl. fánkot vagy linzert sütünk máris gyarapodik a fehérje mennyisége.

100 gr tojásfehérje: 52-58 kcal (magas fehérjetartalom)
100 gr zabkorpa kb. 314 kcal (lassan felszívódó szénhidrát, magas rost- és fehérjetartalom)
100gr alma 52 kcal,1 db alma kb 50-78 kcal
100 gr mandarin 45 kcal, 1 db kb 40 kcal







2018. február 5., hétfő

A mennyei mogyorókrém napján


A Nutella bizonyára a mogyorókrémek koronázott uralkodója. Vajon van olyan ember, aki ellen tud állni a híres mogyorókrémes üvegek csábításának? És ha már kinyitotta az üveget, nem kanalazza ki az egészet? Ki nem érez boldogságot a kis nutellával töltött Ferrero csokik aranypapírját bontogatva? Sportos, egészséges élet ide vagy oda....A Ferrero család ellenállhatatlan találmányát ünnepli ma a világ és a Nutella 54. születésnapjára cukrász Zsófink tejszínhabbal díszített nutellás tortáját hoztam ötletnek: krémje Nutella és mascarpone fele-fel arányban.
Vicces nutellás mondásokból nincs hiány az interneten, pl:
"Nem tehetsz mindenkit boldoggá. Nem vagy te Nutella!" :)

Egyszer már szerepelt a blogon:

Érdekességek a Nutelláról:

2018. február 3., szombat

Paprikás zsemle és hagymás zsemle



Süssünk valami igazán különlegeset! Paprikás zsemlét vagy hagymás zsemlét nem bonyolult készíteni egyáltalán, csupán annyi az egész, hogy a hagyományos zsemle alapanyagaihoz hozzáadjuk a következőket még a folyamat legelején:
-kb. 1 ek pirospaprikát a paprikáshoz és
-1 nagy hagymát (vagy újhagymát, lilahagymát vegyesen) aprítva, olajon, pici sóval megpárolva a hagymáshoz.
A párolt hagymát nem forrón adjuk a tésztához, hagyjuk kicsit kihűlni.
A továbbiakban minden ugyanúgy történik, mint a zsemle esetében.
Ez a zsemle recept a kenyér alapreceptem is. Lehet fűszeres, bazsalikomos, vagy diós-fokhagymás zsemlét is sütni, vagy fetasajtosat. Alkossunk, élvezzük a tésztával való munkát és a végén fantasztikus illatok töltik be majd a lakást. A vaj a forró zsemlén csodálatosan elolvad, és ha kolbászt kínálunk hozzá, biztosan mindenkit lenyűgözünk majd.
A zsemle receptje a blogon:








 
A legkisebbik lányom várja, hogy megsüljenek a zsemlék.