2018. február 10., szombat

Túró rudi sütemény cukor és liszt nélkül



Ez a diétás sütemény olyan könnyű, mint egy habos felhő és mivel étcsokoládéval alaposan meg van szórva citromos-túrós tésztája, megidézi a nagy kedvencet, a túró rudit. Így tökéletes, ahogy van, szinte percek alatt fogy el és csodálatos csokoládé illata megtölti a lakást.

Amire szükségem lesz:
fél kg túró, 5 tojás, 1 dl kefír, 1 tasak vaníliás pudingpor, pár csepp vaníliaaroma, folyékony cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 1 ek citromlé, 1-1 narancs és citrom reszelt héja, 10-15 dkg cukormentes étcsokoládé, egy csipet só, 1 nagy csipet szódabikarbóna és fél tasak sütőpor
24 x 30 cm-es tepsi

Így készítem:
Felverem a tojásfehérjéket kemény habbá. A csokoládét apróra vágom. A tojássárgákat, túrót, édesítőt, pudingport, citromlevet, a reszelt narancs- és citromhéjat, vaníliát összekeverem, majd a végén a tojásfehérjehabbal összeforgatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd rászórom a csokoládét. 190 fokon sütöm, kb 30-40 percig.


Ez a recept a diétás túrótortám egy változata:










Ugyanezt megsüthetjük muffinként is, de avval számolni kell, hogy mivel ez egy liszt- és zsiradékmentes sütemény, a muffin papírhoz igen ragaszkodni fog, nehéz róla lehámozni. 



Gnocchi vagyi olasz krumplinudli bolognai raguval


A gnocchi (eltsd: nyokki) egy olasz krumplinudlis étel, és ha meguntuk a spagettit (bár ez a mi esetünkben szinte elképzelhetetlen), akkor a tésztamártásokhoz főzhetünk egy adag gnocchit. Nem egy gyorsan elkészíthető étel, és mivel frissen a legfinomabb, avval tudjuk a folyamatot felgyorsítani, hogy már előző nap összeállítjuk a tésztát. Reggel feltesszük főni a krumplit, hagyjuk kihűlni és később összegyúrjuk. Így másnap már csak megformázzuk a nudlikat (ez a leghosszabb része a gnocchi készítésnek) és megfőzzük. Általában ovális formájú, itt most épp rombusz alakúra vágtam. Bármilyen mártással, sok sülthagymával, sajtszósszal nagyon finom. Tulajdonképpen ugyanúgy lehet kínálni, mint a galuskát. Ez egy nagyobb adag, 4 főre is elég.

Amire szükségem lesz:
1 kg héjában főtt krumpli, 20 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg krémsajt, egy csokor aprított petrezselyem, egy nagy csipet őrölt szerecsendió, só, bors ízlés szerint, esetleg bazsalikom
1-2 ek olaj egy külön serpenyőben

Így készítem:
A főtt krumplit összetöröm, mintha krumplipürét készítenék és elkeverem a tojással, sajttal, a fűszerekkel és a liszttel. Összegyúrom, majd kb 2 cm vastag rudakat hengergetek belőlük lisztes nyújtódeszkán és kb 2 cm-es darabokra vágom, villával kicsit megnyomom a tetejét. Forrásban lévő vízben kisebb adagokban főzöm meg, megvárva, hogy feljöjjenek a víz felszínére. Szűrővel szedegetem ki őket egy nagyobb serpenyőbe, 1-2 ek olajjal elkeverem, hogy ne ragadjanak össze.

A gyors bolognai raguhoz fél kg darált pulykahúst összepirítok 2 fej apróra vágott hagymával és 3-4 gerezd zúzott fokhagymával kevés olajon. Bazsalikommal, oregánóval sóval, borssal fűszerezem és felengedem 5 dl paradicsompürével. esetleg belevágok egy-két kockára vágott paradicsomot. Összefőzöm és kész is.

A bolognai ragu külön posztban:


Ötlet: a krumpli egy részét lehet túróval helyettesíteni, illetve a sajtkrém nem muszáj hozzá, ha épp nincsen otthon.

Bazsalikomos paradicsomos mártással is kínálhatjuk:







Ovális formájú gnocchi bazsalikomos paradicsom mártással

Sajtfánk


A rántott sajt egyik testvére ez a gömbölyű sajtfánk. Szép hófehér a belseje, ropogós a külseje. Főételként salátával, főzelékkel, rizs körettel kitűnő, de magában is pl. valamilyen mártogatóssal, szósszal kínálva.


Amire szükségem lesz: 
30 dkg sajt (pl. trappista), 1 krumpli, 1 kisebb cukkini, 2 vagy 3 tojás, kb. 2 ek liszt, só, olaj

Így készítem:
Meghámozom a krumplit és a cukkinit és lereszelem a nagylyukú reszelőn. A sajtot is lereszelem. Összekeverem 2 db tojással, kb. 2 evőkanálnyi liszttel és ízlés szerint sózom. Hagyom állni kicsit. Bő forró olajban sütöm, kanállal szaggatva labdacs formájúra vagy kézzel diónyi golyókat formázva.

Ötlet: a krumplit helyettesíthetjük cukkinivel, illetve lehet a fánkot csak reszelt sajtból is készíteni. 3 tojástól pufibb lesz, 2 tojással tömörebb. Petrezselyemmel, vagy más zöldfűszerrel is lehet ízesíteni.

Hasonló recept a blogon, csak krumpliból:



2018. február 8., csütörtök

Kapros-fetás-túrós pogácsa

Imádom a friss kapor illatát, a kapormártást, zsenge tökfőzeléket, kovászos uborkát vagy a kapros-túrós rétest. 
Ez a pogácsa is a kapros kedvencek számát szaporítja. Lágy feta sajttól krémes a tésztája. 


Amire szükségem lesz:

45 dkg liszt, 30 dkg vaj, 25 dkg túró, 25 dkg fetasajt, 2 ek kefir,1 tojás, só, 3 csokor kapor apróra vágva, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna

tetejére 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt

Így készítem:
A hozzávalókat összegyúrom és lesz egy szép kapor illatú tésztám. Könnyedén kinyújtom, lisztezem, hajtogatom többször egymás után, majd pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tojássárgájával megkenem, reszelt sajttal megszórom, 200 fokon sütöm aranyszínűre. Két  nagy tepsinyi lesz, kb 55-60 db, a pogácsaszaggató méretétől függően.

Kapros mártás és rákmártás receptje:
Ez a túrókenyér is kaporral sült:
Kapros főzelék:











Krémes kekszes süti


5 réteg keksz, 2-2 réteg csokikrém.
4 réteg keksz, 2 réteg citromos, egy réteg karamellás-csokis krém.

Citromos minitorta kekszből.

A kekszes sütiknél csak a krémet készítjük el mi, a kekszet készen vesszük, így a munkafolyamat felgyorsul. Krémje szabadon választott, szinte bármilyen tortakrémmel megtölthetjük, pl. a tiramisu  fehér krémjével vagy poharas sajttorta krémjével. A csokoládés krémek épp olyan finomak benne, mint a citrusos, gyümölcsösek. Gesztenyés, kávés, kókuszos krémmel is tölthetjük és a felső rétegek lehetnek tejszínhabosak is. Lehet vastagabb krémet csak két réteg keksz közé tenni, vagy magasabbra is építhetjük 3-4-5 réteg keksszel. Be lehet vonni kívűlről, vagy anélkül is szép, mert látszanak a kekszek mintás szélei. Lehet csokimázzal is leönteni. A kekszek így is, úgy is megpuhulnak egy éjszaka alatt a hűtőben, nem kell őket külön semmivel meglocsolni, a krém megpuhítja maga. Másnap csodálatosan szépen szeletelhetjük. Mindenkinek ízlik, gyerekeknek, felnőtteknek. Készítettem már szülinapra, és ajándékoztam is kekszes sütit. Lehet cukormentes krémje is, de a keksz maga nem igazán diétás. Háztartási kekszet szoktam használni, a formája miatt. Itt a csokis változat hozzávalóit mutatom:

Amire szükségem lesz: 
2 db  500 grammos zacskó keksz (fog belőle maradni, de nekünk az egész darabok kellenek és a töröttek maradnak meg általában)

Az étcsokis réteghez: 25 dkg mascarpone,  2,25 dl tejföl,1 tábla étcsokoládé (lehet több is), 1 ek kakaópor, porcukor ha nem tartjuk elég édesnek, esetleg 1 csipet fahéj és pár csepp  rum aroma

A fehércsokis réteghez: 25 dkg mascarpone, 2,25 dl tejföl, 1 tábla fehércsoki, pár csepp vanília aroma, porcukor, ha nem tartjuk elég édesnek

Így készítem:
A kekszeket 5 rétegben fogom letenni, köztük 2 réteg étcsokis és 2 réteg fehércsokis krém lesz. Lerakom az első réteg kekszet, 35 darabot, 6 sorban 5-öt. Tehát a végén 35 darabra tudom majd felvágni. Rásimítom a csokikrém felét. Az első réteget nehéz rájuk kenni, mert a kekszek hozzáragadnak a krémhez, és emmiatt először mindegyik kekszre teszek egy kicsit és a kezemmel segítek, hogy a kekszek a helyükön maradjanak. Rájuk teszek egy réteg kekszet, pont úgy, ahogy az alsó réteg volt. Erre jön a fehércsoki réteg. Aztán keksz, csokiréteg, keksz, fehércsoki réteg és keksz megint. Hűtőbe teszem egy éjszakára, másnapra megpuhul a kekszés szépen lehet szeletelni. Ha pont a kekszek között vágom fel, egy-egy keksztorony lesz egy-egy sütemény.

Ötlet: Egy 50 dkg-os mascarponét és egy 450 grammos  tejfölt osztottam ketté a krémhez. A csokikrémhez maradék csokoládékat is fel lehet használni, illetve lehet pl. karamellás milkát, vagy ízesített fehércsokit.

Szépen látszanak a rétegek.  
Reggel, a hűtőt kinyitva nehéz megállni, hogy ne kóstolja meg az ember rögtön.  
Ajándékba vittem. Lányok edzés előtt kóstolták.