2018. február 20., kedd

Fokhagymás palacsinta


Ez egy szép étel és nem nagy fáradtság elkészíteni: a sós, fokhagymás palacsintákba sajtos, csirkés, gombás tölteléket csomagolok és tepsiben sajttal megsütöm. Spenót, sonka, maradék sült hús, spagettire való mártás is finom benne. Meleg vacsoraként magában kínálom, vagy ebédre főételként körettel, mártással esetleg. Ebből az adagból 6-7 db vastagabb palacsinta lesz.

Amire szükségem lesz:

A palacsintához: 2 db tojás, 15 dkg liszt, só, 3 dl tej, 1 dl víz,  1 kiskanál olaj, 3-4 zúzott fokhagyma gerezd, egy kis csokor petrezselyem apróra vágva, só, bors  + kevés olaj a sütéshez
A sajtos töltelékhez: kb 10 dkg reszelt sajt + 1 ek tejföl + egy csipet szerecsendió, vagy lapkasajt
A gombáshoz: olajon apróra vágott hagymával párolt  6-7 szem gomba,  pár kocka piros húsú paprikával + 1 db kockasajt
A csirkéshez: fél csirkemell kockára vágva grillfűszerrel, egy kiskanál mézzel megpirítva + 1 db kockasajt
A tetejére: reszelt sajt vagy sajtkrém

Így készítem:

A tojásfehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek. Az összes hozzávalót összekeverem és beleforgatom a habot, majd a hűtőbe teszem egy éjszakára vagy jó pár órára. Serpenyőben palacsintákat sütök belőle.
Megtöltöm a választott töltelékkel, úgy, mintha töltött káposzta lenne, vagyis behajtom a palacsinták széleit, hogy ne follyon ki a sajt. A tetejére egy marék reszellt sajtot szórok, vagy tejföllel elkevert krémsajtot. Szép aranyszínűre sütöm kb 190 fokon, sütőben.









Csirkehúsos-gombás változat. 




Csípős csicseriborsó curryvel, párolt rizzsel, háromszög alakra vágva.


Sajtos tavaszi kenyér





Szép, napsárga sajtos kenyeret reggelire is süthetünk igen rövid idő alatt, mert keleszteni nem kell és élesztő nincs is benne egyáltalán. Igen veszélyes ez a sajtos kenyérke, mert rettentően finom, még az illata is, ezért az ember (a szakácsné) hajlamos azonnal megdézsmálni, még forrón. Vagy akár az egészet megenni…Habkönnyű, keverem-kavarom tészta, bárki meg tudja sütni. Szépen szeletelhető.

Amire szükségem lesz:

15 dkg reszelt sajt (egy része lehet krémsajt is), 3 tojás, 18 dkg liszt, 3 dl kefir, 1-1 nagyobb csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1 kiskanál só, egy csokor apróra vágott petrezselyem
a tetejére: 3 dkg reszelt sajt

Így készítem:
A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verem. Minden egyéb hozzávalót összekeverek, a végén beleforgatom a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt jénaiban sütöm190 fokon. kb fél óráig. A teteje hamar megpirul a sajt miatt, de ez ne csapjon be minket, süssük át jól. Nekem az segít, hogy átlátszó jénaiban sütöm, így jól látszik, hogy az alja is megpirult-e.

Ötlet: A petrezselymet ki lehet belőle hagyni, vagy mással helyettesíteni. Újhagyma kis szeletekre vágva, piros húsú paprika apró kockákra vágva, kapor vagy más zöldfűszer is szépen mutat benne. 






Iskolába is jobb úgy indulni, ha finomat eszik az ember. 

Ugyanezt a kenyérkét muffin formában is meg lehet sütni.







2018. február 18., vasárnap

Pizza réteskosárban





Jópofa pizzás falatkák bulira, vagy akár reggelire. 

Amire szükségem lesz:
1 db kisebb cukkini, 1 tojás, 2-3 szelet sonka kisebb négyzetekre vágva, 10 dkg sajt, egy mirelit réteslap csomag kb. negyede
A kisebb adag paradicsomszószhoz: 2 dl paradicsompüré, 1db kisebb hagyma, 1 szál újhagyma, 1 kiskanál olaj, egy kiskanál bazsalikom, 3 gerezd zúzott fokhagyma, fél dl főzőtejszín, só, bors ízlés szerint

Így készítem:
A paradicsomszószhoz az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát olajon összepirítom, bazsalikommal, sóval, borssal megszórom, felengedem a paradicsompürével és összefőzöm. A végén hozzáadom a fél dl tejszínt. Félrerakom hűlni.
Meghámozok egy kisebb cukkinit és lereszelem. Muffinformákat kibélelek kisebb négyzetre vágott réteslapokkal. A négyzeteket elforgatom, hogy jópofa formája legyen. A bazsalikomos paradicsomszószt összekeverem a reszelt cukkinivel és a tojással. 1-1 evőkanálnyit a réteslapokra teszek belőle,  pici sonkát teszek mindre és megszórom reszelt sajttal. 200 fokon megsütöm.



Gesztenyekrémes torta diétásan


Ilyen könnyű, pudingos gesztenyekrémes tortát akár hétköznap is süthetünk. Ha előző nap elkészítjük a krémet, akkor igazán rövid idő alatt varázsolhatunk egy ilyen csábító krémes sütit a családnak az asztalra, mert a tésztája nagyon hamar megsül. Mivel sem cukrot, sem lisztet nem tartalmaz, diétába is illeszthető. Tejszínhabbal, meggybefőttel is díszíthetjük.

Amire szükségem lesz:
A gesztenyekrémhez: 400 gr cukormentes gesztenyemassza (2 csomag), 1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, pár csepp rum aroma
A tésztához: 5 tojás, 150 gr zabkorpa, 2 reszelt alma,1 narancs leve és reszelt héja, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, egy csipet só, egy-egy csipet sütőpor és szódabikarbóna
A tészta szirupozásához: 1 db narancs leve
A torta díszítéséhez: 10 dkg cukrozatlan gesztenyemassza, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint

Így készítem:
A krémet készítem el először, lehetőség szerint egy nappal korábban. Kicsit sűrűbb pudingot főzök 4 dl tejjel édesítővel, majd a rum aromával és a két csomag gesztenyemasszával egy szép krémet keverek. A krémnek van tartása, nem folyik. Egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Három tálat kikészítek. Mind az öt tojást szétválasztom, és az egyik tálban a tojásfehérjékből egy csipet sóval habot verek. Egy másik tálban a reszelt almát a narancslével elkeverem, hozzáadom a tojássárgákat, a rum aromát, édesítőt és a reszelt narancshéjat. A harmadik tálban a zabkorpát elkeverem a sütőporral, szódabikarbónával. Mind a három tál tartalmát összekeverem és nagy tepsiben, sütőpapírra simítom, megsütöm pár perc alatt. Amikor kihűlt, leszélezem, négy egyforma lapra vágom.
Összeállítom a tortát: a lapokat meglocsolom friss narancslével. Betöltöm a tortát krémmel, ügyelve arra, hogy maradjon a tetejére és az oldalára is. A torta díszítéséhez 10 dkg gesztenyemasszát megédesítek és rumaromával összegyúrom. A torta tetejére reszelek belőle.

Ötlet: Édesítéshez mostanában folyékony cukormentes édesítőt használok, többféle márka létezik. Kényelmesebb, mint az eritrit, mert azonnal el lehet keverni pl a krémmel, és tésztában pedig sütés közben sem veszít az édesítés mértékéből.

Hasonló receptek a blogon:








Banános-magos tallér



Rengeteget kísérletezek cukor-, liszt, zsiradékmentes édességekkel, újabb ötleteimet megvalósítva. Előfordul, hogy azonnal siker koronázza a törekvéseimet és van olyan is, hogy többször meg kell sütnöm ugyanazt, picit más arányokkal, hogy pont olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez a recept az azonnali siker kategória. Hihetetlenül finom, gyors, semmilyen nagy sütési tudományt nem igényel és kifejezetten diétázóknak, sportolóknak való, jól csomagolható.

Amire szükségem lesz:
10 dkg zabpehely, 5 dkg lenmag, 5 dkg durvára darált mogyoró vagy mandula vagy dió, 5 dkg napraforgó mag, 1 ek olaj, 2 érett banán összetörve, 1 alma lereszelve, 1 narancs leve és reszelt héja, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 2 dl víz

Így készítem:
Minden hozzávalót összekeverek és kanállal sütőpapírra kupacolom őket. Lelapogatom és kerek formára igazítom. Ez a mennyiség pint 20 db tallért ad ki és pont elfér egy nagy tepsin. Mindez pár perc, a sütés kb fél óra. 190 fokon sütöm annyi ideig, hogy megpiruljanak a tallérok. Könnyen le lehet választani a sütőpapírról.