2020. november 14., szombat

Málnás túrópite

                                                     




Málnás-kefíres turmix fotókat is betettem a posztba, mert annyira szép és annyira szeretek mindent, ami málnás. 


Málnás túrópite

Ez a könnyű, málnás sütemény minden diétába tökéletesen beleilleszthető és ellenállhatatlanul finom. Amire szükségem lesz:

A tésztához: 25 dkg túró, 12 dkg zabliszt és zabkorpa vegyesen, 5 ek mandulatej vagy kefír, 3 tojás, 1 narancs leve és reszelt héja, fél citrom leve, 1-1 nagyobb csipet sütőpor és szódabikarbóna, folyékony édesítő ízlés szerint, pár csepp vanília aroma

15 dkg málna

Így készítem:

A tészta hozzávalóit összekeverem, és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm, majd rászórom a málnát. 200 fokon addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz. 


A túrópite nem különösebben szép, de nem díszítem, mert úgy  finom, ahogy van.





Gyömbérkeksz

Gyömbérkeksz

Ez a cukormentes keksz sokáig eltartható és gyorsan, kb. 20 perc alatt elkészül.

Hozzávalói: 20 dkg darált dió vagy mandula, 3 dkg zabliszt, 2 ek étolaj, 3 ek kefír, 2 kk gyömbérpor, 1 kk fahéj, 1 csipet fehérbors, édesítő ízlés szerint.

Így készítem: Összegyúrom a hozzávalókat és zabliszttel meghintett deszkán kinyújtom kb 3-4 mm vastagra és kerek lapocskákat szaggatok ki süteménykiszúróval, majd 180 fokos sütőben kb. 12-13 perc alatt megsütöm.


 


2020. július 10., péntek

Serpenyős sajt

SERPENYŐS SAJT

Sajtimádók gyors vacsorája ez a gyorsan elkészíthető, ropogós mennyország. Csak egy ötlet, nem is igazi recept: kemény sajtot vékonyra szeletelve serpenyőbe téve ropogósra sütünk, ennyi az egész. Nem igényel olajat a serpenyőbe, hiszen a sajtból kiolvadó zsiradék miatt nem fog beleragadni. Ollóval háromszögekre vághatjuk és tálaljuk. Mindenféle sajttal, fűszerrel kísérletezhetünk, esetleg fokhagyma szeleteket, újhagymát szórva a sajtra még sütés közben, vagy illatos fűszereket, bazsalikomot, oregánót, őrölt köményt.

A tepsis változata:

További sajtos finomságok:








2020. április 11., szombat

Diétás túrógombóc





Diétás túrógombóc 

Túrógombóc Artúr is lehetne a nevem, imádom a klasszikus tejfölös porcukros változatot, sok pirított zsemlemorzsával és szeretem mákkal is, vagy málnalekvárral is. Bárhogyan és bármikor, igazából. Diétásabb túrógombócot is készítek évek óta, zabpehellyel vagy útifű maghéjjal. Ebben a receptben a kalóriamennyiség igazán minimális, különösen az útifű maghéjas változatban.

Hozzávalók:
fél kg sovány túró, 2 tojás, 2 evőkanál útifű maghéj vagy 4 evőkanál zabpehely, Süssina vagy Huxol folyékony édesítő, vanília aroma, 1 csipet só, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Tálaláshoz: diétás kekszmorzsa, vagy fahéjjal kevert darált dió, édesítő, kefír
Cukormentes friss lekvár: egy fél csészényi fagyasztott vagy friss megy (vagy más gyümölcs, pl. eper, málna, áfonya stb), legalább 1 narancs leve, fél teáskanál dzsemfix, folyékony édesítő

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéjüket egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját elkeverem a túróval, vaníliával, édesítővel és az útifű maghéjjal, majd beleforgatom a felvert tojásfehérjét is. Hagyom állni egy 10 percet legalább. Hagyományos módon, forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kiveszem őket és vagy csupaszon hagyom, vagy fahéjjal kevert darált dióban vagy diétás kekszmorzsában megforgatom. Tálaláskor a kefírbe pár csepp édesítőt keverek és szépen megöntözöm vele a gombócokat.
Ha friss lekvárt is kínálnék hozzá: a gyümölcsöt a narancslével, édesítővel és a dzsemfix porral felforralom és kész is.

Hagyományos túrógombóc családi receptje:





 Gyöngyikéket fotóztam délelőtti napsütésben. Olyanok,mint a mini szőlőfürtök fejjel lefelé.


Gyors, omlós almás pite



Gyors,omlós almás pite

Ha csak pár almánk van, süssünk egy gyors, rücskös tetejű almás pitét klasszikus linzertésztából.

A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 nagyobb tojás sárgája (vagy 2 kisebb), 1 narancs reszelt héja
Az almás töltelékhez: 2-5 nagyobb alma, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, vanília, 2 tojás, 2 dl kefír vagy tejszín, 3 evőkanálnyi cukor, 1 narancs leve
A rücskös tetejéhez: egy marék dió darálva, vagy apróbb darabokra vágva
egy kisebb tepsi (kb 26 x 18 cm-es)

Így készítem: 
A linzertésztát összegyúrom, elosztom 1/3 és 2/3 részre. A kisebb adaghoz hozzáadom a diót és félreteszem. A 2/3-át kinyújtom téglalap alakúra és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, megszurkálom villával és elősütöm kb. 10 percig 180 fokon. Közben meghámozom, lereszelem az almát, a narancs levével, 2 evőkanálnyi cukorral, pár csepp vaníliával és a fahéjjal összekeverem.  2 tojást felverek és hozzáadom a kefírt, 1 evőkanál cukrot. Az almából kinyomkodom a levét és félreteszem. Az elősütött linzer lapra egyenletesen rászórom az almát, majd az édes tojás-kefír öntettel beborítom. Végül a nagylyukú reszelőn ráreszelem a diós linzert. Készre sütöm 180 fokon. 

Régóta varrok nyuszikat, macikat és idén is szeretettel hímeztem az arcocskájukat és vigyázok rájuk, amíg új gazdájukhoz nem kerülnek. 


 
Boldog Húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak! J



2020. március 31., kedd

Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak


Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak
Fűszeres karfiolt készíteni nem nagy tudomány, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy fűszerrel megszórjuk és tepsiben megsütjük. Teljesen más íze lesz így, mint például a főtt, párolt vagy rántott karfiolnak.  A sütéstől szinte karamellizálódik és szinte édes íze lesz, szélei pedig jól megpirulnak és ropogósak lesznek.  Mennyei valóban. Kifejezetten rá lehet szokni, még akkor is, ha sosem voltunk kifejezetten nagy karfiol-imádók. 
Ráadásul a karfiol egy amolyan szuperzöldség, mert amellett, hogy egy vitamin és ásványi anyag bomba, ez az egyik legkevesebb energiát tartalmazó zöldség a világon: ha megeszünk egy kilót belőle, akkor is csak 250 kalóriát vettünk magunkhoz. A fűszeres sült karfiol valószínűleg kiváló köret lehet. Igazából nem tudom, mert odáig sosem jutott még el, mert azon forrón elfogy még a tepsiből, ahogy kiveszem a sütőből.

Hozzávalók: 1 nagy karfiol, kb 1 evőkanál étolaj, só, bors vagy valamilyen fűszerkeverék (pl sült krumpli, grillcsirke, gyros stb)

Így készítem:
Az egész karfiolt egy jó nagy késsel kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk és olajjal megkent sütőpapírra tesszük. A középső része szépen egyben marad és egy lombos fára hasonlít. A többi szelet lehet, hogy kisebb rózsákra esik szét, de ez nem baj. Ezeket a kisebb részeket szorosan a nagyobbak mellé tesszük. Pici olajjal itt-ott meglocsoljuk és megszórjuk sóval, borssal vagy valamilyen fűszerkeverékkel. A sült krumpli vagy grillcsirke fűszerkeverék például kiváló hozzá. Szórhatunk rá petrezselymet is. 250 fokon sütjük addig, amíg szép aranyszínűre nem pirul. Szeretem jól megsütni,  mert imádom jól átsült széleit, olyan, mintha karfiol csipsz lenne.




Reszelt sajttal és tejföllel fejedelmi fogás.
Ha marad hely még a tepsiben, tehetünk más zöldséget is mellé, cukkinit, hagymát, sárgarépát stb. A karfiolt süthetjük fokhagymásan is, vagy krémsajttal megkenve.
Tepsis sült zöldségekről több poszt is van a blogon:


A cseresznyevirágzás gyönyörűsége minden évben lenyűgöz. A Tóth Árpád sétány vagy a Füvészkert cseresznyefái igazán pompázatosak, mintha mesebeli rózsaszínű hercegnők lennének.