2016. november 17., csütörtök

Gesztenyekrémes torta




Igazából ez egy gesztenyepüré ünnepi ruhában, a hideg téli hónapok családi kedvence. Széles aranyszalaggal körbekötve karácsonyi torta lehet belőle. A gesztenyekrémes sütemények, a sült gesztenye nekem amúgy is mindig a havas tájat, meleg otthont juttatják eszembe.
Minden háziasszony álma a gyors, semmilyen szakértelmet nem igénylő tortarecept és ez pontosan ilyen. Teljesen kezdők is nekiállhatnak, elrontani nem lehet, sütni nem kell. Kevés dolog kell hozzá és ha a hozzávalókból mindig tartunk otthon egy kis készletet, akkor bármikor pillanatok alatt összedobhatunk egy ilyen krémes csodát. Csak a mascarponét kell hozzá frissen megvásárolni. Rendkívűl finom, nálunk pillanatok alatt elfogy.
Amire szükségem lesz:
500 gr édes gesztenyemassza, 500 gr mascarpone krémsajt, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, pár evőkanálnyi sütőrum, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, kb. 2 dl tejszín, 2 csomag babapiskóta (2 x 25 db)
Díszítéshez: pár szem meggybefőtt vagy rumos meggy, tejszínhab vagy karácsonyi habcsók
24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma

Így készítem:
A torta két réteg krémből és két réteg babapiskótából fog állni, így pont olyan magas lesz, mint a kapcsos tortaformám. A tortaformát ki szoktam bélelni sütőpapírral, de ez el is hagyható.
2 dl tejszínt 1-2 evőkanálnyi rummal összekeverek. Kapcsos tortaforma aljára egy réteg babapiskótát teszek, úgy, hogy körben oldalt maradjon kb 2 cm hely. Kb. 12 db kell hozzá. Meglocsolom a babapiskótákat egy kevés rumos tejszínnel. Kb 25 db babapiskótával körberakom a tortaforma belsejét, az aljukat levágom, vigyázva, hogy mind egyforma méretű legyen. Nem locsolom meg rumos tejszínnel, mert ez lesz a torta külső burka.
A gesztenyemasszát átgyúrom kicsi rummal és vaníliával, esetlek kevés cukorral vagy édesítővel.
300 gr gesztenyemasszát, 500 gr mascarponét, 3 tojássárgáját és 5 dkg cukrot finom krémmé keverek.
Két részre osztom a krémet és az egyiket rákenem a legalsó babapiskóta rétegre. Erre még egy rétegnyi babapiskótát teszek (kb 12 db kell hozzá), meglocsolom kevés rumos tejszínnel, majd rásimítom a maradék krémet.
A maradék 200 gr gesztenyemasszát ráreszelem a torta tetejére és hűtőbe teszem pár órára vagy egy éjszakára.
A kapcsos forma külső karimáját leveszem. Díszíthetem tejszínhab-rózsákkal, vagy meggybefőttel.

Ötlet N 1: rum helyett gesztenyelikőrt vagy tojáslikőrt is használhatunk.
Ötlet N 2: a tojássárgájákat el is hagyhatjuk a krémből, esetleg tejszínnel helyettesíthetjük.
Ötlet N 3: cukor helyett használhatunk eritritet, így csökkenthetjük a torta kalória értékét.
Ötlet N 4: úgy is készítettem már, hogy a gesztenyés-mascarponés krémhez kevés kakaóport kevertem.
















2016. május 8., vasárnap

Cukormentes eperkrémtorta





Fenséges ez az eperkrémes torta, igaz? A halvány rózsaszínű eperkrémre ültettem az érett, édes eperszeleteket, kiwivel is díszítettem. Olyan így, mintha egy virág lenne a torta teteje, igazán pompás látvány. Az eper, a kora nyár első piros gyümölcse önmagában is szép, gyönyörűen lehet vele díszíteni. Bármilyen irányban vágjuk fel, mindig szépen mutat. A magyar epernek párja nincsen, az éltető napsugár minden ereje benne van, mézédes és zamatos és bármilyen tejszínes, joghurtos tortakrémet teljesen elvarázsol. Egy eperkrémtortát gyönyörűség összeállítani.
A torta nem tartalmaz fehér lisztet, cukrot és vajat sem.
Ez most az én saját születésnapi tortám lett.  Igazán szerencsém van, hogy májusban születtem, mert az eper pont ilyenkor a legédesebb. Már kiskoromban is mindig epertortát kértem születésnapomra Anyukámtól.

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 25 dkg kerfír, 2 tojás, 14 ek zabliszt, 6 ek eritrit, vanília, reszelt citromhéj, egy csipetsütőpor, egy csipet szódabikarbóna
A krémhez: 400 gr eper összeturmixolva vagy villával összetörve, 500 gr mascarpone natúr krémsajt, 2 ek tejföl, 6 ek eritrit (illetve ízlés szerint), pár csepp vanília aroma, fél ek reszelt citromhéj, 2 tasak expressz zselatin
26 cm átmérőjű piteforma
díszítésnek: eper- és kiwiszeletek

Így készítem:

A tésztát összekeverem és megsütöm a sütőpapírral bélelt kerek piteformában, 200 fokon. A tészta tulajdonképpen az epres pite receptje szerint készül, csak annyi a különbség, hogy magába a tésztába nem keverek eperdarabokat.
A krémhez összekeverem az összes hozzávalót és hűtőbe teszem pár órára.
A megsült, kihűlt tésztát keresztben félbevágom, és a krém 2/3-ával megtöltöm, majd a maradékkal bevonom az egész tortát. Kedvem szerint díszítem.

További epres receptek a blogon:






                                                               Mézédes magyar eprek egy garázsvásárban zsákmányolt tálcán.

2016. április 30., szombat

Léleksimogató pirított tészta



LÉLEKSIMOGATÓ PIRÍTOTT KÍNAI TÉSZTA

Van olyan, amikor léleksimogató dolgot kell tenni. Például pirított zöldséges tésztát enni a kedvenc ütött-kopott tányérkámból és közben egy látványos filmben elmerülni. Igazi kikapcsolódás, elvisz egy másik világba. Egy esős, fáradtságos nap délutánján készült ez a tál étel. Imádom a pirított tésztát zöldségekkel és ez egy egyszerű, saját változat, szinte semmi hozzávalóból, petrezselyemmel.

Amire szükségem lesz:

15 dkg spagetti durumtészta, 1 ek olaj, 1 erős paprika, pár szál újhagyma,1 db sárgarépa, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, 1-2 ek szójaszósz, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kevés wok fűszer

Így készítem:

Megfőzöm a durumtésztát és közben a a répát lereszelem nagylyukú reszelőn, az újhagymát hosszában szálakra vágom, az erős paprikát karikákra vágom. Egy nagy serpenyőben, wokban kevés olajon a zöldségeket és a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát nagy lángon átpirítgatom, hozzáadva a szójaszószt,meg a fűszert. Sózással vigyázok, mert a szójaszósz is sós. A megfőtt tésztát a wokba teszem és jól átpirítom a zöldségekkel együtt. A végén megszórom petrezselyemmel. Letelepedek filmet nézni és boldog vagyok. J

Ötlet: Kevés póréhagyma is jó, és friss gyömbér helyett őrölt gyömbér, illetve ha nem szeretjük a csípőset egy fél piros húsú kápia paprika is az erős paprika helyett. Kínai tésztáknál sokszor használok durumtésztát, valahogy így még jobban ízlik.

Kínai tésztám a blogon:



Édesanyám csipetkés borsólevese


ÉDESANYÁM CSIPETKÉS ZÖLDBORSÓLEVESE

Édesanyámat és 91 éves Nagymamámat köszöntöm evvel a recepttel. Gyermekkorom kedvenc levese ez, tejfölös és csipetkés, sok-sok petrezselyemmel. Frissen fejtett zsenge borsóból a legfinomabb. Az Alföldön így, tejfölösen készül és én sokáig nem is tudtam, hogy a borsólevest máshogy is el lehet készíteni. Igazából nem is szeretem máshogy a borsólevest. Jó sűrűre készítem, és pontosan soha nem mérek ki hozzá semmit. Ha csak egy kisebb mennyiségű borsó van itthon, akkor egy kisebb adagot készítek vagy több vízzel főzöm és mégis kiad egy családnak való adagot. Ez az egyik első olyan étel, amit megtanultam főzni, Édesanyám egy kockás kis füzetbe írta le nekem a receptjét több más leves- és főzelék-recepttel együtt. Amikor pici voltam, a csipetkét én sodorgattam szép gömbölyűre a konyhában és ilyenkor úgy éreztem, hogy én is tettem valamit a vasárnapi ebédért.
Gyermekkoromban egy alföldi falu, Kunhegyes jelentette nekem a világ közepét. Édesanyám, Nagymamám kunhegyesi és gyerekkoromban hosszú, boldog nyarakat töltöttem ott a testvéremmel, Nagymamám vályogházában. Igazából a tyúkudvaron és a gyümölcsfákon lehetett minket csak látni. Minden tyúknak nevet adtunk és a friss gyümölcsöt a fán ülve ettük meg. A kukoricagórét berendeztük gyerekkuckónak. A diófa tetejéről láttuk a falu szélén a libapásztort a libáival. A teheneket reggelente kihajtották a mezőre és este maguktól visszataláltak, megálltak a ház előtt. Hatalmas kenyereket sütöttek az utca végében a pékek. A dinnyét a kútba engedte Nagymamám egy vödörben, hogy jó hideg legyen majd ebéd után. Minden évben türelmetlenül vártam a szünidőt és ez a leves mindig ezeket a vidám és boldog kunhegyesi nyarakat idézi nekem.

Amire szükségem lesz: 

kb 30-40 dkg zöldborsó, 1 kk cukor, pár gerezd zúzott fokhagyma, egy késhegyni só, 1 ek liszt, kb 2 dl tejföl, egy nagy csokor friss petrezselyem 
A csipetkéhez: 1 tojássárgája, liszt (amennyit felvesz)

Így készítem:

A csipetkéhez egy tojássárgáját összegyúrok annyi liszttel, hogy egy nem túl puha, de még nyújtható tészta legyen. 3-4 mm vastag kis lepénykére kinyújtom lisztes vágódeszkán majd késsel kisebb, 5 x 5 mm-es kockákra vágom.  Nem tanácsos nagyobbra, mert a túl nagy csipetke nem fog egyszerre megfőni aztán a borsóval és kemény marad a levesben. Belisztezem a kezemet és a kis tésztakockákat szép gömbölyűre sodrom a tenyeremmel. Félreteszem.

A leveshez a borsót a cukorral, 1-2 evőkanál vízzel nagy lángon kavargatva összemelegítem, majd pár perc múlva a zúzott fokhagymával és pici sóval összekeverem. Beleteszek 2-3 szál egész petrezselymet.  Annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a borsót és fedő alatt főzöm kb 5-6 percig erősebb lángon. Ennyi idő alatt a leve éppen elfő és a borsó csak félig fő meg. Kiveszem a petrezselyemszálakat és vágott petrezselymet teszek bele. Rászórom az egy evőkanálnyi lisztet, beleszórom a csipetkét, fakanállal összeforgatom és felöntöm kb fél liter vízzel. Annyi vizet öntsünk igazából hozzá, amennyit szeretnénk, lehet hígabbra vagy sűrűbbre főzni. Én nagyon sűrűn szeretem. Ízlés szerint  sózom és addig főzöm közepes lángon fedő alatt, amíg meg nem puhul a csipetke is és a zöldborsó is. Vigyázok, hogy ki ne fusson, picit érdemes félrehúzni rajta a fedőt. Amikor készen van, belekeverem a tejfölt és még megszórom friss petrezselyemmel. 

Ötlet 1: A csipetkét előre is elkészíthetjük, tegyük dobozba, hogy ne száradjon ki.
Ötlet 2: A petrezselyemszálakat azért teszem bele az elején, amikor nagyobb lángon főzöm, mert így jobban lehet majd érezni a petrezselyem ízét a levesben. Frissen pedig azért szórok bele még a végén , mert főzés közben a petrezselyem elveszti friss zöld színét és tálaláskor annyira szép benne a sok zöld. És sokkal finomabb is így a leves. 






 
                 Két éves születésnapomon gyönyörű Anyukámmal. A másik képen nagymamám olyan, mint egy hercegnő.
                  Nagymamámmal a kunhegyesi házban, a tyúkudvar kapujában. 
              Etetem a tyúkokat. Egyszer a tyúkok kikapták a kezemből a frissen sült pogácsát és én nagyon sírtam.

2016. április 28., csütörtök

Mennyei 5 perces tésztaszósz


MENNYEI 5 PERCES TÉSZTASZÓSZ


Ez a mennyei krémes-fényes szósz 5 perces pucolom-aprítom-adagolom feladat. A szósz a tészta estélyi ruhája, igazi fenséges fogássá alakul az egyszerű spagetti vagy penne tészta. Félbevágott pici paradicsommal kidíszíthetjük, vagy petrezselyemmel, bazsalikommal is megszórhatjuk. Finom főtt kukoricával is. A sárga vagy a piros erőteljes színe ráadásul szépen is mutat a lágy pasztellszínű mártáson. Frissen őrölt borssal is meg szoktam szórni.
Ez egy olyan étel, amit éhesen hazaérve is hipp-hopp összedobhatunk. A mártás finom főtt krumplival, sült krumplival, párolt sárgarépával, vagy fasírt mellé is. Hasonlít a guacamole-ra, de mégsem az.
Egy pohár száraz pezsgővel különleges vacsora.

Guacamole, vagyis mexikói avokádókrém a blogon:

Amire szükségem lesz:

fél avokádó húsa, 5 ek tejföl, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kockasajt vagy 5 dkg füstölt sajt, só, bors ízlés szerint
15 dkg spagetti tészta
Tálaláshoz: esetleg friss paradicsom vagy petrezselyem zöldje

Így készítem:

Amíg a tészta sós vízben megfő, minden hozzávalót aprítóba teszek és összeturmixolok. Gyönyörű, pasztellzöld, selymes-fényes mártás lesz. A kifőtt tésztát megforgatom benne, szépen kidíszítem a friss félbevágott koktélparadicsomokkal, esetleg megszórom petrezselyemmel is. Ennyi az egész, a mártást nem tart tovább 5 percnél elkészíteni.