Tejfölös
körözött
A magyar konyha gyöngyszemei a túró és a tejföl. Magában is nagyon
szeretjük, emlékszem, gyermekkoromban lehetett üvegben is venni tejfölt és meg
lehetett inni. Tejfölös-túrós tésztát is bármikor megennénk, akár reszelt
sajttal, vagy sült szalonnával, sonkával.
A körözött pedig még az egyik angol tévés szakácsot is megihlette,
magyar sajtkrémként bevette a műsorába.
Könnyűre készítem, sok tejföllel. Egyszer, a Balaton Felvidéken,
egy tündéri kis helyen, Vászolyon ettem ilyen krémes-tejfölös körözöttet
foszlós kenyérrel, egy nagy diófa árnyékában. A körözöttről mindig ez a hangulat
jut eszembe.
Amire szükségem lesz:
25 dkg túró, 1 evőkanál vaj, 1 nagy evőkanál pirospaprika, 1 nagy
vöröshagyma apróra vágva vagy darálva, 1 evőkanál köménymag (őrölt vagy egész,
ki hogy szereti), só és végül legalább 4 dl friss tejföl
Először a pirospaprikát keverem össze a vajjal, sóval, aztán
beleöntöm a többit, a tejfölt hagyom a legvégére. Gépi habverővel dolgozom.
Nagyon szeretem a szép magyar cseréptálakat, kerámiákat, azt sem
bánom, ha lepattogzik itt-ott. Mindig személyesen a mestertől veszem őket és
akármikor rájuk nézek, eszembe jut az a bajszos bácsi, vagy mosolygós néni, aki
a saját kezével készítette őket. A családi magyar hímzések is hatalmas érték,
akár egy nagymamától örökölt pici darab. Jó érzés őket használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése