2014. március 25., kedd

Krémes epertorta






Krémes epertorta

Citromos, fehércsokoládés tortácska, csokoládéba mártott eprekkel díszítve.  Születésnapra készült.

Amire szükségem van:

a piskótához:  4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, csipet sütőpor vagy szódabikarbóna, egy fél citrom reszelt héja, egy csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor
a rózsaszínű krémhez: 150 gramm (gramm, nem dl) habtejszín, 400 gramm fehércsokoládé (4 tábla), piros ételfesték
a fehér krémhez: 2 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, 250 gramm mascarpone natúr krémsajt, 1 citrom
a piskótát megöntözni: 1 evőkanál tej, 1 evőkanál citromkrémlikőr (éppen hogy kerül bele az íze miatt, alkoholtartalom eloszlik az egész tortán)
díszíteni: 18 szem eper, egy tábla csokoládé, pár csepp olaj

Így készítem:

A piskótához a lisztbe reszelem a citrom héját, beleszórom a sütőport vagy szódabikarbónát.
Szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verem a porcukorral, egyenként beleengedem a tojások sárgáját, a vaníliát és elkeverem szép laza mozdulatokkal a liszttel. Sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformában sütöm 180 fokon.
A rózsaszín krémhez 150 gramm habtejszínt felforralok, ahogy elkezd forrni, azonnal ráöntöm az összetördelt 400 gramm fehércsokoládéra. Egy csepp ételfesték rózsaszínűre festi. Kihűtöm kenhető állapotúra.
A fehér krémhez felverem a habtejszínt 1 evőkanál porcukorral. Külön tálban habverővel elkeverem a 250 gramm mascarpone natúr krémsajtot 1 evőkanál porcukorral, belefacsarom az 1 citrom levét, belereszelem a héját, teszek bele pár csepp vanília aromát vagy vaníliás cukrot.
Megmosom az epreket és vízgőz felett megolvasztom a  csokoládét pár csepp olajjal. Belemártotom az epreket, vágódeszkán hagyom hűlni.
4 tojásból sütött citromos piskótát tej-citromlikőr keverékével picit megöntözöm. Rásimítom a rózsaszínű krémet, majd a fehércsokis krém egy részét, a többit habzsákból nyomom rá pici csigákat formázva. Ráteszem a csokis epreket, 6 szemet  középre, 12 szemet köré.

Ötlet N 1: természetesen nem muszáj megfesteni a fehércsokoládé-krémet. Ez a torta kislánynak készült, ezért lett rózsaszín.

Ötlet N 2: a rózsaszínű krém tulajdonképpen a macaronok krémjnek az alapja, 150 gramm tejszín és 400 gramm ét- vagy tej- vagy fehércsokoládé, vagy vegyesen.

Ötlet N 3: az epreket fehércsokoládéba is lehet mártani.

Ötlet N 4: Úgy hűtöttem a rózsaszínű krémet megfelelő hőmérsékletre, ahogy a cukrászok, de lehet hűtőbe is rakni.











2014. március 23., vasárnap

Tárkonyos zöldbabfőzelék

                                               

TÁRKONYOS ZÖLDBABFŐZELÉK

Gyermekkorom kedvenc főzeléke, selymes fényű, tárkonyos, petrezselymes. Tükörtojással, fasírttal vagy csak magában szeretjük.
Friss zöldbabból az igazi, de bátran használhatunk mirelit zöldbabot is.

Amire szükségem lesz:

450 gr mirelit zöldbab, 1 fej hagyma, fél evőkanál  szárított tárkony, 1 fél csokor petrezselyem, 2-3 dl tejföl, 1 kiskanál étkezési keményítő, 1 kiskanál liszt, só

Így készítem:

A tejfölbe belekeverem a lisztet és az étkezési keményítőt. Félreteszem.
A mirelit zöldbabot lábosba öntöm, rászóróm az apróra vágott hagymát, a tárkonyt, a petrezselyem felét apróra vágva, megsózom és felöntöm kb  4 dl vízzel. Fedő alatt először magas, majd alacsonyabb hőfokon főzöm. Ha nagyon elfő a leve és még nem puha a bab, kevéske vizet adok még hozzá.
Amikor megpuhult a bab, leveszem a tűzről és rögtön belekeverem a lisztes-keményítős tejfölt, azonnal visszateszem a fedőt és hagyom fedő alatt még 5 percig. A tejföllel tehát már nem főzöm egyáltalán.  Ha szükséges, még öntök hozzá egy kicsi vizet.
Amikor tálalom, rászórok még egy kevés petrezselymet.

Ötlet N 1: csak liszt és tejföl keverékével is behabarhatom a főzeléket. Az étkezési keményítő kiválthatja viszont a liszt egy részét és könnyedebb, selymesebb lesz tőle.

Ötlet N 2: Ebből két adag lesz, ha köretként esszük. 







Waldorf-saláta

 Waldorf-saláta

Laktató saláta, mert egyszerű főtt krumpli az alapja. Szeretem, ahogy finoman ropog benne a dió, érezni az alma savanykás ízét.  
Szeretem, mert szinte mindig van itthon hozzá minden hozzávaló és bármikor össze lehet dobni, amikor megkívánjuk. Igen gyorsan elkészül, igazából a legtöbb idő avval megy el, hogy összevágjuk a hozzávalókat. A majonézt gépi habverővel  készítem, így az sem tart tovább pár percnél. Néha a majonézes salátákat hamis majonézzel keverem össze, abban kevesebb a kalória. Ennek a salátának rengeteg változata van, mi ezt szeretjük és számtalanszor készítjük.

Amire szükségem lesz:  

kb fél kg krumpli,  kb fél zellergumó, 2 db alma, 1 evőkanál citromlé, fél szál póréhagyma, 3-4 szál újhagyma, egy marék durvára vágott dió

a majonézhez: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só, bors

a hamis majonézhez: 2 dl natúr kaukázusi kefír, 1-2 evőkanál mustár, só, bors, ízlés szerint valamilyen édesítőszer cukor helyett, ha kalóriaszegény változatot szeretnénk

Így készítem:

A krumpli és a zeller főzve,  a többi hozzávaló nyersen kerül bele.  A krumplit héjában főzöm, majd hámozom, kockára vágom. A kockára vágott zellert picit megsózva megpárolom  pár perc alatt.  Az almához kikészítem az 1 evőkanálnyi citromlevet egy tálkába és ebbe szóróm bele a kis darabokra vágott almát azonnal, hogy ne barnuljon meg. A hagymákat felszeletelem. A diót vagy aprítóban durvára vágom, vagy késsel. Ha szép diónk van, érdemes késsel, mert látszani fog a félbevágott, szeletelt diószem szép formája és jól fog mutatni a salátán.
Összekeverem a majonézt, úgy hogy egy nagy tálba teszem a tojássárgáját, habverővel habosítom, majd sorban beleöntöm az olajat, a citromlevében feloldott cukrot, a mustárt és sózom, borsozom.
A hamis majonézhez pár másodperc alatt összekeverem a kefírt a mustárral, sóval, borssal, édesítővel.
Összekeverem a saláta hozzávalóit a majonézzel, szép nagy tálba teszem, szép diószemekkel és újhagymával díszítem.



Ezt a vágódeszkát ajándékba kaptam pár éve egy tehetséges, sokoldalú barátunktól, aki bele is faragta a nevemet. Hatalmas vágódeszka, nagyon szeretem használni.

2014. március 22., szombat

Zsófi csokitortája



 ZSÓFI CSOKITORTÁJA

Ez a csokitorta csupa gyönyörűség, már elkészíteni is. Egyszerűen élvezet összekavarni a csillogó csokikrémet,  a tojáshabbal, az illatos narancshéjjal és fahéjjal, frissen darált dióval. Természetesen meg is kell közben kóstolnunk. Többször is, hogy leellenőrizzük, valóban elég csokis-e.
Az egész lakás csoki illatú lesz, amikor kivesszük a sütőből. Leönthetjük csokimázzal, de porcukorral is megszórhatjuk. Fagylalttal is nagyon finom.
Lányomtól kaptam egy süteményes könyvet pár éve Karácsonyra, ezt a receptet ott olvastam. Ma már családi hagyományunk része és bárki kóstolta, nagyon szerette.
A torta nem tartalmaz lisztet.

Amire szükségem lesz:

A tortához: 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg darált dió, fél tasak sütőpor, pár csepp vanília aroma, vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 1 kiskanálnyi őrölt fahéj, egy narancs reszelt héja

A mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 kiskanál olaj

Így készítem el: 

A tojásfehérjéket kemény habbá verem a csipet sóval és a 20 dkg cukorral, a tojások sárgáját külön tálban kihabosítom. A darált dióhoz adom a fahéjat, a sütőport és a narancshéjat.
Vízgőz felett megolvasztom a vajat a csokoládéval és ha nagyjából kihűlt, összekeverem a dióval, a tojáshabbal és a tojások sárgájával. Sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntöm és 175 fokon megsütöm kb 35 perc alatt. Figyelni kell, mert nem szabad túlsütni. Akkor jó, ha még picit be tudnám nyomni a tetejét. Belül, azon forrón, szinte csokoládé puding állaga lesz. Mindenképpen a tortaformában kell hagyni kihűlni. A sütőpapírral együtt emelem ki a tálra és egy idő után kihúzom alóla a papírt.
Leönthetem csokimázzal, ehhez az étcsokoládét, a vajat meg az olajat vízgőz felett összeolvasztom és ráöntöm a tortára. Ez a máz nem szilárdul meg azonnal, így van jó pár percem arra, hogy szépen elsimítsam a torta tetején. Ez az egyik kedvencem a tortasütésben. Olyan szép, ahogy a csokoládé beborítja a tortát, megfolyik itt-ott, éppen elcseppenne, de addigra meg is szilárdul. Ha szeleteljük, a máz nem törik meg.
Mivel a tortában nincsen liszt, kicsit morzsálódik. Ha szeretnénk bele lisztet tenni, akkor ehhez a mennyiséghez 3 evőkanállal tegyünk még a darált dióhoz.

Ötlet N 1: ehhez a tortához szoktam elhasználni a maradék csokimikulásokat, csokinyuszikat. Sőt, még a maradék szaloncukrokat is.

Ötlet N 2: Nagyon finom benne a tejkaramella is, csak bele kell morzsolni a tésztájába.

Ötlet N 3: Ha forrón ennénk, akkor inkább több kisebb kerámiatálkában süssük meg. Ahogy kivettük a sütőből, tegyünk rá  vaníliafagylaltot.


 






Kínai tészta pirított zöldségekkel, csirkehússal

  

Ez egy alap recept azoknak, akik szeretik a kínai pirított tésztás ételeket és szeretnék maguknak otthon is elkészíteni, anélkül, hogy nagyon különleges hozzávalókra kellene vadászni. Szójaszószt, worcester szószt, wok fűszert vehetünk szinte bárhol, nagyobb abc-ben. A receptet kedvünk szerint variálhatjuk, a pirított tésztát ehetjük csak zöldséggel, vagy csak hússal, tehetünk rá pirított mandulát, vagy erős pistát. Tehetünk hozzá koriandert, bambuszrügyet, fafül gombát stb. Lehet kínai tésztával is elkészíteni. Gyömbérpor helyett friss gyömbért is használhatunk. Wok helyett jó egy nagyobb serpenyő is. A fűszerezés ízléstől függ, ki hogyan szereti enni. A kínai büfékben is megkérdezik, hogy csípős vagy nem csípős?

Amire szükségem lesz:

a csirkehús pácolásához: 1 csirkemell, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé , 1 kiskanálnyi étkezési keményítő, 1 citrom reszelt héja,

a csirkehús sütéséhez: 3 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, ízlés szerint szójaszósz, esetleg worcester szósz és wok fűszer
a zöldséghez: 1 sárgarépa, 1 piros színű paprika, ¼ szál póréhagyma, 2 db újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, csipetnyi gyömbérpor, wok fűszer, olaj

fél kg bármilyen spagetti tészta

A kockákra vágott csirkemellet bepácoljuk 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál narancslé, 1 kiskanálnyi étkezési keményítő keverékében, és egy citrom héját is ráreszeljük. A pácolást előző nap is megcsinálhatjuk.
Csíkokra vágjuk a zöldségeket, wokban kevés olajon összepirítjuk a zúzott fokhagymával, gyömbérrel, csipet sóval, csipet cukorral, ízlés szerint wok fűszerrel. Erős lángon, kavargatva, rázogatva és gyorsan kell készíteni. Kivesszük a zöldségeket a wokból, beletesszük a pácolt csirkehúst, kevés olajat öntünk rá, és megint nagy lángon, kavargatva összesütjük, pirítjuk zúzott fokhagymával, szójaszósszal, esetleg worcester szósszal, wok fűszerrel.
Közben megfőzzük a spagetti tésztát, lecsöpögtetjük és összekeverjük a sült zöldségekkel, a fényesre sült csirkehússal. Még egyszer átforgatjuk az egészet együtt a wokban. Tehetünk rá pirított mandulát, erős pistát.






Habsipkás citromkrémes torta



Omlós tészta és habos citromkrém fenséges együtt. Ha a lépéseket végiggondoljuk, mindent kimérünk, kikészítjük kis tálkákba az összes hozzávalót, akkor ezt a tortát nem lehet elrontani és nagy sikerélményt ad az embernek. Nyugodtan átadhatjuk magunkat a krémkészítés élvezetének, kóstolgathatunk közben, és boldogok leszünk, hogy alkothatunk valami igazán finomat. Számtalanszor elkészítettem már és mindig sikerült.
Másnap könnyebb felvágni, de ki tudna addig várni, amikor ilyen citromos-édes illatokat érzünk? Néha már forrón meg szoktuk kóstolni, pedig akkor még nem is lehet belőle szép szeleteket vágni.


Amire szükségem lesz:

az omlós tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 5 dkg porcukor, csipet só, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja

a citromkrémhez: 2 citrom reszelt héja, egy citrom leve, 3 tojássárgája, 3 dkg étkezési keményítő, 2,5 dl tej, 3 dkg cukor

a habsipkához: 5 tojás fehérje, csipet só, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor


Így készítem el:

Előveszem a sütőformát, levágok a sütőpapírból két megfelelő méretű darabot.
Szétválasztok 5 tojást, úgy, hogy a fehérjéket nagy tálba teszem, és kint hagyom a pulton, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűvé válni. Ez lesz az első lépés, azért, hogy majd szép fényes keményre tudjam felverni, hiszen a tojásfehérje majd a tortánk dísze. A nagyon hideg tojásfehérje pedig nem verődik fel szépen.
Az 5 tojássárgájából az egyik kell majd a tésztához, 3 db pedig a krémhez. Egy pedig kimarad, felhasználom máshoz, pl egy másik adag omlós tésztát begyúrok és a hűtőbe teszem későbbi felhasználásra.
Természetesen maradék tojásfehérjét is felhasználhatunk.
A krém két részből fog összeállni. Lesz majd egy szép sárga és nagyon sűrű, kevésbé édes citromkrémem és egy nagy adag felvert cukros tojásfehérjém, aminek a fele a citromkrémbe kerül majd, hogy elnyerje szép krémes-édes állagát.

A magát az omlós tésztát jó előre is elkészíthetem, megsüthetem, és hagyhatom a tortaformában hűlni.
Összegyúrom a tészta hozzávalóit és kinyújtom sütőpapíron akkorára, hogy egy 26 cm átmérőjű tortaformát pont betöltsön és legyen pereme. A sütőpapírral együtt teszem a tortaformába, jól megszurkálom villával és a hűtőbe rakom egy órára. Kiveszem a hűtőből, és vakon sütöm meg a tésztát. Vagyis ráteszek a tetejére egy másik sütőpapírt, beleszórok nehezéknek rizst vagy száraz babot és 190 fokon sütöm 15 percig így, majd leveszem a felső papírral együtt a rizst ügyesen és így sütöm még a tésztát, amíg teljesen meg nem sül. Ez kb még 10-15 perc. Hagyom hűlni a formában.
5 szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval keményre felverek, először magában, majd hozzáadva 15 dkg kristálycukrot és 10 dkg porcukrot. Szép, fényes kemény hab legyen.
A citromkrémhez 2 citrom héját lereszelem, ráfacsarom az egyik levét. Kikészítek 3 tojássárgáját egy tálkába, a másikba 3 dkg étkezési keményítőt. Felforralok 2,5 dl tejet 3 dkg cukorral. Amikor a cukros tej felforrt, félrehúzom és egy-egy evőkanálnyit belőle elkeverek a tojássárgájával, és a keményítővel, külön-külön, így nem lesz csomós majd a krém. Visszateszem a tűzre a tejet, beleengedem a tojássárgáját és a keményítőt is és folyamatosan kavargatom, Percek alatt besűrűsödik. Hozzáadom a citromhéjat és a citromlevet. Kicsit sűrűbb állaga lesz, mint a pudingnak. Félreteszem kicsit hűlni.
Amikor még langyos, a felvert tojásfehérje felét belekeverem és kicsit visszateszem a tűzre pár percre, miközben kavargatom. Laza mozdulatokkal kavarjuk, hogy ne törjön össze a habos citromkrém. Belesimítom a tortaformába, a megsült tésztára. Utána a tojásfehérjét is rálapátolom, kicsipkézhetem a tetejét, hogy apró habsipkák legyenek rajta. Grill fokozaton vagy nagyon magas hőmérsékleten (250 ok legalább) pár perc alatt megsütöm a tetejét.

Ötlet N 1: ha az omlós tészta nagyon nem akar összeállni, ráfacsarom fél citrom levét, így nemcsak gyorsan össze tudom gyúrni, hanem még citromosabb íze lesz. 







Sütöttem ugyanezt a mennyiséget már nagy tepsiben is, téglalap alakúra, így annyi volt a különbség, hogy vékonyabb lett a tészta és a krém is. Olyan pite jellege lett és nagyon finom. 


Ugyanez málnakrémmel.  


Piac Kotor óvárosa mellett Montenegróban. Itt aztán valóban friss citromot lehetett kapni. Amikor ott éltünk még a kertünkben is lehetett citromot, narancsot, mandarint szedni. 


 
Frissen szedett mandarin és citrom a montenegrói házunk kertjéből. Zölden is lédús és érett.