2014. április 17., csütörtök

Sonkás nyuszipite



Sonkás nyuszipite

Ez az aranyos nyuszika egy sonkával töltött pite. Semmilyen sütiforma nem kell hozzá. Csak egy papírból kivágott nyuszisablont vágok körbe. Egyszerű hozzávalókból sütjük, mégis nagyon látványos. Talán nem is lesz szívünk megenni?

Amire szükségem lesz:

a töltelékhez: 40 dkg darált főtt sonka, 1 dl tejszín, 1 tojás sárgája, só, bors
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt, só, bors
a sonkás töltelék tetejére: 2 evőkanál olvasztott margarin vagy vaj

Így készítem:

Összekeverem a darált főtt sonkát a tejszínnel , a tojássárgájával és sózom, borsozom. A sonka már maga is sós, ezért sóból nagyon pici kell. Hűtőbe teszem.
Kivágok papírból egy nagyobb nyuszit. Összegyúrom a tészta hozzávalót és sütőpapíron ovális formára kinyújtom, kb fél cm vastagra. Ráteszem a nyuszis sablont. Úgy vágom körbe késsel, hogy körben maradjon még egy 1 centiméternyi rész. Rásimítom a tölteléket, akkora méretűre, mint a sablon volt, majd körben az 1 centiméternyi tésztarészt felhajtogatom, hogy a nyuszinak körben pereme legyen. A maradék tésztából szívet, szemet, orrot csinálok a nyuszinak és ha sok tészta maradt, abból még egy tésztacsíkkal körbe megmagasítom a nyuszi peremét. Megszurkálom a húsos részt is és a tésztát is villával. A sonkára csorgatok kevés olvasztott vajat itt-ott. 190 fokon sütöm kb 40 percig.

Ötlet N 1: a tölteléket előző napon is elkészíthetem, a tésztát is összegyúrhatom és másnap már csak összeállítanom kell és sütnöm
Ötlet N 2: természetesen kerek vagy téglalap alakú tortaformában is megsüthetem ezt a pitét














2014. április 15., kedd

Húsvéti tojástekercs



HÚSVÉTI TOJÁSTEKERCS

Ez tulajdonképpen egy sajtos omlett, ami fel van csavarva és medvehagymás szósszal van töltve. Tölthetjük bármi mással is, esetleg kockára vágott főtt sonkával, piros húsú paprikával, vagy petrezselyemmel. Minél színesebb a töltelék, annál szebb lesz felszeletelve. Ha nem töltjük meg semmivel, csak felcsavarjuk az omlettet, akkor is jól fog mutatni a húsvéti ünnepi asztalon. Nagyon egyszerű elkészíteni, ezért a konyhában teljesen kezdők is nekikezdhetnek bátran.

Amire szükségem lesz:

4 db tojás, 2 evőkanál tejföl vagy főzőtejszín, 1 evőkanál natúr krémsajt, só, bors, szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, snidling, egy kevés medvehagymás szósz, 1 evőkanál olaj
díszítéshez: paradicsom, paprikakrém, reszelt sajt, snidling

Így készítem:

A négy tojást felverem villával és összekeverem a tejföllel, sózom, borsozom, egy csipet szerecsendiót szórok bele. Nagyobb serpenyőbe kevés olajat öntök, és beleöntöm a tejfölös tojást. Közepes lángon, lassan sütöm és figyelem, hogy mikor kezd megszilárdulni a teteje. Amikor majdnem kész, rászórom mindenhová a reszelt sajtot, lezárom a hőt és hagyom kicsit a serpenyőben. Utána kicsúsztatom a serpenyőből az omlettet egy nagyobb tányérra. Megvárom, hogy teljesen kihűljön. Rásimítom a tölteléket. Itt most kb 2 evőkanálnyi medvehagyma szósz került rá. Egy kevés snidlinget rászórok. Felcsavarom és fóliába csomagolva a hűtőbe teszem. Kis idő múlva szépen szeletelhető.
Paprikakrémmel, és reszelt sajtra ültetett, szív formára vágott paradicsommal tálalom.








Cukormentes csokihabos torta





Teljesen cukormentes csupacsoki torta. Négy réteg kakaós piskóta között csokoládé hab. Ha egy nagyobb tortát szeretnénk, akkor ennek a mennyiségnek a kétszeresét vegyük. A Star Wars tortához is a kétszerese kell.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/csillagok-haboruja-azaz-star-wars-torta.html

CUKORMENTES KAKAÓS PISKÓTA

Amire szükségem lesz: 6 tojás, 8 ek eritrit, 4 ek liszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 fél tasak sütőpor vagy szódabikarbóna

Így készítem:

6 tojás fehérjét egy csipet sóval, és az eritrittel szép fényes habbá verek. Beleengedek egyenként 6 tojás sárgáját, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Fakanállal óvatosan összekeverem őket. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe engedem a tésztát, szépen egyenletesen elkenem és 180 fokon sütöm 8-10 percig. Amikor kész, konyharuhára borítom a tésztát, lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, majd visszafordítom és leszélezem. A téglalap alakú piskótatésztát 4 egyforma méretű négyszögre vágom és ha teljesen kihűlt, összeállítom a tortát a cukormentes csokihabbal.

CUKORMENTES CSOKIHAB

Amire szükségem lesz:  4 tojássárgája, 6 ek eritrit, 200 gr cukormentes étcsokoládé, 2 dl habtejszín

Így készítem:

Felverem a tejszínt szép fényes habbá és a hűtőbe teszem. Az étcsokoládét apróra vágom és vízgőz felett megolvasztom. A tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett forróra felmelegítem, és közben kavargatom folyamatosan. Amikor teljesen forró, leveszem a vízgőzről és habverővel kihűlésig habbá verem. Selymes sárga tojáshab lesz. 2-3 evőkanálnyi tejszínhabot belekavarok, majd, a már kihűlt, de még folyós étcsokoládét belecsurgatom, habverővel elkeverem. Végül fakanállal belekeverem a maradék tejszínhabot, vigyázva, nehogy összetörjem a habot, hadd maradjon benne minél több levegő. Hűtőbe teszem fél órára.

A kakaós piskóta rétegeket megkenem a habbal és bevonom vele kívűlről a tortát.





Húsvéti édes zsemle



HÚSVÉTI ÉDES ZSEMLE

Csillogó, vaníliaillatú édes zsemlék az ünnepi asztalra. Ez egy kitűnő, egyszerű édes kelt tészta receptje. Húsvéti kis zsemlék készültek belőle, de lehet belőle kisebb kalácsot is fonni, vagy kuglóf formában megsütni. A tojássárgájáktól úgy tűnik, mintha szépen ki lennének lakkozva, igazán mutatós.

Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő,  1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fél dl langyos tej
a tésztához: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin, nagy csipet só, 1 tojás, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor
a zsemléket megkenni: 1 tojássárgája

Így készítem:

Összekeverem a kiskovász hozzávalóit és meleg helyen, betakarva  megvárom, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Közben összemelegítem a tejet a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd hagyom kicsit hűlni. A lisztet nagy tálba mérem, a közepébe kicsi mélyedést csinálok és beleöntöm a kész kovászt. A langyos cukros-margarinos tejet is beleöntöm, majd az egész tojást és a tojássárgákat, a végén beleszórom a csipet sót, a reszelt citromhéjat és narancshéjat is. Összedagasztom és hagyom meleg helyen kelni. Amikor szépen megnőtt, megkelt a tészta, akkor lisztes papíron 6 részre osztom és kis zsemléket formázok belőlük.  Hagyom kelni őket a tepsiben, majd megkenem őket egy tojás sárgájával. 180 fokon sütöm kb 25 perc alatt. Ez a mennyiség 6 nagyobb zsemlére elég, pont egy nagy tepsiben elfér.

Ötlet N 1: kisebb zsemléket is lehet belőle sütni, vagy kalácsnak megfonni.
Ötlet N 2: rumba áztatott mazsolát is adhatunk a tészta hozzávalóihoz, mielőtt dagasztani kezdenénk.










2014. április 14., hétfő

Cukormentes csokihab, azaz a Star Wars torta krémje



CUKORMENTES CSOKIHAB, AZAZ  A STAR WARS TORTA KRÉMJE

Ez a "csupacsokihab" teljesen cukormentes, ezért cukorbetegek, diétázók kedvence lehet. A hab sokféleképpen használható. Lehet tortakrém, cukormentes piskótalapok között. Tölthetjük vele a képviselőfánkot. Cukormentes kakaóporral megszórva a csokihabot magában is tálalhatjuk.

Amire szükségem lesz:

4 tojássárgája, 10 ek eritrit, 200 gr cukormentes étcsokoládé, 2 dl habtejszín

Így készítem:

Felverem a tejszínt szép fényes habbá és a hűtőbe teszem. Az étcsokoládét apróra vágom és vízgőz felett megolvasztom. A tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett forróra felmelegítem, és közben kavargatom folyamatosan. Amikor teljesen forró, leveszem a vízgőzről és habverővel kihűlésig habbá verem. Selymes sárga tojáshab lesz. 2-3 evőkanálnyi tejszínhabot belekavarok, majd, a már kihűlt, de még folyós étcsokoládét belecsurgatom, habverővel elkeverem. Végül fakanállal belekeverem a maradék tejszínhabot, vigyázva, nehogy összetörjem a habot, hadd maradjon benne minél több levegő. Hűtőben tartom felhasználásig.
Csokihabként 6 részre osztva, személyenként 325 kalóriás desszertet kapunk.











Sült paradicsomos tészta



SÜLT PARADICSOMOS TÉSZTA

Valami varázslat történik a paradicsomszeletekkel és a petrezselyemmel, ha tepsiben sütjük őket. Ez egy egyszerű olasz étel, gyors és nagyon finom. Alig kell hozzá valami.

Amire szükségem lesz:

kb fél kiló paradicsom, egy csokor petrezselyem, 7-8 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 40 dkg bármilyen  tészta

Így készítem:

A paradicsomokat keresztbe szeletelem fel, mert így nagyon szépen mutat és jobban is egyben marad sütés közben. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egy evőkanálnyi olívalolajat locsolok, szépen egymás mellé ráteszem a felszeletelt paradicsomokat.  A fokhagymákat  felszeletelem és a paradicsomok közé teszem. Megszórom az egészet petrezselyemlevéllel, sózom, borsozom. Sütőben 250 fokon sütöm. A paradicsomok megpirulnak kicsit, a fokhagymák pedig krémszínűek lesznek. 
A megfőtt tésztára palacsintasütő lapáttal szépen ráteszem a paradicsomokat, a ropogós fokhagymákat és a megsült petrezselyemleveleket.





2014. április 11., péntek

Réteskosárka


RÉTESKOSÁRKA

Így változik át az egyszerű főtt krumpli valami elegáns, látványos köretté. Annyi történik, hogy a réteslapokat nagyobb négyzetekre vágom ollóval, mindegyik réteget olvasztott vajjal megkenem. A muffinsütő egy-egy mélyedésébe 2-3 réteslap-négyzetet teszek, úgy, hogy a lapok kicsit el legyenek forgatva. Úgy fog kinézni, mint egy virág. Mindegyik mélyedésbe főtt krumpli kockákat teszek, megsózom és egy-egy kanál sajtos tejszínt teszek a tetejükre. A tejszínt szerecsendióval, újhagymával fűszerezem, sózom, borsozom. Ez egy apró ötlet. Bármilyen párolt zöldséggel, vagy pirított darált hússal is el lehet készíteni, vagy máshogy fűszerezni.