2014. május 7., szerda

Házi rumos meggy és meggylikőr


házi rumos meggy és meggylikőr

A konyakmeggyben talán a meggyet és likőrt szeretem a legjobban. Amióta, jó pár éve, rájöttem, hogy nagy mennyiségben elő lehet állítani otthon is, minden nyáron készítek rumos meggyet, szilvát.  Próbáltam málnát, epret is így elrakni, de a meggy a legfinomabb talán. Máktortába nagyon finom, vagy pl télen gesztenyepüréhez. De legjobban magában szeretem enni. Csak úgy.

Amire szükségem lesz:
friss meggy, kristálycukor, magas alkoholtartalmú vodka vagy rum, üvegek

Így készítem:
A befőttes üvegeket tisztára mosom. A meggyet is megmosom, de nem magozom ki. A befőttes üvegekbe szórom a meggyet és a kristálycukrot, majd felöntöm az alkohollal. Egy literes befőttes üveg esetében kb kétharmadig töltöm tele meggyel és kb 4 evőkanál cukrot teszek bele. Nem kell rétegenként rászórni a cukrot, elég egyszerre beletenni, mert amikor felöntöm színig a vodkával vagy rummal, akkor a cukor úgyis feloldódik. Aki szeretne, tehet bele fűszert is, pl egész fahéjat, vagy szegfűszeget. Rácsavarom a befőttes üveg tetejét és felrakom a kamrapolcra. Pár hónap múlva pedig finom rumos meggy lesz belőle, a vodkából, rumból pedig meggylikőr.
Vigyázat, attól is be lehet csípni, ha jó pár darab meggyet magában megeszünk.

Ötlet: ez kitűnő, házilag készített karácsonyi ajándék lehet. Kisebb méretű üvegeket is használhatunk és felcímkézhetjük. Ha legalább 10 db ilyen üvegnyi rumos meggyet készítünk, bizonyosan lesz kinek ajándékozni majd.


2014. május 1., csütörtök

Csokihabos babapiskóta



Ha selymes csokoládéhabosédességet kívánnánk, itt egy nagyon csokis apró ötlet. Csokoládés tejszínhabot készítek: vagy édes tejszínhabba kihűlt olvasztott étcsokoládét keverek  vagy forró tejszínt öntök a csokoládéra, és lassan kavargatva kihűtöm, édesítem. Ezt a krémet kávés-rumos tejbe mártott babapiskóták közé rétegezem. Reszelt fehér csokival díszítem.





Káposztás cvekedli


Ellenállhatatlan, első számú kedvenc ételem. Sajnos. Hatalmas adagot is meg tudok belőle enni, még akár a hűtő nyitott ajtaja előtt állva is belekóstolok a maradékba. Ha űrhajóval elküldenének a Marsra, akkor több köbméter cvekedlit vinnék magammal. Ez a bizonyos étel a káposztás tészta, vagyis cvekedli; ki így hívja, ki úgy. Mindenki ismeri, mindenkinek van hozzá fűződő gyermekkori emléke. Van, aki porcukorral meghintve szereti és van, pl én, aki jó borsosan, sok káposztával és nagyon összepirítva.
Cvekedlit készíteni egy életérzés. Először megadom magamat az elhatározásnak, noha tudom, hogy annyit fogok belőle enni, hogy megfájdul a gyomrom is. Hazacipelem a káposztát. Aztán megbirkózom a felaprításával. Nagy nehezen késsel darabokra vágom. Közben, arra  gondolok, hogy jó lenne a kisbaltát bevenni a főzőeszközeim közé.  Aztán jön a fizikai munka, mert én hagyományosan reszelem le a káposztát, sajtreszelőn. Ilyenkor mindig elhatározom, hogy beszerzek valami szerkentyűt erre a célra, de aztán mégis minden marad a régiben és legközelebb is csak kézzel reszelem le. A káposztát aztán rendre túlsózom, mert mindig az van bennem, hogy ha nem sózom meg eléggé, akkor nem jön ki az összes leve. Persze ez butaság, kevesebb só is elég lenne. De az igaz, hogy másfél kiló káposztából kb fél liter káposztalé is kijön sózás és kinyomkodás után. Aztán megpirítom olajon a káposztát. Hihetetlen mennyi víz elpárolog belőle még ekkor is, és mennyire “összemegy”. Amikor elkezdem pirítani, még tele van a serpenyő, aztán mire elkészül és szép barna lesz a káposzta, akkor már könnyebben tudom kavarni. Közben megfőzöm a kockatésztát. Szeretem a házi tésztát hozzá. Emlékszem, amikor kiskoromban a nagymamám szárította a házi tésztát konyharuhán az alföldi kis házában. Amikor készen van a káposzta, megfőtt a tészta, akkor az egészet összekeverem, jól megborsozom és nagyon-nagyon összepirítom egy jó nagy serpenyőben. És megadom magamat a sorsomnak és megeszek egy nagy tányérral belőle még forrón.







Zöldséges lángos


ZÖLDSÉGES LÁNGOS

Amikor épp semmi különleges hozzávaló nincsen itthon, csak pár darab maradék zöldség, egy-két szem krumpli, akkor mindig süthetünk zöldséges lángost, vagy krumplis lángost. Már 3-4 db gombából, 1 db sárgarépából és 4 szem krumpliból is egy nagyobb adag lesz. Lehet csak egyféle zöldségből sütni. A zöldségeket, pl cukkinit, sárgarépát, gombát, brokkolit, hagymát, krumplit mind lereszeljük. Pár evőkanál liszttel összeforgatjuk, beleütünk 1-2 tojást, sózzuk, borsozzuk. Vághatunk bele petrezselymet, vagy adhatunk hozzá egy kevéske reszelt sajtot is. Hagyjuk állni kicsit, majd serpenyőben pici lángosokat sütünk belőle kevés olajon. 

Ez olyan, mint a lapcsánka, vagy tócsni. Főleg a ropogós szélét szeretem. Tálalhatjuk tejföllel, vagy sajtos tejföllel, adhatunk hozzá ketchupöt, erős pistát, kovászos uborkát. Köretnek is kiváló.




Zsemle





ZSEMLE

Süssünk zsemlét! Ez a receptet édesanyámtól tanultam. Gyermekkoromban éveken át éltünk Mongóliában és friss fehér kenyér híján anyukám minden nap sütött kenyeret vagy zsemlét, kiflit. Így, ez aztán egy igazán nagyon kipróbált módja a zsemle sütésének és semmilyen különleges sütő vagy hozzávaló nem kell hozzá.
Nem baj, ha nem lesz olyan, mint a bolti zsemle. A lényeg, hogy mi sütöttük, tudjuk mi van benne és hogy nagyon finom.
Igazi boldogság a frissen kisült, félbevágott zsemlébe vajat kenni és nézni, ahogy beleolvad és beleharapni a ropogós héjába, közben érezni a zsemle illatát.

Amire szükségem lesz:
fél kiló langyos liszt, fél evőkanál só, 4 dl langyos tej
a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő vagy 25 gr friss élesztő, 2 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál liszt

Így készítem:
A kiskovász hozzávalóit összekeverem, letakarom,meleg helyen hagyom lyukacsosra feljönni.
A langyos lisztet összekeverem a sóval. Amikor a kovász készen van, a lisztbe mélyedést csinálok, beleöntöm a kovászt és 4 dl langyos tejjel összedagasztom az egészet. Hagyom meleg helyen kelni, majd kinyújtom kb 2 cm vastagra és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra, nagy tepsibe teszem, letakarva kelesztem még, aztán 180 fokon megsütöm. Kb 12 zsemle lesz ebből a mennyiségből, attól függően, hogy mekkorára szaggatjuk a tésztát. Lehet kisebb vagy nagyobb is, mint a képeken.

Ötlet N1: lehet a tésztához adni fűszereket, pl pirospaprikát. Az alsó képen paprikás zsemle látható.

Ötlet N 2: ez a recept a kenyértészta receptje is, csak a tej helyett langyos vízzel készítem. A kenyértésztához szoktam adni köménymagot, sülthagymát, vagy főtt krumplit, sajtot. A kömény azért jó, mert az illóolajtól ropogós lesz a kenyér héja, a krumplitól pedig puha lesz. Kenyérsütésről lesz külön írás itt.

További házi péksütemények és kelt tészták:











2014. április 30., szerda

Avokádókrém



AVOKÁDÓKRÉM

Az avokádó olyan, mintegy dínótojás, különösen a rücskös felületű. Sötét színű, puhább avokádót vegyünk, mert a kőkemény és erősen zöld színű még nem érett meg. A boltokban pont a legpuhább, legfinomabb avokádókat árazzák le. Ha felvágjuk, selymes fénye van, szép pasztell zöld színe és nagy magja. Ha itt-ott barnább, az nem baj. Az avokádó magában is finom vagy pirítós kenyérrel vagy salátában is. Ez az avokádókrém nagyon finom mindenféle ropihoz vagy csipszhez mártogatni. Ha lágyabbra szeretnénk, tegyünk bele több tejfölt. Ha laktatóbbra, akkor pedig natúr krémsajttal is keverjük el. Ez a krém a quacamole, egy mexikói szósz. Nagyon rá tud szokni az ember.
A magját szeretem dísznek is használni, mert egyszerűen szép. 

Amire szükségem lesz:
2 avokádó húsa, 1 citrom leve, 4 evőkanál tejföl, 4 gerezd zúzott fokhagyma, só, fehérbors

Így készítem:
Összetöröm az avokádó húsát villával és elkeverem a citromlével. Azért először a citromlevet adom hozzá, hogy az avokádó ne barnuljon meg. Hozzáadom a többit és lágyan összekeverem.

Ötlet: majonézzel is elkeverhetjük, csak ne tegyünk bele sokat, mert az avokádó maga is sok olajat tartalmaz.





A legjobb grillszósz a világon



A LEGJOBB GRILLSZÓSZ A VILÁGON

Piros, csillogós szósz, mindenféle sült hús és sült krumpli elmaradhatatlan kísérője. Csípős és fokhagymás. Római köményt szerezzünk be hozzá, mert anélkül nem az igazi. A recept maga igen egyszerű, mert mindent összekeverünk és kész. A legjobb előző nap megcsinálni, hogy összeérjenek az ízek. Az arányokon változtassunk kedvünkre. Van aki csípősebben szereti, vagy több olajat tesz bele. A római kömény ízét és a fokhagymát nagyon szeretem benne, ezért bőkezűen bánok vele. 
Ez egy spanyol szósz és mojo (ejtsd mohó) a neve. Számtalan változata van, létezik pl zöld színű is. Még nem volt olyan vendégünk, akinek ne ízlett volna. Ha grillpartit szervezünk, mindenképp próbáljuk ki! Igen gyorsan elfogy, ezért készüljünk fel, hogy pótolni kell a sütögetés és borozgatás közben.

Amire szükségem lesz:
5 evőkanál sűrű paradicsompüré, 4 evőkanál olívaolaj, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál erős pista, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 kiskanál só

Így készítem:
Összekeverem az összes hozzávalót és kész is.

Ezt a receptet drága zenész barátainknál kóstoltam először egy kerti bulin. A szósz mellé egy hatalmas tálban egészben sült, héjas, pici újkrumplik várakoztak arra, hogy az arrajáró beleszúrja a villáját és megmártsa a krumplit a piros szószban.