2017. december 14., csütörtök

Krumplifánk

A krumplifánk olyan, mint egy mini lángos. Remek vendégváró mártogatóssal kínálva vagy fenséges társa a tányéron mártásos húsoknak. Lehet reszelt füstölt sajtot vagy pirított hagymát is a tésztájához keverni. Csípős grillszósszal, görög tzatzikivel vagy avokádókrémmel is roppant finom:

Amire szükségem lesz:
1,2 kg főtt krumpli, 10 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg liszt, só, bors, szerecsendió
A kovászhoz: 1 tasak szárított élesztő, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dl langyos tej, 1 ek liszt
olaj a sütéshez

Így készítem:
Megfőzöm a krumplikat, majd főtt krumplit összetöröm a margarinnal, sózom, borsozom ízlés szerint, beleszórok egy kevéske szerecsendiót . Az élesztőt felfuttatom a tejjel, liszttel és a cukorral és amikor szépen feljött ráöntöm óvatosan a krumpli tetejére. Rászitálok 30 dkg lisztet és nagy szeretettel összegyúrom. Letakargatom és hagyom kelni. Aztán kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és forró olajban megsütöm. 

További krumplis ételek a blogon:






A szentendrei Skanzenben fotóztam.

2017. december 12., kedd

Narancslikőrös csokoládétorta

Narancslikőrös csokoládétorta hópehelycukorkákkal és ezüst cukorgyönggyel behavazva - egyszerű és mégis gyönyörködnivaló, igazi ünnepváró finomság. Hamar elkészül, elrontani nem lehet. A kakaós piskóta narancslikőrös sziruppal van meglocsolva, a fehércsokoládé mascarponéval van felhabosítva. Aztán díszíthetjük is.
Szeretem a rusztikus tortákat, szeretem, ha látszik miből készült. Szép, ahogy a krém megfolyik rajta.
A krém arányain bátran lehet változtatni, akár több csokoládéval készítve és édesíteni is ízlés szerint lehet.

Amire szükségem lesz:

1 kerek kakaós piskóta (ha sietünk, vehetünk készen is)
1-2 dl narancslikőr, 1 narancs reszel héja, 500 gr mascarpone, 400 gr fehércsokoládé, vanília, porcukor vagy eritrit, 1 dl tejszínből hab, cukorgyöngyök, kakaópor

Így készítem:

Hagyományos módon kakaós piskótát sütök, két lapra vágom. 1 dl narancslikőrhöz pár evőkanál friss narancslét adok.  A torta krémjéhez 500 gr mascarponét elkeverek legalább 400 gr olvasztott fehércsokoládéval, beleszórok reszel narancshéjat és cseppentek bele pici narancslikőrt és vanília aromát. Ha nem elég édes, porcukorral vagy eritrittel édesítem. Ha nem elég laza a krém, esetleg 1dl tejszínből felvert habbal lazítom.
A kakaós lapokat a sziruppal egyenletesen megöntözöm, a krémmel megtöltöm a tortát és kívűlről is bevonom vele. Egy villával barázdákat alkotok a krémbe, kakaóport szitálok rá és megszórom karácsonyi cukorgyönggyel.
Aztán hátradőlök és gyönyörködöm benne.







2017. december 11., hétfő

Töltött káposzta


Fűszeres húsgombócok káposztaruhában, savanyú káposztával betakargatva, füstölt hússal és kaporral bolondítva, selymes tejföllel megcsurgatva – ilyen a mi töltött káposztánk. Kezdő háziasszony koromban, életem első ilyen étele hatalmas sikert aratott és óriási mennyiséget főzök minden Karácsonyra belőle azóta is. Emlékszem, előfordult, amikor Karácsonytól Szilveszterig mindennap ezt kérte ebédre a család. Az ünnepek alatt kint tartottuk a hatalmas lábast a hóban, mert a hűtőbe be sem fért. A magyar ember bármikor bármennyit meg tud enni belőle, hagyományos magyar konyhánk büszkesége és hihetetlenül ízlik külföldi vendégeinknek is. Egy lakodalom, Karácsony, disznótor vagy bármilyen családi ünnep elképzelhetetlen nélküle. Mindig egyszerre mindig nagyobb mennyiséget főzünk belőle és érdekes, hogy nem az első napon a legfinomabb. Ahogy telnek a napok minden felmelegítéssel összeérnek az ízek szép lassan. Ezért is mondják, hogy csak a töltött káposzta jó felmelegítve.
Nehéz a dolga a kezdő szakácsnőnek, ha semmilyen családi receptre nem támaszkodhat, mert szinte el lehet veszni a töltött káposzta receptek erdejében. Ezernyi módon készül, tájegységenként is számos változata van. És akkor még arról nem is ejtettünk szót, hogy a környező országokban is létezik a töltött káposzta valamelyik testvére. Tölteléke szinte bármi lehet, sertés- vagy marhahús, bárányhús, zöldség, gomba, krumpli vagy akár túró is. Van ahol friss fehér káposztaleveleket vagy szőlőlevelet töltenek meg. A káposztabatyuk lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, a töltelékbe kerülhet tojás vagy sem. Van, aki a rizst előre megpárolja, van, aki nem.
Nekem könnyű dolgom volt, hiszen receptjét édesanyámtól tanultam. Annyit változtattam rajta, hogy sertés helyett darált pulykahússal töltöm és a végén a főzőlevét nem sűrítem be paprikás rántással. Kicsi batyukat csomagolok és sok kaporral, füstölt hússal takarom be. A recept egyáltalán nem bonyolult, csak kicsit időigényesebb.

Valószínűleg oszmán-török eredetű ez az étel és kb. a 17.sz elején terjedt el Magyarországon. Első lejegyzett magyar töltött káposzta receptet az 1662 előtt íródott "A csáktornyai Zrínyi udvar XVII.századi kéziratos szakácskönyvé"-ben találunk. A Tótfalusi féle 1698-as magyar szakácskönyvben is szerepel . Ezek a könyvek szakácskönyv-gyűjteményem gyöngyszemei, reprint kiadásban. Kifotóztam a recepteket a könyvekből, mert érdekes, hogy pl. mivel akkor a pirospaprika használata még nem terjedt el nálunk, gyömbérrel fűszerezték a húst. Ezenkívűl tanácsolja a recept, hogy kevés bortól” jobb lészen”. Sokat változott az elmúlt 300 évben ez a recept. A régi szakácskönyvekben a főzelékek között szerepel.



Mikes Kelemen írta Törökországban: A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik,mint egy kis ezüstből való hegyecske.” Jókai szerint is ez az az étel, „ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik”.



Amire szükségem lesz:

Egy magas falú lábas
15-20 savanyított káposztalevél (kb 1 nagyobb fej káposzta), 1-1,5 kg savanyú káposzta, 1 füstölt pulykacomb, 1 szál füstölt kolbász, babérlevél, 2 csokor  friss kapor, 1 db alma, 2 ek étolaj
A töltelékhez: 1 kg darált pulykahús, kb 25-30 dkg rizs (a hús egyharmada), 2 hagyma nagyon apróra vágva, 6 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors

Tálaláshoz: tejföl, kapor



Így készítem:

1 nagy füstölt pulykacombot megfőzök, húsát apróbb darabkákra vágom. A savanyított káposztát jól átmosom, kinyomkodom.A tölteléket jól összegyúrom és kisebb gombócokká formálom. Akkorák, mint egy  nagyobb dió. A nagyobb káposztaleveleket középen kétfelé vágom, kihasítva a vastag eret. A kisebb leveleket egészben használom fel. A gombócokat becsomagolom a levelekbe. Nem baj, ha néhány gombóc csupasz marad.
Nagy lábas aljába kevés olajat öntök, rászórok egy adag savanyú káposztát, füstölt hús darabokat, pár babérlevelet és kevés kaprot. Ezt a réteget szépen telirakom a becsomagolt káposztákkal, esetleg közé teszek pár csupasz gombócot. Erre megint savanyú káposzta-füstölt hús-babérlevél-kapor kerül és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Vigyázok, hogy nehogy teljesen a lábas pereméig érjek, mert főzés közben a káposztákban a rizs megduzzad és hagyni kell elég helyet nekik erre.  A tetejét beterítem savanyú káposztával, körben almaszeleteket teszek rá. Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem teljesen ellepje és lassú tűzön főzöm. Közben felöntöm néha picit vízzel, ha elfőtte a levét.

Finom tejföllel és friss kaporral tálalom.







Édesanyám és nagymamám, akiktől a főzést tanultam


2017. december 10., vasárnap

Túrópizza

Ez egy igazi sikerrecept: gyors és meglepően finom. Mivel nem kelesztett tésztával dolgozunk, egyrészt jóval gyorsabban elkészül, mint a hagyományos pizza, másrészt a kalória tartalma jóval kevesebb lesz. Viszont az íze ugyanolyan lesz és bármit tehetünk rá, úgy, ahogy a hagyományos pizzáknál. Ez itt egy sajtos-cukkinis variáció.

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 250 gr túró, 1tojás,60 gr zabliszt, 60 gr zabkorpa, 60 gr kefír,1ek étolaj, 2-3 zúzott fokhagyma gerezd 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1 kiskanál bazsalikom, só,bors ízlés szerint

A paradicsomszószhoz: 1 aprított hagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis kockákra vágott cukkini, 4dl paradicsomszósz, 2 ek tejszín, 1 kiskanál bazsalikom, 1 csipet oregánó, só, bors ízlés szerint, 1 kiskanál olaj
A tetejére: 10 dkg reszelt light trappista sajt

Így készítem:

A hozzávalókat összegyúrom, pihentetem. A szószhoz olajon a hagymákat a cukkinivel megpárolom, felöntöm a paradicsomszósszal, fűszerezem, majd lassú tűzön összefőzöm. Kb 20 perc múlva 2 dl tejszínnel még átforralom és félreteszem hűlni.
A tésztát kerek lappá nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben elősütöm, kb 200 fokon kb 10 percig. Ráöntöm a bazsalikomos szószt és reszelt light trappistával megszórom, majd készre sütöm.

                                               Elősütés után

Kedvenc manócskám.

Túrópalacsinta

A legfinomabb túrópalacsinta, amit valaha is ettem életemben! Ropogós a széle, finom citromos-vaníliás ízű, laktató és ráadásul egy diétás változat. Lassú tűzön sütöm, mert vastagabb, mint a klasszikus palacsintáink. Ebből a mennyiségből 6 db közepes méretű palacsinta lesz. Cukormentes házi baracklekvárral, fahéjas dióval vagy mákkal szeretem a legjobban, eritrittel édesítve.

Amire szükségem lesz:
25 dkg túró, 8-9 dkg zabkorpa és zabliszt vegyesen, 2 tojás, 2 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna, édesítő, vanília

Így készítem:
Összekeverem a hozzávalókat és fél órát állni hagyom. Utána hagyományos módon sütöm a palacsintákat. Lassú tűzön szépen átsül és könnyű megfordítani is.




2017. december 5., kedd

Töltött paprika



Lányaim nagy kedvence ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel.

Amire szükségem lesz:
8-10 db vékonyabb héjú paprika kicsumázva
Töltelék: 50 dkg darált pulykahús, 12-15 dkg rizs, 1 tojás, 4 gerezd zúzott fokhagyma, só, bors, 1 ek pirospaprika, 1 fej hagyma, kevés olaj.
Paradicsomszósz:1 liter paradicsomlé, egy csokor zellerzöld, negyed zellergumó nagyobb kockákra vágva, só, édesítőszer

Így készítem:
A rizst felforralom pici sóval és fedő alatt hagyom állni pár percet, majd leszűröm és hagyom teljesen kihűlni. A hagymát apróra vágva kevés olajon megfonnyasztom, kihűtöm. A töltelék összes hozzávalóját összegyúrom és beletöltöm a paprikákba. Vigyázok, hogy ne legyenek a paprikák nagyon ducik, nehogy később főzés közben kirepedjenek. A maradék töltelékből kis gombócokat formázok.A paradicsomlét sózom, pici édesítőt teszek bele és beleteszem a zellerzöldet és a meghámozott, kockákra vágott zellert. Szépen belehelyezem a megtöltött paprikákat és a gombócokat és lassú tűzön készre főzöm. Mivel a rizst azért előfőzve teszem a töltelékbe, sokkal hamarabb megfő a töltött paprikám. Jó étvágyat!




2016. december 11., vasárnap

Kókusztekercs diétás változatban


Imádom a kókusztekercset és hosszas töprengés, tervezgetés után sikerült keksz, cukor és zsiradék nélkül elkészíteni. Igen finom lett. Cukormentes süteményeimet próbálom egyszerűen beszerezhető és nem túl költséges alapanyagokból összeállítani. Ebben a receptben az útifű maghéj az egyetlen különleges alapanyag.

Amire szükségem lesz:


A kakaós réteghez: 250 gr zabpehely, 3 ek kakaópor, 2 ek eritrit (illetve ízlés szerint), 3 ek cukormentes baracklekvár, pár csepp rum aroma és vanília aroma, víz, esetleg 1 ek kávé és 1 ek csokoládés fehérjepor
A kókuszkrémhez: 130 gr kókuszreszelék, 2 ek eritrit, 140 gr natúr joghurt, 2 ek útifű maghéj, víz, vanília aroma

Így készítem: 

A kakaós réteg hozzávalóit egy tálban elkeverem és apránként annyi vizet teszek hozzá, hogy gyúrható tészta legyen. Érdemes az első pár evőkanálnyi víz hozzáadása után várni, hadd puhuljon meg a zabpehely, szinte teljesen feloldódik majd és egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy zabpehelyből készült. Két réteg,  kókuszreszelékkel megszórt sütőpapír között kinyújtom téglalap alakúra, kb fél cm vastagra. 
A kókuszreszeléket az eritrittel elkeverem, pár evőkanálnyi vizet adok hozzá és felforralom. Közben adok hozzá annyi vizet, amennyit a kókusz felszív. Egy darabos állagú keverék lesz. Amikor kihűlt, hozzáadom a joghurtot és az útifűmaghéjat és hagyom pár percre pihenni a fehér krémet. A kókuszkrémet egyenletesen eloszlatom a kakaós rétegen és a sütőpapír segítségével feltekerem. Hűtőbe teszem és később recés késsel vágom fel.


Az útifű maghéjat itt szoktam venni: http://dietabc.hu
100 gr útifű maghéjban csak 18 kalória van. Mivel zselésítő hatású és felszívja a nedvességet, elsősorban krémekhez használom.
A fehérjepor és a kávé elhagyható.