2018. február 18., vasárnap

Banános-magos tallér



Rengeteget kísérletezek cukor-, liszt, zsiradékmentes édességekkel, újabb ötleteimet megvalósítva. Előfordul, hogy azonnal siker koronázza a törekvéseimet és van olyan is, hogy többször meg kell sütnöm ugyanazt, picit más arányokkal, hogy pont olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez a recept az azonnali siker kategória. Hihetetlenül finom, gyors, semmilyen nagy sütési tudományt nem igényel és kifejezetten diétázóknak, sportolóknak való, jól csomagolható.

Amire szükségem lesz:
10 dkg zabpehely, 5 dkg lenmag, 5 dkg durvára darált mogyoró vagy mandula vagy dió, 5 dkg napraforgó mag, 1 ek olaj, 2 érett banán összetörve, 1 alma lereszelve, 1 narancs leve és reszelt héja, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 2 dl víz

Így készítem:
Minden hozzávalót összekeverek és kanállal sütőpapírra kupacolom őket. Lelapogatom és kerek formára igazítom. Ez a mennyiség pint 20 db tallért ad ki és pont elfér egy nagy tepsin. Mindez pár perc, a sütés kb fél óra. 190 fokon sütöm annyi ideig, hogy megpiruljanak a tallérok. Könnyen le lehet választani a sütőpapírról.







2018. február 17., szombat

Csípős csicseriborsó curry


Az indiai ételek komoly rajongójaként már főzőtanfolyamon is próbáltam megismerni az ilyen ételek csínját-bínját. Ez a curry is egy indiai ihletésű tüzes étel. Rizs mellé, húsok mellé kiváló, de én annyira szeretem, hogy magában is meg tudom enni az egészet. 

Amire szükségem lesz:
40 dkg főtt csicseriborsó, 1 hagyma, kevés újhagyma, póréhagyma, 5-6 zúzott fokhagyma gerezd, 4-5 dl paradicsompüré, 1 ek olaj, só
saját curry masalám (fűszerkeverék) 9 féle őrölt fűszerből: római kömény, koriander, fahéj, chili, szerecsendió, őrölt szegfűszeg, bors,  gyömbér, curry  - egy-egy késhegynyi, illetve ízlés szerint

Így készítem:
Megfőzöm a csicseriborsót sós vízben. Apróra vágom a hagymákat és összeállítom a fűszerkeveréket. Serpenyőben olajban gyorsan összepirítom a fűszereket, majd pár perc múlva beleszórom az apróra vágott hagymákat is. Hozzáadom a főtt csicseriborsót, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét és lassan összefőzöm.

Csicseriborsós receptek a blogon:


 

Szív alakú rizs, csicseriborsó curry, csőben sült sós palacsintával. 


Első festett mandalám.

Zamatos zeller saláta és zellerkrémleves


A zeller nemcsak főzve, hanem tepsiben sütve és nyersen is finom. Ennek a könnyű salátának is friss zeller az a alapja. Ementáli típusú sajtot is reszelhetünk bele.

A nyers zellernek számos gyógyhatása van, állítólag még vágykeltő is és kalória tartalma szinte semmi. A zellerről és gyógyhatásairól itt lehet olvasni:
Érdekes cikk a zellerről:

Amire szükségem lesz:
A salátához: 1 nagyobb zeller, 2 alma, 2 répa, 1 citrom leve, egy marék pirított dió
Az öntethez: 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 ek mustár, 1 narancs leve, ízlés szerint édesítő, só, bors
esetleg kevés petrezselyem és pár darab pirított dió díszítésnek

Így készítem:
A diót megpirítom serpenyőben és felreteszem hűlni. Az öntet hozzávalóit összekeverem. Meghámozott zellert, a répát, almát a nagylyukú reszelőn lereszelem és ráfacsarom a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Összeforgatom az öntettel, a pirított dióval. 

A krémlevesek a téli hidegben felmelegítik az ember lelkét és balzsamozzák a szívét. Sűrű, laktató, halvány vajszínű zellerkrémlevesem díszei ropogós pirítós vagy pirított tökmag.

Amire szükségem lesz:
1 nagyobb zeller, 1 közepes krumpli (elhagyható), egy kevés zellerzöld és petrezselyem,
2 dl főzőtejszín, 10 dkg krémsajt, só, bors , szerecsendió, esetleg 1 kiskanál étkezési keményítő

Így készítem:
A zellert és a krumplit kockákra vágom és kb fél liter vízben kevés sóval és egy-egy szál zellerrel, petrezselyemmel puhára főzöm. A zöldeket kiveszem és a zellert, krumplit összeturmixolom a többi hozzávalóval. Még egyszer összeforralom, esetleg öntök még hozzá vizet. Tálaláskor még megszórom frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel, pirított tökmaggal. Finom hozzá a pirítós, sajtos pirítós is.

Krémlevesek a blogon:

Tálalási ötlet:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/jin-jang-kremleves.html

Háromszög sajtos pirítóssal és sriracha csili szósszal.



2018. február 13., kedd

Bolognai ragu

A klasszikus bolognai ragut (ragu'alla bolognese) nem fűszerezik bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, de mi nagyon szeretjük benne ezeket az ízeket. Eredetileg marhahúsból készül és zellert is belefőznek. Az olasz mártásokban nagyon finom a végén hozzáadott tejszín, vagy tej, mert lágyítja a paradicsom ízét. 
Ezt a mártás tésztákhoz, gnocchihoz kínálom, vagy lasagne töltelékének használom, de pizzára is szoktam tenni.

Amire szükségem lesz:
fél kg darált pulykahús, 1 ek húsos szalonna kockákra vágva, 1 kis sárgarépa apróra vágva, fél dl fehérbor,1 hagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 2-3 db paradicsom kockákra vágva, bazsalikom, oregánó, só, bors, esetleg tejszín vagy tej, 2-3 ek olaj

Így készítem: 
Kevés olajon a szalonnát, hagymát összepirítom, rászórom a sárgarépát és a paradicsomot, a fokhagymát és összeforgatom az egészet a darált hússal. Pirítgatom együtt, fűszerezem és felengedem a borral, paradicsomszósszal. Lassan összefőzöm. A végén egy kevés tejszínt vagy tejet is adok hozzá. 

A bolognai ragu gyors változata ebben a posztban:
Hasonló spagetti szósz, hús nélkül:

Itt lehet olvasni a bolognai raguról:






Cukkinis tepsis fasírt


A tepsis fasírt hús nélküli változata gyors, könnyen csomagolható és kalóriaszegény étel. Reszelt cukkini helyettesíti benne a darált húst és mivel nem olajban sül, igazán alakbarát. Nagy tepsiben sütve vékony lesz és könnyebb szendvicsbe tenni, de süthetjük őzgerinc formában is, mintha húskenyér lenne. 


Amire szükségem lesz:
2 púpos ek zabkorpa, 2 tojás, 2 ek tejföl vagy kefír, 25 dkg reszelt nyers cukkini, 8-10 dkg reszelt sajt,1 csipet szerecsendió,  só és bors ízlés szerint, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1 nagy ek őrölt pirospaprika, 2-3 csipet őrölt kömény vagy római kömény

Így készítem:
Az összes hozzávalót összekeverem, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntöm és 200 fokon készre sütöm, kb 20 perc alatt. 

Ennek az ételnek a sárgarépás-római köményes változata puffancs formájában a blogon itt található:



Szép magyar tájakon nagyon szeretünk barangolni, erdők-mezők energiáját magunkba szívni, búzamezőről szivárványt nézni. Bükk lankái a fenti képen. 
A kaszói erdő. Gyönyörű búzamező 
Kisrécse mellett, Dél-Zalában, szivárvány alakult ki napfelkelte után.


Cukkinis-gombás lecsó



Paradicsomszósszal, cukkinivel, gombával gazdagított lecsónk húsmentes fogás és egy távoli unokatestvére a hagyományos magyar lecsónak. Tavaszt idéző, tarka étel, melynek a tányéron félbevágott főtt tojás és hófehér rizs lesznek a társai. Sokszor padlizsán is kerül bele.
Ahány ház annyiféle lecsó: rengeteg változata van nemcsak hazánkban, hanem más népek konyhájában is. Szórakoztató írások születtek már róla, pl Vinkó Józsefé:

Amire szükségem lesz:
4-5 paradicsom és 4-5 színes paprika, 1 cukkini, egy marék apró gomba, fél liter paradicsomszósz, só, bors, pár csepp cukormentes folyékony édesítő, 1 hagyma, 1-2 szál újhagyma, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek olaj

Így készítem:
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát. A kockára vágott színes zöldségeket, a paprikát, cukkinit, paradicsomot, szépen szeletelt gombát és zúzott fokhagymát a hagymához adom és sózom, borsozom. Beleszórom a karikára vágott friss újhagymát is. Pár perc után felengedem paradicsomszósszal, pár csepp édesítőt adok hozzá és szép lassan, fedő alatt összefőzöm.
Főtt tojással, rizzsel tálalom.

Hasonló receptek a blogon:
Csípős zöldségpörkölt zabgaluskával: cukkinivel, paradicsommal, gombával, erős pistával és római köménnyel: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html







Maradék anyagokból varrtam ezt az egyszerű, tarka foltmintás terítőt.
Gyönyörű rózsás matyó hímzést fotóztam a Vásárcsarnokban. Pirosak a rózsái, mint a krémes, szószos lecsónkban az édes paradicsom.