2016. november 26., szombat

Gyors spenótfőzelék

A spenótfőzeléket jó fokhagymásan, rántás helyett besamellel készítem. Igen hamar, szinte semmiből készül el. 
A spenótot nagyon szeretem sajtkrémes palacsintába is tölteni és megsütni, bébispenót leveléből pedig salátát készítek.

Amire szükségem lesz: 
450 gr fagyasztott spenót, 4-5 gerezd fokhagyma vagy több, 1-2 zsemle, a zsemle beáztatásához 1-2 dl tej, só, bors
A besamelhez: 3 dkg vaj, kb 3 dl tej, 2 ek liszt, só, bors, szerecsendió
Köretként: pár szem héjában főtt krumpli, 1 ek. vaj, kb 2 ek olaj, só vagy sült krumpli fűszerkeverék, 1-2 tojás, pár db virsli

Így készítem: 
1-2 db zsemlét kockákra vágok és tejbe beáztatom.
A spenótot lábosba téve hagyom felengedni, beleszórok 4-5 db zúzott fokhagymát, sózom, borsozom és pár perc alatt felforralom, összefőzöm. Közben a vajat felolvasztom és beleszórom a lisztet, összekeverem és amikor sercegni kezd, felengedem annyi tejjel, hogy krémes állagú legyen. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy csomós legyen. Picit megsózom, borsozom, szerecsendiót is adokhozzá. A besamelt, a tejbe áztatott zsemlét belekeverem a spenótba. 
A krémes, lágy zöld színű spenótot tükörtojással és sült virslivel tálalom. Mellé egy adag vajas, fűszeres sült krumplit kínálok.

A vajas, fűszeres sült krumplihoz héjéban megfőzök pár kisebb krumplit. A főtt krumplikat meghámozom, kockákra vágom. Vajat felolvasztok 2 evőkanálnyi olajban serpenyőben és beleszórom a krumplikockákat, megszórom fűszerrel vagy csak sózom és szépen megpirítom





A szép, kézi szőttes terítőt és a kis bögrét egy vásárban találtam, a rózsaszín tányért pedig a lányaimtól kaptam a születésnapomra, ételfotózásra. 

Karácsonyi bejgli

Kipróbált, bevált receptemből 4 rúd aranyszínű bejgli lesz. Puha lesz a tésztája, krémes a tölteléke és olyan hihetetlenül finom, hogy már forrón meg szoktuk enni egy részét. Nem bánom, ha kireped az oldala és az sem baj, ha kilapul vagy nem lesz tökéletesen márványos a teteje. Az számít, hogy finom legyen. Szeretettel sütöm minden Karácsonyra és boldogan teszem az ünnepi asztal közepére. Egy morzsa sem marad belőle két nap után.
Tésztáját és krémes, narancsillatú töltelékeit sütés előtti nap állítom össze. Szeretem leegyszerűsíteni és megkönnyíteni az ünnepi készülődést apró ötletekkel és így december 24.-én a konyhában már alig teszek-veszek. Azt a napot nyugodtan, társasjátékozással, pihenéssel, várakozással tudjuk így tölteni.


Amire szükségem lesz: 
Az omlós kelt tésztához: 55 dkg liszt, 25 dkg vaj, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 0,5 dl rum, egy csipet só,1-1 narancs és citrom reszelt héja,1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma, 2,5 dkg friss élesztő vagy 2 tasak szárított élesztő (1 tasak = 7 gramm), 1,5 dl tej
A krémes diós töltelékhez: 20 dkg darált dió, 40 gramm fehér csokoládé (pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 ek. baracklekvár, 5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
A krémes mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 40 gramm étcsokoládé (pár kockányi is elég), 1 dl tej, 0,5 dl rum, 10 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 ek. baracklekvár, 5 dkg mazsola, nagy csipet fahéj, fél citrom reszelt héja, fél narancs reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
Megkenni a tésztát: 2 tojás szétválasztva

Így készítem:
A tészta súlya összegyúrva picit több, mint 1 kg, a tölteléké is kb. 1 kg. Így, 4 részre osztva kb. 27 dkg tésztára jut így 25 dkg töltelék és ez így pont megfelelő. A tepsi mérete 45 x 36 cm, ebbe keresztbe és nem hosszába teszem a bejgliket sütni. Kb 30 cm hosszú rudak lesznek megsütve.
A tésztához felfuttatom a 2,5 dkg élesztőt 1,5 langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral és 1 evőkanál liszttel. Ehhez a cukrot és a lisztet a tészta hozzávalóiból veszem el. A lisztet a vajjal és egy csipet sóval összemorzsolom. Ráreszelem a narancs és a citrom héját, hozzáadom a rumot, vaníliát és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom, 4 egyenlő részre osztom, kigömbölyítem és egy zárható dobozba a hűtőbe teszem pihenni.
A diós és a mákos krém hozzávalói megegyeznek, csupán annyi a különbség, hogy a diósba dió és fehércsoki kerül, a mákosba pedig mák és étcsoki. A többi ugyanaz.
A diókrémhez a darált diót elkeverem a reszelt citromhéjjal, narancshéjjal, a fahéjjal és belereszelem a csokoládét. A tejet a rummal, mazsolával, cukorral, vaníliával felforrósítom és amikor kezd hűlni, belekeverem a baracklekvárt, a mézet és a darált diós keveréket. Dobozba zárva hűtőbe teszem. Ugyanezt megismétlem a mákos krém hozzávalóival.                                     
Ha a krémeket a sütés napján készítem, teljesen hidegre hűtöm. Nem szabad a forró krémet a tésztára tenni!
A sütés napján a tésztagömböket egyenként kinyújtom kb 4 mm vastagságú szabályos téglalapra. Sütőpapíron nyújtom ki, úgy, hogy lisztet nem teszek alá. Kb  kb 20x 28 cm nagyságú téglalap lesz.
Nagyon fontos, hogy a tészta egyenletes vastagságú legyen és ne túl vékony, mert akkor ki fog szakadni sütés közben. 
A diós krémet is és a mákosat is elfelezem. A krémet teljesen egyenletesen elegyengetem a tésztán, körben 2 centiméternyi sávot szabadon hagyva. A téglalap keskenyebbik oldalán picit visszahajtom a tésztát, úgy, hogy épphogy a töltelékre érjen. Ez lesz majd a bejglim két vége. Szorosan felcsavarom az egészet. Ugyanígy töltöm meg a maradék 3 tésztát is. 
A sütőpapírral bélelt,meglisztezett tepsibe helyezem a 4 rúd bejglit, egymáshoz nem túl közel, különben sütés közben „összenőnek”. Villával itt-ott megszurkálom őket. 2 tojássárgájával megkenem őket mindenhol és hűvös helyre teszem megszáradni. Ahogy megszáradt, megkenem őket a kicsit felvert 2 tojásfehérjével is. Akkor kezdem el sütni, amikor a tojásfehérje is rászáradt, így lesz márványos a teteje. 180 fokon sütöm, amíg szép arany színe nem lesz (kb. 40 perc).
Akkor lehet szép szeleteket vágni belőle, amikor kihűlt, de mi általában azt nem tudjuk kivárni. A friss, forró bejgli egy bögre kakaóval, tejeskávéval igazi ajándék Karácsony idején.

Ötlet N1: Ha sietünk, az élesztőt nem futtatjuk külön fel, hanem összegyúrjuk az összes hozzávalót.
Ötlet N2: A mazsolát ki is hagyhatjuk, vagy kandírozott narancshéjjal is helyettesíthetjük
Ötlet N3: Ha tökéletesen egyforma vastagságúra szeretném a tölteléket, akkor lehet átlátszó fólia között is kinyújtani. Ehhez a krémeket elfelezem, és két átlátszó fólia között kinyújtom 4 lapra, úgy, hogy kb. 2 cm-el körben kisebbek legyenek, mint a tésztából készült téglalapok. Lehúzom a fólia tetejét és ráteszem a tésztalap közepére fejjel lefelé. Lehúzom a másik fóliát is.


Apukám még igen pici, nagymamám pedig olyan nagyon fiatal ezen a karácsonyi képen. A fotó még a világháború idején készült, 1944 körül.

2016. november 20., vasárnap

Csillagok háborújás mézeskalácsok

Zsófi lányom tavaly különleges mézeseket készített dolgos munkával, sok órán át, nagy türelemmel. A kész műveket a végén elfelejtettük lefotózni, pedig ilyen mézeseket nem láttunk azóta sem sehol. A hagyományos mézes tésztát sablon segítségével vágta ki a megfelelő formára és ételfestékkel színezte az írókát. Annyira apró mozdulatokkal kellett felvinnie a mintát, hogy fogpiszkálót kellett használnia a pici sarkokhoz, vékony vonalakhoz. Így készültek a híres film kis robotjai, űrhajói mézesből.



Céklasaláta

Ezt a lilás-rózsaszínű salátát szívesen készítem, mert kalória nem nagyon van benne, mégis laktató. Ráadásul nagyon finom is és még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Magában esszük, vagy sültek mellé köretként. 
Amire szükségem lesz:

kb 10 db közepes méretű cékla, 3 db alma, 1 db paprika, kb 10 db ecetes csemege uborka, 2-3 szál újhagyma (vagy 1 db vöröshagyma), 1 ek mustár, 2 pohár joghurt (összesen 300 gr), 1 citrom leve, só, bors ízlés szerint

Így készítem:

A nyers céklát héjastul megfőzöm, majd még melegen meghámozom. A kihűlt céklákat kisebb kockákra vágom. Az uborkákat, almákat és a paprikát is kockákra vágom. Az újhagymát felszeletelem (ha vöröshagymát használok, akkor apróra vágom).
Az öntethez kifacsarom a citrom levét, majd összekeverem a joghurttal és a mustárral, vagyis hamis majonézt készítek. Sózom, borsozom és az öntettel összekeverem a salátát.

Ötlet N 1: ez egy nagyobb adag saláta lesz ezért, amennyiben kevesebbet szeretnénk készíteni, felezzük el a hozzávalókat.
Ötlet N 2: bátran lehet variálni, pl több mártást készíteni hozzá vagy hozzáadni kockákra vágott főtt krumplit vagy főtt tojást.
Ötlet N 3: természetesen hagyományos majonéz alapú tartármártással is készíthetjük.



2016. november 17., csütörtök

Gesztenyekrémes torta




Igazából ez egy gesztenyepüré ünnepi ruhában, a hideg téli hónapok családi kedvence. Széles aranyszalaggal körbekötve karácsonyi torta lehet belőle. A gesztenyekrémes sütemények, a sült gesztenye nekem amúgy is mindig a havas tájat, meleg otthont juttatják eszembe.
Minden háziasszony álma a gyors, semmilyen szakértelmet nem igénylő tortarecept és ez pontosan ilyen. Teljesen kezdők is nekiállhatnak, elrontani nem lehet, sütni nem kell. Kevés dolog kell hozzá és ha a hozzávalókból mindig tartunk otthon egy kis készletet, akkor bármikor pillanatok alatt összedobhatunk egy ilyen krémes csodát. Csak a mascarponét kell hozzá frissen megvásárolni. Rendkívűl finom, nálunk pillanatok alatt elfogy.
Amire szükségem lesz:
500 gr édes gesztenyemassza, 500 gr mascarpone krémsajt, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, pár evőkanálnyi sütőrum, pár csepp vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor, kb. 2 dl tejszín, 2 csomag babapiskóta (2 x 25 db)
Díszítéshez: pár szem meggybefőtt vagy rumos meggy, tejszínhab vagy karácsonyi habcsók
24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma

Így készítem:
A torta két réteg krémből és két réteg babapiskótából fog állni, így pont olyan magas lesz, mint a kapcsos tortaformám. A tortaformát ki szoktam bélelni sütőpapírral, de ez el is hagyható.
2 dl tejszínt 1-2 evőkanálnyi rummal összekeverek. Kapcsos tortaforma aljára egy réteg babapiskótát teszek, úgy, hogy körben oldalt maradjon kb 2 cm hely. Kb. 12 db kell hozzá. Meglocsolom a babapiskótákat egy kevés rumos tejszínnel. Kb 25 db babapiskótával körberakom a tortaforma belsejét, az aljukat levágom, vigyázva, hogy mind egyforma méretű legyen. Nem locsolom meg rumos tejszínnel, mert ez lesz a torta külső burka.
A gesztenyemasszát átgyúrom kicsi rummal és vaníliával, esetlek kevés cukorral vagy édesítővel.
300 gr gesztenyemasszát, 500 gr mascarponét, 3 tojássárgáját és 5 dkg cukrot finom krémmé keverek.
Két részre osztom a krémet és az egyiket rákenem a legalsó babapiskóta rétegre. Erre még egy rétegnyi babapiskótát teszek (kb 12 db kell hozzá), meglocsolom kevés rumos tejszínnel, majd rásimítom a maradék krémet.
A maradék 200 gr gesztenyemasszát ráreszelem a torta tetejére és hűtőbe teszem pár órára vagy egy éjszakára.
A kapcsos forma külső karimáját leveszem. Díszíthetem tejszínhab-rózsákkal, vagy meggybefőttel.

Ötlet N 1: rum helyett gesztenyelikőrt vagy tojáslikőrt is használhatunk.
Ötlet N 2: a tojássárgájákat el is hagyhatjuk a krémből, esetleg tejszínnel helyettesíthetjük.
Ötlet N 3: cukor helyett használhatunk eritritet, így csökkenthetjük a torta kalória értékét.
Ötlet N 4: úgy is készítettem már, hogy a gesztenyés-mascarponés krémhez kevés kakaóport kevertem.
















2016. május 8., vasárnap

Cukormentes eperkrémtorta





Fenséges ez az eperkrémes torta, igaz? A halvány rózsaszínű eperkrémre ültettem az érett, édes eperszeleteket, kiwivel is díszítettem. Olyan így, mintha egy virág lenne a torta teteje, igazán pompás látvány. Az eper, a kora nyár első piros gyümölcse önmagában is szép, gyönyörűen lehet vele díszíteni. Bármilyen irányban vágjuk fel, mindig szépen mutat. A magyar epernek párja nincsen, az éltető napsugár minden ereje benne van, mézédes és zamatos és bármilyen tejszínes, joghurtos tortakrémet teljesen elvarázsol. Egy eperkrémtortát gyönyörűség összeállítani.
A torta nem tartalmaz fehér lisztet, cukrot és vajat sem.
Ez most az én saját születésnapi tortám lett.  Igazán szerencsém van, hogy májusban születtem, mert az eper pont ilyenkor a legédesebb. Már kiskoromban is mindig epertortát kértem születésnapomra Anyukámtól.

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 25 dkg kerfír, 2 tojás, 14 ek zabliszt, 6 ek eritrit, vanília, reszelt citromhéj, egy csipetsütőpor, egy csipet szódabikarbóna
A krémhez: 400 gr eper összeturmixolva vagy villával összetörve, 500 gr mascarpone natúr krémsajt, 2 ek tejföl, 6 ek eritrit (illetve ízlés szerint), pár csepp vanília aroma, fél ek reszelt citromhéj, 2 tasak expressz zselatin
26 cm átmérőjű piteforma
díszítésnek: eper- és kiwiszeletek

Így készítem:

A tésztát összekeverem és megsütöm a sütőpapírral bélelt kerek piteformában, 200 fokon. A tészta tulajdonképpen az epres pite receptje szerint készül, csak annyi a különbség, hogy magába a tésztába nem keverek eperdarabokat.
A krémhez összekeverem az összes hozzávalót és hűtőbe teszem pár órára.
A megsült, kihűlt tésztát keresztben félbevágom, és a krém 2/3-ával megtöltöm, majd a maradékkal bevonom az egész tortát. Kedvem szerint díszítem.

További epres receptek a blogon:






                                                               Mézédes magyar eprek egy garázsvásárban zsákmányolt tálcán.

2016. április 30., szombat

Léleksimogató pirított tészta



LÉLEKSIMOGATÓ PIRÍTOTT KÍNAI TÉSZTA

Van olyan, amikor léleksimogató dolgot kell tenni. Például pirított zöldséges tésztát enni a kedvenc ütött-kopott tányérkámból és közben egy látványos filmben elmerülni. Igazi kikapcsolódás, elvisz egy másik világba. Egy esős, fáradtságos nap délutánján készült ez a tál étel. Imádom a pirított tésztát zöldségekkel és ez egy egyszerű, saját változat, szinte semmi hozzávalóból, petrezselyemmel.

Amire szükségem lesz:

15 dkg spagetti durumtészta, 1 ek olaj, 1 erős paprika, pár szál újhagyma,1 db sárgarépa, 1 kávéskanál reszelt gyömbér, 1-2 ek szójaszósz, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kevés wok fűszer

Így készítem:

Megfőzöm a durumtésztát és közben a a répát lereszelem nagylyukú reszelőn, az újhagymát hosszában szálakra vágom, az erős paprikát karikákra vágom. Egy nagy serpenyőben, wokban kevés olajon a zöldségeket és a reszelt gyömbért, zúzott fokhagymát nagy lángon átpirítgatom, hozzáadva a szójaszószt,meg a fűszert. Sózással vigyázok, mert a szójaszósz is sós. A megfőtt tésztát a wokba teszem és jól átpirítom a zöldségekkel együtt. A végén megszórom petrezselyemmel. Letelepedek filmet nézni és boldog vagyok. J

Ötlet: Kevés póréhagyma is jó, és friss gyömbér helyett őrölt gyömbér, illetve ha nem szeretjük a csípőset egy fél piros húsú kápia paprika is az erős paprika helyett. Kínai tésztáknál sokszor használok durumtésztát, valahogy így még jobban ízlik.

Kínai tésztám a blogon: