2017. december 16., szombat

Kolbászos-sajtos csillag


Igen gyors és finom vendégváró falatkák, sörkorcsolyák. Igazából ez egy pogácsaféle, aminek egy szelet kolbász és reszelt sajt a kalapja. Vigyázat, mert nehéz belőle csak egy-két darabot enni!

Amire szükségem lesz:

40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só
a tetejére: szeletelt gyulai vagy csabai kolbász, reszelt sajt

Így készítem:

Összegyúrom a hozzávalókat, maximum 1cm vastagra kinyújtom lisztes deszkán, kiszaggatom csillag formájúra (vagy bármilyen formára). A tepsibe sorakoztatva mindegyik kap egy szelet kolbászt és egy csipet reszelt sajtot a tetejére. 200 fokon sütöm aranybarna színűre.

Magos-diós teljes kiőrlésű kenyér


Szeretem a sötétebb színű, tömör kenyereket, bizonyára azért is, mert gyermekkoromban, külföldön élve megszoktam az orosz fekete kenyér ízét. Szeretem, hogy szikkadtan is finom. Ez a magos kenyér az egyik kedvencem, pedig nem kifejezetten csinos kenyér őkelme. Mégis roppant ízletes és laktató. Mandulát, mogyorót is tehetünk bele. Sütés után 2 nappal a hűtőben szoktam tartani, amíg el nem fogy, és pirítósként eszem.

Amire szükségem lesz:

Összesen 50 dkg szárazanyag: 15 dkg tönkölyliszt, 15 dkg rozsliszt,10 dkg zabpehely, 10dkg zabkorpa
Magok: 10 dkg magmix, 5 dkg dió, 5 dkg szezámmag,5 dkg lenmag
Kovászhoz: 1 tasak száraz élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor, 1 ek liszt
2 dl langyos víz, 1 kiskanál só

Így készítem:

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejjel,a cukorral és a liszttel. Minden szárazanyagot és a magokat egy nagy tálba öntöm, majd a habos élesztővel, 2 dl langyos vízzel és kb. 1 kiskanálnyi sóval összedagasztom, összegyúrom. Hagyom egy kicsit kelni, kerek vagy hosszúkás tepsibe teszem, pihentetem 10 percet, aztán megsütöm max. 200 fokon. 







Karácsonyváró zabkásák



A világ egyik legfinomabb reggelijei számomra a zabkásák. Végtelen lehetőségek tárháza, ki lehet díszíteni, laktató, nem kerül sokba sem. Hideg vagy forró vízzel, tejjel vagy natúr kefírrel öntöm le és eritrittel vagy mézzel édesítem. Gyümölcsökkel öltöztetem és mandulával, kesudióval lenmaggal csinosítom. Mák, darált dió, kókusz, müzli is kerülhet bele. 

Ezek a zabkásák az ősz-tél színeit és ízeit idézik, amolyan ünnepváró reggelik.
Fent: mézen karamellizált alma és banán, mandarin levével és fahéjjal.

Gesztenyés zabkása gránátalmával.


Csokoládés karácsonyi ajándékok




Csokoládés karácsonyi ajándékok
Tavalyi ötletemhez, a Csokoládés Karácsonyhoz, mindenféle csokoládés apróságot gyűjtögettem össze és szeretet-ajándék csomagocskákat állítottam össze belőlük. A celofáncsomagokra csokiszínű selyemszalaggal kötöttem masnit. Mi kerülhet egy ilyen ajándékcsomagba? Pl. csokiillatú gyertya, csokoládés habfürdő, forró csokoládéhoz por (kapható fehér csokis is), különleges csokoládé vagy bonbon, csokilikőr. A Csokicsel cég elkészít mindenféle tárgyat csokiból, pl cérnát, gombot, csavarokat, smink készletet, pénztárcát.  (http://www.csokicsel.hu/)

Saját kezűleg pedig készíthetünk csokipizzát,  narancslikőrös csokigolyót vagy csokikanalat.
A csokipizza gőz felett olvasztott csokoládé sütőpapírra öntve kb félujjnyi vastagon. Mindenféle drazsét, gumicukrot szórhatunk rá:  én pl. kapucsínós francia drazsét tettem rájuk, majd éles késsel háromszögekre vágtam.
A narancslikőrös csokis kekszgolyóhoz 30 dkg jó minőségű étcsokoládét olvasztottam fel gőz felett, majd 4-5 evőkanál likőrrel és 1 dl tejszínnel elkevertem, 2 csipet fahéjat tettem hozzá és annyi darált keksszel összegyúrtam, hogy golyókká tudjam formálni. A golyókat maradék darált kekszbe forgattam.
A csokikanál forró csokihoz készült. Szép kanalakat vettem, 70 százalékos kakaótartalmú olvasztott étcsokiba mártottam és fehércsokival megszórtam. Ha a kanalat lévő csoki forró tejbe tesszük,  finom forró csokivá olvad.

Bármilyen jól csomagolható csokoládés süteményt is ajándékozhatunk így, pl csokis muffint, csokis kekszet vagy pl csokis brownie kockákat. A blogon szerepel pl cukormentes csokis brownie recept.






A Szamos Csokoládé Iskolájában csokitallért készíthetnek a gyerekek.


2017. december 14., csütörtök

Krumplifánk

A krumplifánk olyan, mint egy mini lángos. Remek vendégváró mártogatóssal kínálva vagy fenséges társa a tányéron mártásos húsoknak. Lehet reszelt füstölt sajtot vagy pirított hagymát is a tésztájához keverni. Csípős grillszósszal, görög tzatzikivel vagy avokádókrémmel is roppant finom:

Amire szükségem lesz:
1,2 kg főtt krumpli, 10 dkg margarin, 2 tojás, 30 dkg liszt, só, bors, szerecsendió
A kovászhoz: 1 tasak szárított élesztő, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dl langyos tej, 1 ek liszt
olaj a sütéshez

Így készítem:
Megfőzöm a krumplikat, majd főtt krumplit összetöröm a margarinnal, sózom, borsozom ízlés szerint, beleszórok egy kevéske szerecsendiót . Az élesztőt felfuttatom a tejjel, liszttel és a cukorral és amikor szépen feljött ráöntöm óvatosan a krumpli tetejére. Rászitálok 30 dkg lisztet és nagy szeretettel összegyúrom. Letakargatom és hagyom kelni. Aztán kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és forró olajban megsütöm. 

További krumplis ételek a blogon:






A szentendrei Skanzenben fotóztam.

2017. december 12., kedd

Narancslikőrös csokoládétorta

Narancslikőrös csokoládétorta hópehelycukorkákkal és ezüst cukorgyönggyel behavazva - egyszerű és mégis gyönyörködnivaló, igazi ünnepváró finomság. Hamar elkészül, elrontani nem lehet. A kakaós piskóta narancslikőrös sziruppal van meglocsolva, a fehércsokoládé mascarponéval van felhabosítva. Aztán díszíthetjük is.
Szeretem a rusztikus tortákat, szeretem, ha látszik miből készült. Szép, ahogy a krém megfolyik rajta.
A krém arányain bátran lehet változtatni, akár több csokoládéval készítve és édesíteni is ízlés szerint lehet.

Amire szükségem lesz:

1 kerek kakaós piskóta (ha sietünk, vehetünk készen is)
1-2 dl narancslikőr, 1 narancs reszel héja, 500 gr mascarpone, 400 gr fehércsokoládé, vanília, porcukor vagy eritrit, 1 dl tejszínből hab, cukorgyöngyök, kakaópor

Így készítem:

Hagyományos módon kakaós piskótát sütök, két lapra vágom. 1 dl narancslikőrhöz pár evőkanál friss narancslét adok.  A torta krémjéhez 500 gr mascarponét elkeverek legalább 400 gr olvasztott fehércsokoládéval, beleszórok reszel narancshéjat és cseppentek bele pici narancslikőrt és vanília aromát. Ha nem elég édes, porcukorral vagy eritrittel édesítem. Ha nem elég laza a krém, esetleg 1dl tejszínből felvert habbal lazítom.
A kakaós lapokat a sziruppal egyenletesen megöntözöm, a krémmel megtöltöm a tortát és kívűlről is bevonom vele. Egy villával barázdákat alkotok a krémbe, kakaóport szitálok rá és megszórom karácsonyi cukorgyönggyel.
Aztán hátradőlök és gyönyörködöm benne.







2017. december 11., hétfő

Töltött káposzta


Fűszeres húsgombócok káposztaruhában, savanyú káposztával betakargatva, füstölt hússal és kaporral bolondítva, selymes tejföllel megcsurgatva – ilyen a mi töltött káposztánk. Kezdő háziasszony koromban, életem első ilyen étele hatalmas sikert aratott és óriási mennyiséget főzök minden Karácsonyra belőle azóta is. Emlékszem, előfordult, amikor Karácsonytól Szilveszterig mindennap ezt kérte ebédre a család. Az ünnepek alatt kint tartottuk a hatalmas lábast a hóban, mert a hűtőbe be sem fért. A magyar ember bármikor bármennyit meg tud enni belőle, hagyományos magyar konyhánk büszkesége és hihetetlenül ízlik külföldi vendégeinknek is. Egy lakodalom, Karácsony, disznótor vagy bármilyen családi ünnep elképzelhetetlen nélküle. Mindig egyszerre mindig nagyobb mennyiséget főzünk belőle és érdekes, hogy nem az első napon a legfinomabb. Ahogy telnek a napok minden felmelegítéssel összeérnek az ízek szép lassan. Ezért is mondják, hogy csak a töltött káposzta jó felmelegítve.
Nehéz a dolga a kezdő szakácsnőnek, ha semmilyen családi receptre nem támaszkodhat, mert szinte el lehet veszni a töltött káposzta receptek erdejében. Ezernyi módon készül, tájegységenként is számos változata van. És akkor még arról nem is ejtettünk szót, hogy a környező országokban is létezik a töltött káposzta valamelyik testvére. Tölteléke szinte bármi lehet, sertés- vagy marhahús, bárányhús, zöldség, gomba, krumpli vagy akár túró is. Van ahol friss fehér káposztaleveleket vagy szőlőlevelet töltenek meg. A káposztabatyuk lehetnek kisebbek vagy nagyobbak, a töltelékbe kerülhet tojás vagy sem. Van, aki a rizst előre megpárolja, van, aki nem.
Nekem könnyű dolgom volt, hiszen receptjét édesanyámtól tanultam. Annyit változtattam rajta, hogy sertés helyett darált pulykahússal töltöm és a végén a főzőlevét nem sűrítem be paprikás rántással. Kicsi batyukat csomagolok és sok kaporral, füstölt hússal takarom be. A recept egyáltalán nem bonyolult, csak kicsit időigényesebb.

Valószínűleg oszmán-török eredetű ez az étel és kb. a 17.sz elején terjedt el Magyarországon. Első lejegyzett magyar töltött káposzta receptet az 1662 előtt íródott "A csáktornyai Zrínyi udvar XVII.századi kéziratos szakácskönyvé"-ben találunk. A Tótfalusi féle 1698-as magyar szakácskönyvben is szerepel . Ezek a könyvek szakácskönyv-gyűjteményem gyöngyszemei, reprint kiadásban. Kifotóztam a recepteket a könyvekből, mert érdekes, hogy pl. mivel akkor a pirospaprika használata még nem terjedt el nálunk, gyömbérrel fűszerezték a húst. Ezenkívűl tanácsolja a recept, hogy kevés bortól” jobb lészen”. Sokat változott az elmúlt 300 évben ez a recept. A régi szakácskönyvekben a főzelékek között szerepel.



Mikes Kelemen írta Törökországban: A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik,mint egy kis ezüstből való hegyecske.” Jókai szerint is ez az az étel, „ami után a külföldre jutott magyar ember visszasóhajtozik”.



Amire szükségem lesz:

Egy magas falú lábas
15-20 savanyított káposztalevél (kb 1 nagyobb fej káposzta), 1-1,5 kg savanyú káposzta, 1 füstölt pulykacomb, 1 szál füstölt kolbász, babérlevél, 2 csokor  friss kapor, 1 db alma, 2 ek étolaj
A töltelékhez: 1 kg darált pulykahús, kb 25-30 dkg rizs (a hús egyharmada), 2 hagyma nagyon apróra vágva, 6 gerezd zúzott fokhagyma, 2 ek pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, só, bors

Tálaláshoz: tejföl, kapor



Így készítem:

1 nagy füstölt pulykacombot megfőzök, húsát apróbb darabkákra vágom. A savanyított káposztát jól átmosom, kinyomkodom.A tölteléket jól összegyúrom és kisebb gombócokká formálom. Akkorák, mint egy  nagyobb dió. A nagyobb káposztaleveleket középen kétfelé vágom, kihasítva a vastag eret. A kisebb leveleket egészben használom fel. A gombócokat becsomagolom a levelekbe. Nem baj, ha néhány gombóc csupasz marad.
Nagy lábas aljába kevés olajat öntök, rászórok egy adag savanyú káposztát, füstölt hús darabokat, pár babérlevelet és kevés kaprot. Ezt a réteget szépen telirakom a becsomagolt káposztákkal, esetleg közé teszek pár csupasz gombócot. Erre megint savanyú káposzta-füstölt hús-babérlevél-kapor kerül és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Vigyázok, hogy nehogy teljesen a lábas pereméig érjek, mert főzés közben a káposztákban a rizs megduzzad és hagyni kell elég helyet nekik erre.  A tetejét beterítem savanyú káposztával, körben almaszeleteket teszek rá. Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem teljesen ellepje és lassú tűzön főzöm. Közben felöntöm néha picit vízzel, ha elfőtte a levét.

Finom tejföllel és friss kaporral tálalom.







Édesanyám és nagymamám, akiktől a főzést tanultam