2018. január 25., csütörtök

Csokihabos kosárka




Ez egy finom omlós tészta csokoládéhabbal, amit gyerekeknek készítettem ajándékba. Egy falatnyi boldogság. Több változatban is sütöttem azóta, pl. citromos krémmel is.
Így készítem:
Linzertészta virágokat kiszúrok, a szélét megmintázom.  Muffin papírban, muffin tepsiben megsütöm kb. 10 perc alatt.  Ha kihűlt, habzsákkal csokikrémet teszek mindegyikbe. Ha előtte a linzerből kisebb virágokat is sütöttem, avval díszítem. 
A linzertészta és a csokikrém receptje a blogon: 





Csokiszökőkút a csokimúzeumban.

Sajtos-tejfölös tészta

Szakácskönyvek méltatlanul meg sem említik ezt az igen szerény, egyszerű ételt. Pedig maga a harmónia, az otthon melege, a gyermekkor emléke így, ahogy van: a rengeteg sajt a forró tésztán, a krémes tejföllel, jól megborsozva. Amíg fő a tészta, lereszelem a sajtot. Már csak egy nagy fotelbe kell bekucorodni, feltenni a lábunkat és szépen lassan megenni.



Lazac steak


A lazac steak serpenyőben, vajon pirított lazac. Pár perc alatt készen van ez az igazi fenséges, királyi fogás. Sajnos, a lazac ára is királyi, ezért nem kerül az asztalunkra ilyen étel minden nap. 
A sütés előtt a lazac bőrét leveszem, sózom, borsozom. Mindkét oldalát addig sütöm vajon serpenyőben, amíg ki nem fehéredik egy kicsit. Vigyázok, hogy szaftos maradjon, ne száradjon ki. A végén citromot facsarok rá, citromhéjat is ráreszelek.  

Körete párolt karfiol, brokkoli és gyömbéres sárgarépa: vajon átforgatott szép sárgarépa szeletek, megsózva és gyömbérporral megszórva. Fél narancs levét is ráfacsarom, amíg párolódik.
Halas ételekhez nagyon finom a kapormártás. Itt kapros gombamártással kínálom: gomba szeleteket apróra vágott hagymával és kaporral olajon megpárolok, sózom, borsozom, étkezési keményítővel megszórom, tejszínnel felengedem.
Gombapörkölt és gombamártás a zabgaluska receptjéhez csatolva a blogon: http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2018/01/zabgaluska.html

További lazacos ételek a blogon:








Kolbászos-hagymás pite

Gombás pite. 
Kolbászos-hagymás pite.

Olyan ez a sós pite, mintha lapos kenyérféle lenne. Kitűnő sörkorcsolya, hamar készen van, jól csomagolható, szállítható, összejövetelekre is lehet vinni belőle. Nagyon nehéz belőle keveset enni. Gombás, sajtos változatban is megsüthetjük, vagy akár pár kockára vágott főtt krumplival is.

Amire szükségem lesz: 
Az alaptésztához: 12 dkg puha vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 20 dkg liszt, 1-1 csipet sütőpor és szódabikarbóna, só, bors, 1 csipet szerecsendió
esetleg: egy csokor apróra vágott petrezselyem, 1 marék reszelt sajt
A kolbászos-hagymás keverékhez: 1 vöröshagyma vagy lilahagyma (vagy mindkettő), olaj, 1 szál csabai kolbász

Így készítem:
A hagymákat apróra vágva olajon sóval megpárolom és lehűtöm. A kolbászt felszeletelem és negyedekbe vágom. Összekeverem az alaptésztát kézi mixerrel pár perc alatt, majd hozzáadom a hagymát és kolbászt. Nagyon finom lesz egy csokor apróra vágott petrezselyemtől és egy marék sajttól. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és megsütöm aranybarnára. A nagy tepsihez ennek az adagnak a duplája kell.

Ötlet: szépen mutat a tésztában egy marék kockára vágott piroshúsú paprika.
 
Csak hagymával.  


Rombusz alakúra vágott hagymás piték és túrós sütemények elszállításhoz becsomagolva. 


2018. január 24., szerda

Képviselőfánk


Képviselőfánkot azért jó sütni, mert nem időigényes, pénztárcakímélő és bármilyen krémmel, pudinggal, édes túróval, tejszínhabbal meg lehet tölteni. Mivel a tésztában nincsen cukor, ezért sósan is ehetjük. Lehet pl. megfelezni a fánkokat és egy részét édesen, a másikat sósan kínáljuk. 
A képviselőfánkokat szépen lehet díszíteni is. Készítettem már fánkpiramist kisebb, vaníliakrémmel töltött fánkokból (profiterol), szépen karamellszálakat húztam rá. Nagy sikere volt egy összejövetelen.

Amire szükségem lesz:
2,5 dl víz, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 25 dkg liszt, 5-6 tojás

Így készítem:
A vizet a vajjal és sóval felforralom és a folyamatosan kevergetve beleszórok 25 dkg lisztet. Keverem tovább, amíg a massza összeáll és cipóformán elválik az edény falától, sercegő hangot hallat. Erre mondják, hogy megég és ezért hívják a képviselőfánk tésztáját égetett tésztának. Átteszem egy keverőtálba és gépi habverővel beledolgozok 5-6 tojást. Szép, fényes tészta lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe apró halmokat teszünk belőle vízbe mártogatott evőkanállal, vagy habzsákkal szép rózsaformákat nyomunk. 220 fokon, 15-20 perc alatt sülnek meg a képviselőfánkok. Késsel még melegen beleszúrok a fánkok oldalába, hogy eltávozhasson belőle a gőz. Ha kihűlt, betöltöm a krémmel. Esetleg a tetejére karamellt csurgatok: a cukrot pici vízzel karamellizálom és a végén pár csepp ecetet adok hozzá, majd azonnal a fánkra öntöm.
Ebből a mennyiségből 2 nagy tepsinyi fánk lesz.

Édes csokikrém édes képviselőfánkba a blogon:
Fehércsokikrém édes képviselőfánkba: 1 tábla összetört fehércsokira kb. 1 dl forró tejszínt öntünk, pár csepp vanília aromát adunk hozzá és kihűtjük.

Ötlet: a sós képviselőfánk tésztájához adhatunk őrölt borsot és egy marék reszelt sajtot is, így még finomabb lesz.
Sós tojáskrém képviselőfánkba: főtt tojásokat apróra vágunk, tejföllel, krémsajttal, mustárral, sóval, borssal összekeverjük.
Kolbászkrém képviselőfánkba: füstölt kolbászt apróra vágunk és tejföllel, sajtkrémmel elkeverjük.
Sajtkrém: krémsajt, tejföl, reszelt sajt, szerecsendió, só, bors keveréke.


Anyáknapi képviselőfánk szív, tejszínhabos eperkrémmel töltve.  


A paprikát úgy vágtam fel keresztbe, hogy talpára állítva olyan lett, mint egy tálka, így  az újhagymákat szépen bele lehetett tenni. 




2018. január 23., kedd

Fahéjas almakrém és joghurtos körtekrém



A karamellizált gyümölcsök hihetetlenül finomak, a blogon is nagy sikerrel szerepel a karamellizált banán és eper receptje.  Selymes vajszínű krémes habot is készíthetünk belőle, amit aztán tehetünk tiramisuba, vagy tejberizsbe, vagy pohárkrémként is kínálhatjuk a családnak.

Fahéjas rumos almakrém
Amire szükségem lesz: 2 db hámozott almakockákra vágva, 2 ek kristálycukor, 1ek vaj, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl rum, 1 dl narancslé, 10 dkg mascarpone, 1-2 dl tejszínből hab, 1 ek porcukor vagy édesítő
Így készítem:  A serpenyőbe teszem a vajat, cukrot, fahéjat, bekapcsolom alatta a hőt a legnagyobb fokozatra, majd visszaveszem kicsit. Beleszórom az alma kockákat, és jól átforgatom a vajas-cukros-fahéjas keverékben. Miközben a cukor karamellizálódik, az alma is megpirul. Kiszedem az almákat és a maradék karamellbe öntöm a narancslét és a rumot, pár percig forralom, kevergetem. Sűrű fahéjszínű rumos szósz lesz. Kihűtöm az almákat és a szószt, majd összeturmixolom a mascarponéval, majd a cukros tejszínhabbal lazítom. Isteni finom így magában is.
Fahéjas-almás tiramisuhoz: a babapiskótákat rumos tejszínnel locsolgatom meg és a rumos almakrémmel rétegezem a tálba.
Fahéjas-almás tejberizshez elkészítem a tejberizst a recept szerint, csak nem a narancsos habbal keverem el a végén, hanem a fahéjas rumos almakrémmel.

Ötlet N 1: A tejszínhab mennyisége attól függ, hogy mire szeretnénk használni a krémet.
Ötlet N 2: Ha félreteszünk a karamellizált almakockákból, akkor a végén díszítésként felhasználhatjuk.
Ötlet N 3: Ebben a receptben a cukrot nem tudjuk kikerülni, mert karamellizálni csak cukorral lehet. Legfeljebb a tejszínhabba édesítőt teszünk.
Almás-fahéjas mártás más változatban :

Vaníliás joghurtos körtekrém
Amire szükségem lesz: 2 körte meghámozva, kockákra vágva, 1 doboz vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt és vanília aroma), 1 ek dióbél, 1 dl tejszínből hab, 1 ek cukor vagy édesítő, 1-2 ek méz, esetleg gránátalma a díszítéshez
Így készítem: A mézen megpirítom a körtét és a diót és teljesen kihűtöm.  Felverem a tejszínhabot a cukorral vagy édesítővel. A körtét a vaníliás joghurttal összeturmixolom majd a tejszínhabbal lazítom. Pirított dióval díszítem a habos körtekrémet. Szív formában tettem a gránátalmát a tetejére.


 
Pécsi tulipánok. 

Túrófánk

Búzalisztes.  
Zablisztes-zabpelyhes.

Ez a finom, könnyű és levegős tésztájú túrófánk nagyon gyorsan elkészül: 45 perc alatt kész van és ebbe beleszámolom azt is, hogy állt fél órát a tésztája. Lekvárral, fahéjas porcukorral és forrón az igazán finom. 
Lehet liszttel, cukorral vagy zabliszttel és édesítővel is sütni, meg is mutatom mind a két változatot.

Amire szükségem lesz:
Búzalisztes változathoz: 250 gr túró, 2 tojás, 10 dkg liszt, 1 dl tejföl (kb.2 nagy ek.), 7 dkg porcukor, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, fél citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
Zablisztes, cukormentes változathoz: 250gr túró, 2 tojás, 60 gr zabliszt, 50 gr zabpehely, 1 dl tejföl, (kb. 2 nagy ek.), folyékony süssina édesítő, 1-1 csipet szódabikarbóna és sütőpor, fél citrom reszelt héja, pár csepp vanília aroma
olaj a sütéshez
tetejére porcukor, vagy por eritrit, őrölt fahéj
lekvár a kínáláshoz

Így készítem:
Összekeverem a hozzávalókat és állni hagyom fél órát. Forró olajban evőkanálnyi labdacsokként sütöm, nem a legerősebb fokozaton, hogy legyen ideje a belsejének is átsülni. Egyszerre nem teszek sokat az olajba, mert sütés közben megnő és pufi lesz.

Kb. 12-14 db lesz 250 gr túróból, tehát összesen fél kg túróból ki lehet hozni akár 28 db-ot is.


További fánkok a blogon:







Rózsaszínű tavaszt is csatoltam a recepthez: rózsa a Bory-várban. 
Füvészkertben: a lehulló cseresznyefa virágja olyan, mint a rózsaszínű hó. 
Tavasszal, áprilisban a Tóth Árpád sétányon a Várban.