2014. április 3., csütörtök

Tökfőzelék




Kapros, tejfölös, könnyű, krémes nyári főzelék.  Hihetetlen, de 15 perc alatt elkészül.

Amire szükségem lesz:

1 közepes tök (kb 1 kg), egy jó nagy csokor kapor, max 1,5 dl víz, só, 4 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Ahogy készítem:

A tejföllel elkeverem a lisztet és az étkezési keményítőt. A tököt meghámozom és nem legyalulom, hanem nagyobb kockákra vágom. Lábosban vízzel, apróra vágott kaporral kb 5-7 perc alatt puhára főzöm, fedő alatt, igazából épp, hogy egyet forr és kész is. Lezárom alatta a hőt, félrehúzom, belekeverem a tejfölt és fedő alatt hagyom állni 5 percet. Ha nagyon besűrűsödne, tálalás előtt még egy kevés tejfölt keverek hozzá.
Kaporral megszórva, tükörtojással tálalom.










2014. április 2., szerda

Humusz és falafel



HUMUSZ ÉS FALAFEL

A mesés Keletet idézik ezek a csicseriborsóból készült fűszeres ételek. Családi kedvenc mind a kettő, valahogy sosem elég belőlük, bármennyit készítek.  
A képen látszik, hogy egyszerre készült a két étel, a megfőtt csicseriborsót kétfelé osztottam és az egyik részből falafel, a másikból humusz lett.

FŰSZERES CSICSERIBORSÓ KRÉM, vagyis HUMUSZ

Amire szükségem lesz:

30 dkg főtt csicseriborsó, 5-6 gerezd zúzott fokhagyma, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 1 evőkanál zahtar arab fűszer, 1 kiskanál őrölt római kömény, 2 evőkanál étolaj, só, bors, 2 evőkanálnyi a csicseriborsó zöldséges alaplevéből, 1 evőkanál erős pista

Így készítem:

Megfőzöm a csicseriborsót puhára mintha babot főznék, zöldséges alaplében.  Az összes hozzávalót aprító gépbe teszem és pürésítem. Teszek bele 1-2 evőkanálnyit abból az alapléből, amiben a csicseriborsót főztem, így még krémesebb lesz.
Elfelezem a humuszt és az egyik felébe keverek egy evőkanálnyi erős pistát, a másikba nem.
Tálaláskor meglocsolhatom olívaolajjal, olajbogyóval is díszíthetem, vagy mellé kínálom. Pirítóssal, sült hússal nagyon finom.

Ötlet N 1: a száraz csicseriborsót be lehet áztatni előtte pár órával, így hamarabb fő majd meg.

Ötlet N 2: a tahinit és a zahtart az Ázsia boltban lehet kapni, a Fővám téri Nagycsarnok mellett balra. Ez egy igazi kincsesbánya, mindenféle fűszert és különlegességet árulnak.

CSICSERIBORSÓ FASÍRT, vagyis FALAFEL

Amire szükségem lesz:

40 dkg főtt csicseriborsó, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, 3-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tojás, só, bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, pici szerecsendió és pár szál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Így készítem: 

A hozzávalókat az aprító gépbe teszem, pépesítem. Olyan lesz, mint a fasírt. Ha nem akar összeállni, beleütök még egy tojást. Golyócskákat vagy kisebb lapos fasírtokat formázok belőle és bő olajban megsütöm. Pitával, friss paradicsommal, uborkával, joghurttal vagy rizzsel kínálom.





Galuska





Csupán két tojásból óriási adag galuska lesz. Lehet belőle köret pörkölthöz vagy csirkepaprikáshoz és így, köretként négy főnek is elég lehet. Lehet ráütni pár tojást, és tojásos galuskát készíteni. Vagy miért ne lehetne sajtkrémes galuska sült hagymával? Vagy akár zöldfűszeres, petrezselymes-snidlinges? A képeken látható három tányérnyi galuska csak 2 tojásból készült.
Galuskát bármikor főzhetünk, mert csak tojás, liszt és víz kell hozzá. Ezt az ételt a lányaim egészen kiskorukban megtanulták elkészíteni és gyakran ők főzik meg nekem és nem fordítva.

Amire szükségem lesz:

2 tojás,  4 dl víz, 35-37 dkg liszt, nagy csipet só, galuska szaggató
a tojásoshoz: 2 tojás, csipet só
a sajtkrémeshez: 1 dl tejszín, cheddar sajt vagy krémsajt, szerecsendió
a zöldfűszereshez: petrezselyem, snidling vagy más friss zöldfűszer

Így készítem:

A tojást felverem a sóval, beleöntöm a vizet és habverővel belekeverem a lisztet. Olyan állaga kell legyen, mint a híg kelt tészta. Hagyom állni 10-15 percet. Felforralok vizet egy akkora lábosban, amire pont rá tudom tenni a galuskaszaggatót. Több részletben beleszaggatom a tésztát. Minden alkalommal megvárom, hogy feljöjjenek a galuskák a forrásban lévő víz tetejére, majd szűrővel kiemelem őket. Egy serpenyőbe öntöm a megfőtt galuskát, olajjal elkeverem, hogy ne ragadjanak össze. Ezt addig csinálom, amíg el nem fogy a galuska tésztája.
Ha tojásos galuskát szeretnék, akkor 2 tojást ráütök és pár perc alatt átforgatom a forró serpenyőben. Van, aki szereti jól átsütni, van aki rezgősen, krémesen eszi, vagy esetleg több tojással. Friss salátával ez amolyan nyári étel.
Ha sajtkrémes galuskát próbálnánk ki, mindössze felolvasztjuk a sajtot a tejszínben, elkeverjük a még meleg galuskával és szerecsendióval ízesítjük és sült hagymakarikákkal megszórjuk.
A zöldfűszereshez pedig petrezselyemmel és snidlinggel elkeverjük a galuskát.











2014. április 1., kedd

Töltött tök és padlizsán, padlizsánpörkölttel



Bébitök, cukkini, padlizsán, nagyobb gombafej szépen tölthető és látványosan lehet tálalni. Tölthetjük rizottóval, ahogy a képen, vagy darált hússal is.

Amire szükségem lesz:

1-2 db bébitök, cukkini, padlizsán, vagy nagyobb fej gombák, olaj, só, pár szelet pizzamozzarella sajt
A töltelék lehet: kész főtt rizs vagy sajtos rizs vagy rizottó vagy pirított fűszeres darált hús vagy kolbásztöltelék
A padlizsánpörkölthöz: a padlizsán kivájt belseje, pár szem gomba, 1 paradicsom, 1-2 dl paradicsomszósz, bazsalikom, olaj, só, bors

Így készítem: 

Egy-egy bébitököt vagy cukkinit keresztbe elvágunk, kivájjuk a belsejét, hogy csak a vékony fala maradjon. A padlizsánnal is ezt tesszük. Kívűl-belül megsózzuk a hengereket, egymás mellé állítjuk tepsiben, meglocsoljuk olajjal és betöltjük sajtos rizzsel, rizottóval. 200 fokon sütöm a sütőben, míg meg nem puhulnak a tökök, padlizsánok. Amikor majdnem teljesen készen van, egy-egy szelet pizzamozzarellát teszünk rá és a sütőben jól rápirítjuk.
A padlizsán kivájt belsejét, kevés gombával és hagymával, sóval megpárolom serpenyőben egy kevés étolajon. Kevés paradicsomszósz öntök rá, paradicsomdarabkákkal és bazsalikommal összefőzöm. Ez a padlizsánpörkölt egy nagyon finom étel magában is.
A rizst szív formájúra alakítom és a töltött tökkel és a padlizsánpörkölttel kínálom a családnak.

Ötlet N 1: A kivájt tök vagy cukkini belsejéből lehet egy mini adag kapros tök- vagy cukkinifőzeléket készíteni.

Ötlet N 2: tölteléknek alkalmas pl maradék csirkepörkölt vagy sült hús is, ha apróra vágjuk és tejföllel, sajttal keverjük.





Veronika túrótortája

VERONIKA TÚRÓTORTÁJA

Egész családunk mély meggyőződése, hogy ez a világ legjobb túrós sütije. Örök hálám drága barátnőmnek, aki megosztotta velem a receptjét sok-sok évvel ezelőtt. A receptes füzetkémben így is szerepel, hogy Ildi túrótortája. Az engedélyével osztom meg a receptet most. Nehéz elnevezni a süteményt, mert mindhárom lányom kedvence, de legnagyobbik lányomé leginkább.

Amire szükségem lesz:

fél kg túró, 5 tojás, 12 dkg puha margarin, 6 evőkanál porcukor, egy citrom és egy narancs reszelt héja, 1-1 evőkanál narancslé és citromlé, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor

Így készítem:

Felverem a tojásfehérjét csipet sóval és 1 evőkanál porcukorral kemény habbá. A tojássárgájákat kihabosítom a vaníliás cukorral és 5 evőkanál porcukorral, belekeverem a margarint, a túrót, a reszelt citromhéjat, narancshéjat és a citromlét, narancslét. Rászórom a pudingport és a tojásfehérjével együtt lágyan elkeverem, hogy ne törjem össze a habot. 190 fokon sütöm 26 cm-es tortaformában, kb fél óráig.
Sütöttem már nagy tepsiben is, mint egy pitét és négyzetekre vágtam.






Ez volt a legelső ilyen túrótortám, narancssziruppal van leöntve. 
És ő Veronika. 

Mozzarella és paradicsom



Mozzarella és paradicsom
POMODORO E MOZZARELLA

Mélyzöld bazsalikomlevélen, hófehér mozzarellán aranyló olívaolaj, édes piros paradicsom és tűző napon érett olajbogyó. Így fér rá egész Itália egyetlen tányérra.

Amire szükségem lesz: paradicsom, mozzarella, olajbogyó, friss bazsalikom levelek, olívaolaj, esetleg balzsamecet

Egy szép tálon elhelyezem a hozzávalókat és meglocsolom olívaolajjal és balzsamecettel.



Eperhab

Finom, könnyű, rózsaszínű hab, friss eperrel.  Képviselőfánkba is tölthetjük. Más gyümölccsel is ki lehet próbálni, málnából, áfonyából, őszibarackból.

Amire szükségem lesz:

25 dkg eper, 12 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl habtejszín, 1 citrom leve és reszelt héja, csipet só, vaníliás cukor

Így készítem:

Szétválasztom a tojásokat, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verek. A tojássárgákat a cukorral kihabosítom. A tejszínt habbá verem a vaníliás cukorral. Az epret összeturmixolom a citromlével és a citrom reszelt héjával. Nagy tálba öntöm az epret, rá a habos-cukros tojássárgáját, majd a tejszínhabot és végül a tojáshabot. Szépen összekeverem, nem összetörve a habokat. Gyönyörű nézni, ahogy az eper rózsaszínre festi a fehér és krémsárga habokat. Szép üvegpoharakba töltöm és eperrel díszítem.