2014. április 15., kedd

Cukormentes csokihabos torta





Teljesen cukormentes csupacsoki torta. Négy réteg kakaós piskóta között csokoládé hab. Ha egy nagyobb tortát szeretnénk, akkor ennek a mennyiségnek a kétszeresét vegyük. A Star Wars tortához is a kétszerese kell.
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/csillagok-haboruja-azaz-star-wars-torta.html

CUKORMENTES KAKAÓS PISKÓTA

Amire szükségem lesz: 6 tojás, 8 ek eritrit, 4 ek liszt, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 fél tasak sütőpor vagy szódabikarbóna

Így készítem:

6 tojás fehérjét egy csipet sóval, és az eritrittel szép fényes habbá verek. Beleengedek egyenként 6 tojás sárgáját, majd a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. Fakanállal óvatosan összekeverem őket. Nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe engedem a tésztát, szépen egyenletesen elkenem és 180 fokon sütöm 8-10 percig. Amikor kész, konyharuhára borítom a tésztát, lehúzom róla a sütőpapírt óvatosan, majd visszafordítom és leszélezem. A téglalap alakú piskótatésztát 4 egyforma méretű négyszögre vágom és ha teljesen kihűlt, összeállítom a tortát a cukormentes csokihabbal.

CUKORMENTES CSOKIHAB

Amire szükségem lesz:  4 tojássárgája, 6 ek eritrit, 200 gr cukormentes étcsokoládé, 2 dl habtejszín

Így készítem:

Felverem a tejszínt szép fényes habbá és a hűtőbe teszem. Az étcsokoládét apróra vágom és vízgőz felett megolvasztom. A tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett forróra felmelegítem, és közben kavargatom folyamatosan. Amikor teljesen forró, leveszem a vízgőzről és habverővel kihűlésig habbá verem. Selymes sárga tojáshab lesz. 2-3 evőkanálnyi tejszínhabot belekavarok, majd, a már kihűlt, de még folyós étcsokoládét belecsurgatom, habverővel elkeverem. Végül fakanállal belekeverem a maradék tejszínhabot, vigyázva, nehogy összetörjem a habot, hadd maradjon benne minél több levegő. Hűtőbe teszem fél órára.

A kakaós piskóta rétegeket megkenem a habbal és bevonom vele kívűlről a tortát.





Húsvéti édes zsemle



HÚSVÉTI ÉDES ZSEMLE

Csillogó, vaníliaillatú édes zsemlék az ünnepi asztalra. Ez egy kitűnő, egyszerű édes kelt tészta receptje. Húsvéti kis zsemlék készültek belőle, de lehet belőle kisebb kalácsot is fonni, vagy kuglóf formában megsütni. A tojássárgájáktól úgy tűnik, mintha szépen ki lennének lakkozva, igazán mutatós.

Amire szükségem lesz:

a kiskovászhoz: 1 tasak instant élesztő,  1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, fél dl langyos tej
a tésztához: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin, nagy csipet só, 1 tojás, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj és narancshéj, 1 tasak vaníliás cukor
a zsemléket megkenni: 1 tojássárgája

Így készítem:

Összekeverem a kiskovász hozzávalóit és meleg helyen, betakarva  megvárom, hogy szép lyukacsosra feljöjjön. Közben összemelegítem a tejet a cukrot, vaníliás cukrot és a margarint, majd hagyom kicsit hűlni. A lisztet nagy tálba mérem, a közepébe kicsi mélyedést csinálok és beleöntöm a kész kovászt. A langyos cukros-margarinos tejet is beleöntöm, majd az egész tojást és a tojássárgákat, a végén beleszórom a csipet sót, a reszelt citromhéjat és narancshéjat is. Összedagasztom és hagyom meleg helyen kelni. Amikor szépen megnőtt, megkelt a tészta, akkor lisztes papíron 6 részre osztom és kis zsemléket formázok belőlük.  Hagyom kelni őket a tepsiben, majd megkenem őket egy tojás sárgájával. 180 fokon sütöm kb 25 perc alatt. Ez a mennyiség 6 nagyobb zsemlére elég, pont egy nagy tepsiben elfér.

Ötlet N 1: kisebb zsemléket is lehet belőle sütni, vagy kalácsnak megfonni.
Ötlet N 2: rumba áztatott mazsolát is adhatunk a tészta hozzávalóihoz, mielőtt dagasztani kezdenénk.










2014. április 14., hétfő

Cukormentes csokihab, azaz a Star Wars torta krémje



CUKORMENTES CSOKIHAB, AZAZ  A STAR WARS TORTA KRÉMJE

Ez a "csupacsokihab" teljesen cukormentes, ezért cukorbetegek, diétázók kedvence lehet. A hab sokféleképpen használható. Lehet tortakrém, cukormentes piskótalapok között. Tölthetjük vele a képviselőfánkot. Cukormentes kakaóporral megszórva a csokihabot magában is tálalhatjuk.

Amire szükségem lesz:

4 tojássárgája, 10 ek eritrit, 200 gr cukormentes étcsokoládé, 2 dl habtejszín

Így készítem:

Felverem a tejszínt szép fényes habbá és a hűtőbe teszem. Az étcsokoládét apróra vágom és vízgőz felett megolvasztom. A tojások sárgáját az eritrittel vízgőz felett forróra felmelegítem, és közben kavargatom folyamatosan. Amikor teljesen forró, leveszem a vízgőzről és habverővel kihűlésig habbá verem. Selymes sárga tojáshab lesz. 2-3 evőkanálnyi tejszínhabot belekavarok, majd, a már kihűlt, de még folyós étcsokoládét belecsurgatom, habverővel elkeverem. Végül fakanállal belekeverem a maradék tejszínhabot, vigyázva, nehogy összetörjem a habot, hadd maradjon benne minél több levegő. Hűtőben tartom felhasználásig.
Csokihabként 6 részre osztva, személyenként 325 kalóriás desszertet kapunk.











Sült paradicsomos tészta



SÜLT PARADICSOMOS TÉSZTA

Valami varázslat történik a paradicsomszeletekkel és a petrezselyemmel, ha tepsiben sütjük őket. Ez egy egyszerű olasz étel, gyors és nagyon finom. Alig kell hozzá valami.

Amire szükségem lesz:

kb fél kiló paradicsom, egy csokor petrezselyem, 7-8 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, 40 dkg bármilyen  tészta

Így készítem:

A paradicsomokat keresztbe szeletelem fel, mert így nagyon szépen mutat és jobban is egyben marad sütés közben. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egy evőkanálnyi olívalolajat locsolok, szépen egymás mellé ráteszem a felszeletelt paradicsomokat.  A fokhagymákat  felszeletelem és a paradicsomok közé teszem. Megszórom az egészet petrezselyemlevéllel, sózom, borsozom. Sütőben 250 fokon sütöm. A paradicsomok megpirulnak kicsit, a fokhagymák pedig krémszínűek lesznek. 
A megfőtt tésztára palacsintasütő lapáttal szépen ráteszem a paradicsomokat, a ropogós fokhagymákat és a megsült petrezselyemleveleket.





2014. április 11., péntek

Réteskosárka


RÉTESKOSÁRKA

Így változik át az egyszerű főtt krumpli valami elegáns, látványos köretté. Annyi történik, hogy a réteslapokat nagyobb négyzetekre vágom ollóval, mindegyik réteget olvasztott vajjal megkenem. A muffinsütő egy-egy mélyedésébe 2-3 réteslap-négyzetet teszek, úgy, hogy a lapok kicsit el legyenek forgatva. Úgy fog kinézni, mint egy virág. Mindegyik mélyedésbe főtt krumpli kockákat teszek, megsózom és egy-egy kanál sajtos tejszínt teszek a tetejükre. A tejszínt szerecsendióval, újhagymával fűszerezem, sózom, borsozom. Ez egy apró ötlet. Bármilyen párolt zöldséggel, vagy pirított darált hússal is el lehet készíteni, vagy máshogy fűszerezni.



2014. április 10., csütörtök

Dödölle


Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle....Olyan mintha sok apró krumplifánk lenne, amit tejföllel, sült szalonnával, sült hagymával és reszelt sajttal tálalunk. Igen laktató krumplis étel, számtalan változata és neve van.

Amire szükségem lesz:

fél kiló főtt krumpli, 2 evőkanál liszt, só, bors, olaj, 1-2 fej hagyma, 4-5 evőkanál tejfül, bacon vagy szalonna, kevés reszelt

Így készítem:

A krumplit meghámozom és kockákra vágva megfőzöm sós vízben. A megfőtt krumpliról leöntöm a főzővizet úgy, hogy 3-4 evőkanálnyi maradjon csak. Rászórom a lisztet, sózom, borsozom és magas lángon „odakapatom”, tehát addig kevergetem, amíg egy kicsit sercegni nem kezd. Picit odakap az alja, de az így jó. Összeáll pár perc alatt a lisztes főtt krumpli,, mintha tészta lenne. Forró olajba szaggatom evőkanállal. Sült hagymával megszórom, rákanalazom a tejfölt, a tetejére pedig reszelt sajtot és sült szalonnát teszek. Kevés piros húsú paprikát kockára vágok és avval is díszítem.





Tepsiben sült zöldség



Tepsiben sült zöldség

Vidámság, színek, napsütés egy tepsiben. Mindegyik zöldség megőrzi a saját ízét, az egyik ropogósabb, a másik puhább.
Van itt piros húsú paprika, fehérrépa, sárgarépa, lilahagyma, újhagyma, póréhagyma, paradicsom, zellerszár, cukkini, gomba, fokhagyma. A zöldségszeletkék olívaolajjal meglocsolva sülnek sütőben, és fűszereik mindössze só, bors és rózsabors.

Magában, pirítóssal, köretként, vagy spagettivel ehetjük. Csak annyi a dolgunk, olívaolajjal meglocsolt sütőpapírt teszünk a tepsibe, és a zöldségeket szépen elhelyezzük egymás mellé. Csak annyi zöldséget süssünk egyszerre, hogy ne kelljen őket egymásra rakni. Figyeljünk arra is, hogy a zöldségszeletkék nagyjából egyforma méretűek, vastagságúak legyenek. Ahogy a fűszereket rászórtuk, kevés olívaolajjal még meglocsoljuk és mehet is a sütőbe. 250 fokon sütöm.
Szinte bármilyen zöldség nagyon finom lesz így, sütőtök vagy káposzta is. Fűszerként használhatunk rozmaringot, bazsalikomot vagy, amit szeretnénk. Rózsaborsot használtam, mert nagyon finom fűszer és szép a színe is, sütés előtt sötét rózsaszínű.  Az egyik alsó képen látható a rózsabors.