2018. február 18., vasárnap

Pizza réteskosárban





Jópofa pizzás falatkák bulira, vagy akár reggelire. 

Amire szükségem lesz:
1 db kisebb cukkini, 1 tojás, 2-3 szelet sonka kisebb négyzetekre vágva, 10 dkg sajt, egy mirelit réteslap csomag kb. negyede
A kisebb adag paradicsomszószhoz: 2 dl paradicsompüré, 1db kisebb hagyma, 1 szál újhagyma, 1 kiskanál olaj, egy kiskanál bazsalikom, 3 gerezd zúzott fokhagyma, fél dl főzőtejszín, só, bors ízlés szerint

Így készítem:
A paradicsomszószhoz az apróra vágott hagymákat, a fokhagymát olajon összepirítom, bazsalikommal, sóval, borssal megszórom, felengedem a paradicsompürével és összefőzöm. A végén hozzáadom a fél dl tejszínt. Félrerakom hűlni.
Meghámozok egy kisebb cukkinit és lereszelem. Muffinformákat kibélelek kisebb négyzetre vágott réteslapokkal. A négyzeteket elforgatom, hogy jópofa formája legyen. A bazsalikomos paradicsomszószt összekeverem a reszelt cukkinivel és a tojással. 1-1 evőkanálnyit a réteslapokra teszek belőle,  pici sonkát teszek mindre és megszórom reszelt sajttal. 200 fokon megsütöm.



Gesztenyekrémes torta diétásan


Ilyen könnyű, pudingos gesztenyekrémes tortát akár hétköznap is süthetünk. Ha előző nap elkészítjük a krémet, akkor igazán rövid idő alatt varázsolhatunk egy ilyen csábító krémes sütit a családnak az asztalra, mert a tésztája nagyon hamar megsül. Mivel sem cukrot, sem lisztet nem tartalmaz, diétába is illeszthető. Tejszínhabbal, meggybefőttel is díszíthetjük.

Amire szükségem lesz:
A gesztenyekrémhez: 400 gr cukormentes gesztenyemassza (2 csomag), 1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, pár csepp rum aroma
A tésztához: 5 tojás, 150 gr zabkorpa, 2 reszelt alma,1 narancs leve és reszelt héja, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, egy csipet só, egy-egy csipet sütőpor és szódabikarbóna
A tészta szirupozásához: 1 db narancs leve
A torta díszítéséhez: 10 dkg cukrozatlan gesztenyemassza, pár csepp rum aroma, cukormentes édesítőszer ízlés szerint

Így készítem:
A krémet készítem el először, lehetőség szerint egy nappal korábban. Kicsit sűrűbb pudingot főzök 4 dl tejjel édesítővel, majd a rum aromával és a két csomag gesztenyemasszával egy szép krémet keverek. A krémnek van tartása, nem folyik. Egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Három tálat kikészítek. Mind az öt tojást szétválasztom, és az egyik tálban a tojásfehérjékből egy csipet sóval habot verek. Egy másik tálban a reszelt almát a narancslével elkeverem, hozzáadom a tojássárgákat, a rum aromát, édesítőt és a reszelt narancshéjat. A harmadik tálban a zabkorpát elkeverem a sütőporral, szódabikarbónával. Mind a három tál tartalmát összekeverem és nagy tepsiben, sütőpapírra simítom, megsütöm pár perc alatt. Amikor kihűlt, leszélezem, négy egyforma lapra vágom.
Összeállítom a tortát: a lapokat meglocsolom friss narancslével. Betöltöm a tortát krémmel, ügyelve arra, hogy maradjon a tetejére és az oldalára is. A torta díszítéséhez 10 dkg gesztenyemasszát megédesítek és rumaromával összegyúrom. A torta tetejére reszelek belőle.

Ötlet: Édesítéshez mostanában folyékony cukormentes édesítőt használok, többféle márka létezik. Kényelmesebb, mint az eritrit, mert azonnal el lehet keverni pl a krémmel, és tésztában pedig sütés közben sem veszít az édesítés mértékéből.

Hasonló receptek a blogon:








Banános-magos tallér



Rengeteget kísérletezek cukor-, liszt, zsiradékmentes édességekkel, újabb ötleteimet megvalósítva. Előfordul, hogy azonnal siker koronázza a törekvéseimet és van olyan is, hogy többször meg kell sütnöm ugyanazt, picit más arányokkal, hogy pont olyan legyen, amilyennek lennie kell. Ez a recept az azonnali siker kategória. Hihetetlenül finom, gyors, semmilyen nagy sütési tudományt nem igényel és kifejezetten diétázóknak, sportolóknak való, jól csomagolható.

Amire szükségem lesz:
10 dkg zabpehely, 5 dkg lenmag, 5 dkg durvára darált mogyoró vagy mandula vagy dió, 5 dkg napraforgó mag, 1 ek olaj, 2 érett banán összetörve, 1 alma lereszelve, 1 narancs leve és reszelt héja, cukormentes édesítőszer ízlés szerint, 2 dl víz

Így készítem:
Minden hozzávalót összekeverek és kanállal sütőpapírra kupacolom őket. Lelapogatom és kerek formára igazítom. Ez a mennyiség pint 20 db tallért ad ki és pont elfér egy nagy tepsin. Mindez pár perc, a sütés kb fél óra. 190 fokon sütöm annyi ideig, hogy megpiruljanak a tallérok. Könnyen le lehet választani a sütőpapírról.







2018. február 17., szombat

Csípős csicseriborsó curry


Az indiai ételek komoly rajongójaként már főzőtanfolyamon is próbáltam megismerni az ilyen ételek csínját-bínját. Ez a curry is egy indiai ihletésű tüzes étel. Rizs mellé, húsok mellé kiváló, de én annyira szeretem, hogy magában is meg tudom enni az egészet. 

Amire szükségem lesz:
40 dkg főtt csicseriborsó, 1 hagyma, kevés újhagyma, póréhagyma, 5-6 zúzott fokhagyma gerezd, 4-5 dl paradicsompüré, 1 ek olaj, só
saját curry masalám (fűszerkeverék) 9 féle őrölt fűszerből: római kömény, koriander, fahéj, chili, szerecsendió, őrölt szegfűszeg, bors,  gyömbér, curry  - egy-egy késhegynyi, illetve ízlés szerint

Így készítem:
Megfőzöm a csicseriborsót sós vízben. Apróra vágom a hagymákat és összeállítom a fűszerkeveréket. Serpenyőben olajban gyorsan összepirítom a fűszereket, majd pár perc múlva beleszórom az apróra vágott hagymákat is. Hozzáadom a főtt csicseriborsót, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét és lassan összefőzöm.

Csicseriborsós receptek a blogon:


 

Szív alakú rizs, csicseriborsó curry, csőben sült sós palacsintával. 


Első festett mandalám.

Zamatos zeller saláta és zellerkrémleves


A zeller nemcsak főzve, hanem tepsiben sütve és nyersen is finom. Ennek a könnyű salátának is friss zeller az a alapja. Ementáli típusú sajtot is reszelhetünk bele.

A nyers zellernek számos gyógyhatása van, állítólag még vágykeltő is és kalória tartalma szinte semmi. A zellerről és gyógyhatásairól itt lehet olvasni:
Érdekes cikk a zellerről:

Amire szükségem lesz:
A salátához: 1 nagyobb zeller, 2 alma, 2 répa, 1 citrom leve, egy marék pirított dió
Az öntethez: 2 dl joghurt vagy tejföl, 1 ek mustár, 1 narancs leve, ízlés szerint édesítő, só, bors
esetleg kevés petrezselyem és pár darab pirított dió díszítésnek

Így készítem:
A diót megpirítom serpenyőben és felreteszem hűlni. Az öntet hozzávalóit összekeverem. Meghámozott zellert, a répát, almát a nagylyukú reszelőn lereszelem és ráfacsarom a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Összeforgatom az öntettel, a pirított dióval. 

A krémlevesek a téli hidegben felmelegítik az ember lelkét és balzsamozzák a szívét. Sűrű, laktató, halvány vajszínű zellerkrémlevesem díszei ropogós pirítós vagy pirított tökmag.

Amire szükségem lesz:
1 nagyobb zeller, 1 közepes krumpli (elhagyható), egy kevés zellerzöld és petrezselyem,
2 dl főzőtejszín, 10 dkg krémsajt, só, bors , szerecsendió, esetleg 1 kiskanál étkezési keményítő

Így készítem:
A zellert és a krumplit kockákra vágom és kb fél liter vízben kevés sóval és egy-egy szál zellerrel, petrezselyemmel puhára főzöm. A zöldeket kiveszem és a zellert, krumplit összeturmixolom a többi hozzávalóval. Még egyszer összeforralom, esetleg öntök még hozzá vizet. Tálaláskor még megszórom frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemmel, pirított tökmaggal. Finom hozzá a pirítós, sajtos pirítós is.

Krémlevesek a blogon:

Tálalási ötlet:
http://cookedandbakedbyera.blogspot.hu/2014/04/jin-jang-kremleves.html

Háromszög sajtos pirítóssal és sriracha csili szósszal.



2018. február 13., kedd

Bolognai ragu

A klasszikus bolognai ragut (ragu'alla bolognese) nem fűszerezik bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, de mi nagyon szeretjük benne ezeket az ízeket. Eredetileg marhahúsból készül és zellert is belefőznek. Az olasz mártásokban nagyon finom a végén hozzáadott tejszín, vagy tej, mert lágyítja a paradicsom ízét. 
Ezt a mártás tésztákhoz, gnocchihoz kínálom, vagy lasagne töltelékének használom, de pizzára is szoktam tenni.

Amire szükségem lesz:
fél kg darált pulykahús, 1 ek húsos szalonna kockákra vágva, 1 kis sárgarépa apróra vágva, fél dl fehérbor,1 hagyma, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, fél liter paradicsomszósz, 2-3 db paradicsom kockákra vágva, bazsalikom, oregánó, só, bors, esetleg tejszín vagy tej, 2-3 ek olaj

Így készítem: 
Kevés olajon a szalonnát, hagymát összepirítom, rászórom a sárgarépát és a paradicsomot, a fokhagymát és összeforgatom az egészet a darált hússal. Pirítgatom együtt, fűszerezem és felengedem a borral, paradicsomszósszal. Lassan összefőzöm. A végén egy kevés tejszínt vagy tejet is adok hozzá. 

A bolognai ragu gyors változata ebben a posztban:
Hasonló spagetti szósz, hús nélkül:

Itt lehet olvasni a bolognai raguról:






Cukkinis tepsis fasírt


A tepsis fasírt hús nélküli változata gyors, könnyen csomagolható és kalóriaszegény étel. Reszelt cukkini helyettesíti benne a darált húst és mivel nem olajban sül, igazán alakbarát. Nagy tepsiben sütve vékony lesz és könnyebb szendvicsbe tenni, de süthetjük őzgerinc formában is, mintha húskenyér lenne. 


Amire szükségem lesz:
2 púpos ek zabkorpa, 2 tojás, 2 ek tejföl vagy kefír, 25 dkg reszelt nyers cukkini, 8-10 dkg reszelt sajt,1 csipet szerecsendió,  só és bors ízlés szerint, 1-1 nagy csipet sütőpor és szódabikarbóna, 1 nagy ek őrölt pirospaprika, 2-3 csipet őrölt kömény vagy római kömény

Így készítem:
Az összes hozzávalót összekeverem, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntöm és 200 fokon készre sütöm, kb 20 perc alatt. 

Ennek az ételnek a sárgarépás-római köményes változata puffancs formájában a blogon itt található:



Szép magyar tájakon nagyon szeretünk barangolni, erdők-mezők energiáját magunkba szívni, búzamezőről szivárványt nézni. Bükk lankái a fenti képen. 
A kaszói erdő. Gyönyörű búzamező 
Kisrécse mellett, Dél-Zalában, szivárvány alakult ki napfelkelte után.