2021. március 14., vasárnap

Magliszt kenyér

 

Múlandó alkotás egy ilyen magliszt kenyér, mert minden morzsája elfogy, szinte még forrón. Igazi sikerrecept a családunkban. Magában is nagyon szeretjük enni.

Amire szükségem lesz:

20 dkg magliszt vegyesen (dió-, lenmag-, tökmag- mandula-, napraforgóliszt), 5 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 közepes méretű cukkini lereszelve, fél kávéskanál só, 1-1 késhegynyi szódabikarbóna és sütőpor, egy nagy marék olajos mag (dió, törökmogyoró, kesudió, mandula, napraforgómag, tökmag vagy ami épp otthon van)

Így készítem:

Minden hozzávalót összekeverek és sütőpapírral bélelt őzgerincformába egyengetem, majd a tetejét kidíszítem mandulával, 180 fokon ropogósra sütöm (kb 20-30 perc). 

Hasonló receptek a blogon:

https://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2017/12/magos-dios-teljes-kiorlesu-kenyer.html

https://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2017/12/zoldfuszeres-turokenyer.html




Az alábbi tavaszi képek csokorba kötve a zirci arborétum fotói a kora tavasz virágaival. Korai kankalin, kerti sáfrány (lila krókusz), tavaszi tőzike, hóvirág, pirosló hunyor – mind csodaszép és jólesik rájuk nézni. Mindet hangos madárcsicsergésben, friss erdei levegőn fotóztam.








 










2020. november 15., vasárnap

Gesztenyés



Gesztenyepüréink cukor nélkül készülnek, natúr gesztenyemasszából, folyékony édesítővel, rumaromával, édesített tejszínhabbal. Cukormentes csokoládét is reszelek rá, vagy áfonyával, szederrel díszítem.

Gesztenyés receptek a blogon:

http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2016/11/gesztenyekremes-torta.html

http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2018/01/gesztenyefelfujt.html

http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2018/02/gesztenyekremes-torta.html

http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2014/04/gesztenyekremes-muffin.html



Gesztenyés tiramisuk.








 

A csodálatos csicseriborsó

A csicseriborsót nagyon szeretjük az íze miatt, de kitűnő fehérjeforrás is és egyéb jótékony hatásai is vannak: 

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/csicseriborso_errendszerunk_ore/20080107165447.

A humusz és a falafel is csicseriborsóból készül: 

http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2014/04/humusz-es-falafel.html

Csicseriborsós ételeimből mutatok párat. 

Fent: Indiai csípős lecsóm tulajdonképpen hagyományos lecsó csicseriborsóval, római köménnyel és erős pistával.

Sajtkrémes, fokhagymás sült cukkini csicseriborsóval, római köménnyel.

Dobozolt ételek: csicseriborsós-paradicsommártásos cukkinispagetti, rántotta, házi sárga paradicsom és friss ribizli kefírrel, darált mandulával.

Csicseriborsós fűszeres köles sült csirkemell kockákkal. 

Avokádós saláta csicseriborsóval.



 

Képviselőfánk fehércsokoládés-tojáslikőrös krémmel


Fehércsokoládés-tojáslikőrös képviselőfánkjaimat szép ribizlivel, eperrel, szederrel és erkélyen nevelt citromfűvel díszítettem. A mandulagrillázs rajta külön gyönyörűség. 

A krém hozzávalói: 250 gramm mascarpone krémsajt, 1 tábla olvasztott, langyosra hűtött fehércsokoládé, 1 dl tojáslikőr és pár csepp vanília aroma. Habzsákkal töltöttem a kihűlt fánkokba.

A fánkokat pedig így sütöm: http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2018/01/kepviselofank.html

       Hangulatképek a konyhámból.



 

2020. november 14., szombat

Tokaji borhab

Tokaji borhabhoz felverek egy jó adag tejszínhabot, belekeverek mascarpone krémsajtot, édesítem, vaníliával fűszerezem, és lassan sok tokaji aszút adagolok hozzá. Annyit, amennyit csak felvesz. Üvegtálba simítom, málnával és amaretti keksszel díszítem.



Mindegyik receptem mellé szeretek egy-egy saját fotót is tenni. Ezek itt a saját festményeim. Az utolsó egy Csontváry másolat, „Traui tájkép naplemente idején” a címe.