2020. április 11., szombat

Diétás túrógombóc





Diétás túrógombóc 

Túrógombóc Artúr is lehetne a nevem, imádom a klasszikus tejfölös porcukros változatot, sok pirított zsemlemorzsával és szeretem mákkal is, vagy málnalekvárral is. Bárhogyan és bármikor, igazából. Diétásabb túrógombócot is készítek évek óta, zabpehellyel vagy útifű maghéjjal. Ebben a receptben a kalóriamennyiség igazán minimális, különösen az útifű maghéjas változatban.

Hozzávalók:
fél kg sovány túró, 2 tojás, 2 evőkanál útifű maghéj vagy 4 evőkanál zabpehely, Süssina vagy Huxol folyékony édesítő, vanília aroma, 1 csipet só, reszelt narancshéj vagy citromhéj
Tálaláshoz: diétás kekszmorzsa, vagy fahéjjal kevert darált dió, édesítő, kefír
Cukormentes friss lekvár: egy fél csészényi fagyasztott vagy friss megy (vagy más gyümölcs, pl. eper, málna, áfonya stb), legalább 1 narancs leve, fél teáskanál dzsemfix, folyékony édesítő

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéjüket egy csipet sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját elkeverem a túróval, vaníliával, édesítővel és az útifű maghéjjal, majd beleforgatom a felvert tojásfehérjét is. Hagyom állni egy 10 percet legalább. Hagyományos módon, forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Ahogy feljönnek a víz tetejére, kiveszem őket és vagy csupaszon hagyom, vagy fahéjjal kevert darált dióban vagy diétás kekszmorzsában megforgatom. Tálaláskor a kefírbe pár csepp édesítőt keverek és szépen megöntözöm vele a gombócokat.
Ha friss lekvárt is kínálnék hozzá: a gyümölcsöt a narancslével, édesítővel és a dzsemfix porral felforralom és kész is.

Hagyományos túrógombóc családi receptje:





 Gyöngyikéket fotóztam délelőtti napsütésben. Olyanok,mint a mini szőlőfürtök fejjel lefelé.


Gyors, omlós almás pite



Gyors,omlós almás pite

Ha csak pár almánk van, süssünk egy gyors, rücskös tetejű almás pitét klasszikus linzertésztából.

A linzertésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 1 nagyobb tojás sárgája (vagy 2 kisebb), 1 narancs reszelt héja
Az almás töltelékhez: 2-5 nagyobb alma, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj, vanília, 2 tojás, 2 dl kefír vagy tejszín, 3 evőkanálnyi cukor, 1 narancs leve
A rücskös tetejéhez: egy marék dió darálva, vagy apróbb darabokra vágva
egy kisebb tepsi (kb 26 x 18 cm-es)

Így készítem: 
A linzertésztát összegyúrom, elosztom 1/3 és 2/3 részre. A kisebb adaghoz hozzáadom a diót és félreteszem. A 2/3-át kinyújtom téglalap alakúra és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítom, megszurkálom villával és elősütöm kb. 10 percig 180 fokon. Közben meghámozom, lereszelem az almát, a narancs levével, 2 evőkanálnyi cukorral, pár csepp vaníliával és a fahéjjal összekeverem.  2 tojást felverek és hozzáadom a kefírt, 1 evőkanál cukrot. Az almából kinyomkodom a levét és félreteszem. Az elősütött linzer lapra egyenletesen rászórom az almát, majd az édes tojás-kefír öntettel beborítom. Végül a nagylyukú reszelőn ráreszelem a diós linzert. Készre sütöm 180 fokon. 

Régóta varrok nyuszikat, macikat és idén is szeretettel hímeztem az arcocskájukat és vigyázok rájuk, amíg új gazdájukhoz nem kerülnek. 


 
Boldog Húsvétot kívánok minden kedves olvasómnak! J



2020. március 31., kedd

Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak


Fűszeres sült karfiol vagy karfiol steak
Fűszeres karfiolt készíteni nem nagy tudomány, hiszen csak annyit kell tennünk, hogy fűszerrel megszórjuk és tepsiben megsütjük. Teljesen más íze lesz így, mint például a főtt, párolt vagy rántott karfiolnak.  A sütéstől szinte karamellizálódik és szinte édes íze lesz, szélei pedig jól megpirulnak és ropogósak lesznek.  Mennyei valóban. Kifejezetten rá lehet szokni, még akkor is, ha sosem voltunk kifejezetten nagy karfiol-imádók. 
Ráadásul a karfiol egy amolyan szuperzöldség, mert amellett, hogy egy vitamin és ásványi anyag bomba, ez az egyik legkevesebb energiát tartalmazó zöldség a világon: ha megeszünk egy kilót belőle, akkor is csak 250 kalóriát vettünk magunkhoz. A fűszeres sült karfiol valószínűleg kiváló köret lehet. Igazából nem tudom, mert odáig sosem jutott még el, mert azon forrón elfogy még a tepsiből, ahogy kiveszem a sütőből.

Hozzávalók: 1 nagy karfiol, kb 1 evőkanál étolaj, só, bors vagy valamilyen fűszerkeverék (pl sült krumpli, grillcsirke, gyros stb)

Így készítem:
Az egész karfiolt egy jó nagy késsel kb 1 cm vastag szeletekre vágjuk és olajjal megkent sütőpapírra tesszük. A középső része szépen egyben marad és egy lombos fára hasonlít. A többi szelet lehet, hogy kisebb rózsákra esik szét, de ez nem baj. Ezeket a kisebb részeket szorosan a nagyobbak mellé tesszük. Pici olajjal itt-ott meglocsoljuk és megszórjuk sóval, borssal vagy valamilyen fűszerkeverékkel. A sült krumpli vagy grillcsirke fűszerkeverék például kiváló hozzá. Szórhatunk rá petrezselymet is. 250 fokon sütjük addig, amíg szép aranyszínűre nem pirul. Szeretem jól megsütni,  mert imádom jól átsült széleit, olyan, mintha karfiol csipsz lenne.




Reszelt sajttal és tejföllel fejedelmi fogás.
Ha marad hely még a tepsiben, tehetünk más zöldséget is mellé, cukkinit, hagymát, sárgarépát stb. A karfiolt süthetjük fokhagymásan is, vagy krémsajttal megkenve.
Tepsis sült zöldségekről több poszt is van a blogon:


A cseresznyevirágzás gyönyörűsége minden évben lenyűgöz. A Tóth Árpád sétány vagy a Füvészkert cseresznyefái igazán pompázatosak, mintha mesebeli rózsaszínű hercegnők lennének.




2020. március 30., hétfő

Anyukám szódabikarbónás kenyere




Anyukám szódabikarbónás kenyere

Anyukám receptjét mutatom egy az egyben, az ő fotóival. Ez egy igen gyors, dagasztás és élesztő nélküli kenyér. Ropogós a héja és nagyon finom. Magát a kenyeret egy kacsasütő lábosban sütötte és mivel a vízgőz jót tesz a kenyérnek, tett a sütőbe még egy kis vizet is, külön tepsibe.

Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt, 15 dkg zabkorpás liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 150 gr joghurt vagy kefír vagy sovány tejföl, 2 dl víz, egy marék szezámmag, egy fél teáskanál csipet köménymag.

Így készítem:
A hozzávalókat összekeverem, de nem dagasztom és 200 fokon 35 perc alatt megsütöm. A tetejére lehet 2-3 hasítást vágni. 

 Anyukámmal, testvéremmel.
Az expedíciós évek alatt, amikor Mongóliában éltünk, Anyu mindennap sütött-főzött, itt is épp valami finomat készít a jurtában, én pedig szerettem nézni, amit csinált.
Ez a jurtatáborunk a Gobi-sivatagban. Szeretek visszagondolni ezekre az évekre.

Almás palacsinta sütőben sütve



Almás palacsinta tepsiben sütve

Keresed a fitt recepteket? Itt a tavasz és diétázol? Ezt a palacsintát reggelire is eheted. Csak kevered-kavarod, sütőbe teszed, közben teszel-veszel vagy olvasgatsz és kész is. Ez nem az a vékony, feltekerős fajta palacsinta, hanem a vastagabb, laktatóbb, így töltelék nem is kell hozzá. Egy kis cukormentes lekvár is megteszi. Vagy egy nyári délutánon cukormentes fagylalt.  Ezek a palacsinták nem fognak sem a serpenyőbe ragadni, sem elszakadni, hiszen sütőben sütjük. Bárki elkészítheti, mindenféle gyakorlat nélkül. Ebből az adagból 9 db habkönnyű, vastag palacsinta lesz, tej, búzaliszt és cukor nincsen benne. Palacsintánként 75 kalóriát tartalmaz.

Hozzávalók:
3 tojás, 12 dkg túró, 1 nagy alma, 2 púpos evőkanál zabliszt (kb 50 gr), 1 evőkanál olaj, édesítő ízlés szerint, pár csepp vanília aroma, 1/3 zacskó sütőpor, 1 csipet só, esetleg reszelt citromhéj és pár csipet fahéj, egy kiskanál por eritrit, cukormentes lekvár

Így készítem:
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. Az almát meghámozom és a nagylyukú reszelőn lereszelem. A tojások sárgáját a túróval, pár csepp vanília aromával, a reszelt citromhéjjal, fahéjjal és az édesítővel elkeverem. Hozzáadom a reszelt almát, a zablisztet és a sütőport, majd a legvégén a habbá vert fehérjét is. Sütőpapírral kibélelem a tepsit, picit beolajozom a papírt és 9 kupacot formázok rá az almás tésztából. 190 fokon sütöm. Szépen megnőnek, kiterülnek sütés közben. Igen hamar megsül. Tálaláskor megfordítom őket, eritrittel meghintem és cukormentes lekvárral kínálom.
A tepsis palacsintákat úgy is süthetjük, hogy nem formázunk belőle különálló palacsintákat, hanem egyben a sütőpapírra öntjük a tésztát, vékonyan elsimítjuk és ha megsült, nagyobb négyzetekre vágjuk.
 Sütés közben ilyen bucik lesznek.
 

Lángos, palacsinta örök szerelmeink. A minap posztolt egészséges lángos máris nagy siker: http://cookedandbakedbyera.blogspot.com/2020/03/csupa-boldogsag-langos.html.
Ennek a tepsiben sült fitt lángosnak testvérkéje a tepsiben sült palacsinta.

Hagyományos soha-el-nem szakadó palacsinta:  
Túrós palacsinták:
Egészséges zabpalacsinta:
Fitt fagylalt házilag:
Gyors, fitt lekvár almából (vagy más gyümölcsből)


Virágzó cseresznyefa gombképemmek kívánok szép tavaszt! :)
Így készült: Kallódó gombokat, hajgumi díszeket, strasszköveket ragasztottam fel egy kisebb falapra. A fát előtte krétafestékkel vontam be. A ragasztó pedig egyszerű technokol.


2020. március 22., vasárnap

Szupertészta


Szupertészta

Diétázol és imádod a tésztát? Itt a megoldás! Ez egy „szupertészta”, mert még az alacsony kalóriás diétákba is beilleszthető, ezenkívül gyorsabban készül el, mint ahogy megírom ezt a posztot. Hagyományos tésztákhoz képest majdnem 50%-al kevesebb kalóriát tartalmaz.

Egy adagnyi (kb 140 gr) kész tésztához hozzávalók:
120 gr (vagy picit több) tej (kókusztej) vagy víz,  1 tojás, 25 gr útifű maghéj, 3 gr só

Így készítem:
A tejet és tojást összekeverem a sóval, majd az útifű maghéjjal. Picit megolajozott sütőpapírra öntöm a keveréket, gyorsan dolgozva, hogy minél jobban elterüljön és vékonyabb legyen. 160 fokon 10percig sütöm. Amikor kész, felcsavarom, vékony csigákra vágom. Ennyi az egész.
Nagyon finom és természetesen bármilyen raguval, mártással, szósszal ehetjük, ugyanúgy, mint a hagyományos tésztákat: sajtmártással, fokhagymásan, sonkával-sajttal, bazsalikomos paradicsomszósszal vagy diós vagy túrós tésztaként. Itt mákos tésztaként mutatom, mert ez az az étel, amivel engem mindig le lehet venni a lábamról, különösen, ha még lekvár is van rajta. Lásd egy korábbi posztomat:

Ennek az adagnak az energiatartalma, kókusztejjel készítve: kb 150 kalória.
Mák energiatartalma (kb 30 gr): 170 kalória
Mákos tészta: 320 kalória + 2 evőkanál cukormentes lekvár

Ezt a receptet még évekkel ezelőtt Szafi oldalán találtam:




Cicuskánk élvezi a tavaszi időt.