2016. április 28., csütörtök

Mennyei 5 perces tésztaszósz


MENNYEI 5 PERCES TÉSZTASZÓSZ


Ez a mennyei krémes-fényes szósz 5 perces pucolom-aprítom-adagolom feladat. A szósz a tészta estélyi ruhája, igazi fenséges fogássá alakul az egyszerű spagetti vagy penne tészta. Félbevágott pici paradicsommal kidíszíthetjük, vagy petrezselyemmel, bazsalikommal is megszórhatjuk. Finom főtt kukoricával is. A sárga vagy a piros erőteljes színe ráadásul szépen is mutat a lágy pasztellszínű mártáson. Frissen őrölt borssal is meg szoktam szórni.
Ez egy olyan étel, amit éhesen hazaérve is hipp-hopp összedobhatunk. A mártás finom főtt krumplival, sült krumplival, párolt sárgarépával, vagy fasírt mellé is. Hasonlít a guacamole-ra, de mégsem az.
Egy pohár száraz pezsgővel különleges vacsora.

Guacamole, vagyis mexikói avokádókrém a blogon:

Amire szükségem lesz:

fél avokádó húsa, 5 ek tejföl, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kockasajt vagy 5 dkg füstölt sajt, só, bors ízlés szerint
15 dkg spagetti tészta
Tálaláshoz: esetleg friss paradicsom vagy petrezselyem zöldje

Így készítem:

Amíg a tészta sós vízben megfő, minden hozzávalót aprítóba teszek és összeturmixolok. Gyönyörű, pasztellzöld, selymes-fényes mártás lesz. A kifőtt tésztát megforgatom benne, szépen kidíszítem a friss félbevágott koktélparadicsomokkal, esetleg megszórom petrezselyemmel is. Ennyi az egész, a mártást nem tart tovább 5 percnél elkészíteni.










2016. április 27., szerda

Cukormentes csupacsoki brownie



CUKORMENTES CSOKIS BROWNIE

Csupacsoki süti, fél óra alatt, liszt, vaj, cukor nélkül, sok dióval és csokidarabkákkal.
Szeretek kitalálni hasonló recepteket, és számomra igen meglepő, hogy mennyire könnyen lehet a cukrot teljesen elhagyni süteményekből. Ez a népszerű amerikai brownie egészségesebb változata, a hagyományos cukor-liszt-vaj trió nélkül. Nagy kedvenc lehet, hiszen egyszerű és gyorsan elkészíthető. Attól kezdve, hogy kikészítjük a hozzávalókat mindössze fél órán belül készen is van. Nagyon hamar megsül. Egy bögre forró tejeskávé, egy nagy fotel kell már csak hozzá és kényelmesen hátradőlve meg is kóstolhatunk egy kockányi browniet. Vagy kettőt.

Amire szükségem lesz:

70 gr zabliszt, 50 gr zabkorpa, 30 gr kukoricapehely, 20 gr holland kakaópor (2 púpos ek), 2 tojás, 250 gr kefír, 80 gr dió, 60 gr cukormentes csokoládé, 1 csipet sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna, 7 ek eritrit, vanília, 1 késhegynyi fahéj
30 x 22 cm-es tepsi

Így készítem:

A tojásfehérjét felverem egy csipet sóval. Apró darabokra vágom diót és a csokoládét. A zablisztet, zabkorpát, kukoricapelyhet a kakaóporral összekeverem. Egy másik tálba adagolom a kefírt, a 2 tojássárgáját, az eritritet. Hozzáadok pici vanília aromát, fahéjat, sütőport és szódabikarbónát. Miután a két tálban lévőket szépen fakanállal elkevertem, egy fényes krémet kapok. Beleszórom a csokoládét és a diót, majd a felvert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt kis tepsiben 200 fokon kb 10 perc alatt megsütöm. Csak akkor vágom fel kockákra, amikor kihűlt. 








2016. április 23., szombat

Cukormentes finomságok

                          FAHÉJAS LINZERSZÍVEK LEKVÁRRAL TÖLTVE
A hagyományos linzertészta receptjében a finomlisztet zabliszttel helyettesítettem, a cukrot pedig eritrittel. 
Cukormentes málna- és baracklekvárral töltöttem.

 CSOKIS FEHÉRJE-PALACSINTA BANÁNNAL ÉS PÁR SZEM EPERREL
A palacsinta csokis fehérjepor, tojásfehérje, víz, kevés zabpehely és egy kicsi zabliszt keveréke. Arányai változnak, de általában az ilyen diétás palacsintához 1 tojásfehérjéhez öntök 1 dl vizet, 2 evőkanálnyi zabpelyhet és 1 evőkanál zablisztet. Ebbe most egy púpos evőkanál csokis fehérjepor is került. A palacsinta tésztáját hagyom állni, majd megsütöm palacsintasütőben egyenként. Kicsit kisebb méretűek lesznek, mint a hagyományos palacsinták, mert a nagyobb méretű zabpalacsinta könnyen szakadhat. Mézzel megcsurgatom, facsarok rá narancslevet vagy mákkal, gyümölccsel kínálom. Úgy is nagyon finom, ha cukormentes pudinggal leöntöm és gyümölccsel díszítem.

Almás-mákos sütemény



Mákimádók és egészséges életmódot követők szeretni fogják ezt a süteményt. Picit olyan, mintha mákos-almás rétes töltelék lenne a rétestészta nélkül. Zsiradékot, lisztet, cukrot nem tartalmaz. Cukormentes olvasztott csokoládét is önthetünk a kihűlt sütinkre, így igazi ünnepi ruhája lesz.

Amire szükségem lesz:

5 ek zabpehely, 5 ek zabpehelyliszt, 5 ek eritrit, 10 ek darált mák, 1 db reszelt alma, 3 tojás, 3 ek kefír, 1 narancs reszelt héja, egy késhegynyi őrölt fahéj, vanília, 1 csipet sütőpor, 1 csipet szódabikarbóna
egy kisebb őzgerincforma
Tálaláshoz: 2 ek méz, 1 pici alma hámozva, szeletelve

Így készítem:


Az összes hozzávalót összekeverem és 200 fokon sütöm amíg a teteje meg nem pirul, vagyis 20-25 percig. A teteje berepedhet. A kihűlt sütemény tetejét mézzel megcsurgatom, felszeletelem és mézen karamellizált almával tálalom.





Hamis falafel


Ki gondolná, hogy ezek a finom falatok nem csicseriborsóból, hanem egyszerű sárgarépából készültek? Egyáltalán nem érezni benne a sárgarépa ízét. Tepsiben sült, nem olajban, mint a hagyományos falafel és emmiatt diétás jellegű. Ráadásul lisztet sem tartalmaz, mindössze 2 evőkanálnyi zabkorpát. Belül puha, kívűl ropogós szélű. Rohanós reggeleken is  gyorsan elkészül, könnyen szállítható, nem folyik, nem ragad. Lehet körettel tálalni, vagy salátával, vagy szendvicsbe is tehetjük. 

Amire szükségem lesz:

2 púpos ek zabkorpa, 2 tojás, 2 ek tejföl, 25 dkg reszelt nyers sárgarépa, 8-10 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió, 2-3 csipet őrölt római kömény, ízlés szerint só, bors, 1 csipet sütőpor,1 csipet szódabikarbóna

Így készítem:

Mindent összekeverek és evőkanállal sütőpapírra adagolom úgy, hogy nagyjából egyforma kör alakú kis kupacok legyenek. 200 fokon sütöm, 15-20 percig.

Ötlet: cukkiniből is meg lehet sütni és pirospaprikával ízesíteni.




                                                                                  Ilyen félbevágva.

Epres pite



Illatos, édes eper adja a pite lelkét. Igen kevés hozzávalóból, cukor, vaj, fehérliszt nélkül sütöttem. A tavasz, a nyár bármely friss gyümölcsével, pl. őszibarackkal, sárgabarackkal, málnával is készülhet. Az ilyen könnyű, puha tésztájú gyümölcsös piték szépen tálalhatóak citromos-narancsos édes tejföllel vagy fagylalttal. 

Amire szükségem lesz:

25 dkg eper kisebb kockákra vágva, 25 dkg kefír, 2 tojás, 14 dkg zabliszt , 6 ek eritrit, vanília, reszelt citromhéj, egy csipet szódabikarbóna, egy csipet sütőpor
26 cm átmérőjű piteforma

Így készítem:

A hozzávalókat összekeverem és sütőpapírral bélelt formában megsütöm 200 fokon,amíg a teteje meg nem pirul.







2016. április 18., hétfő

Hagymás lepény és gombás lepény


Egy kis harapnivaló egy pohár borhoz vagy sörhöz. 

Amire szükségem lesz:

A tésztához: 50 dkg liszt, 24 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 1 teáskanál só
A töltelékhez: 3-4 db hagyma (lehet vörös-, vagy lilahagyma, vagy újhagyma is), 30-40 dkg gomba, só,bors, olaj
Az öntethez: 2 ek vaj, 2 ek liszt, 3 dl tej, 8 ek tejföl, 10 dkg reszelt sajt, egy csokor petrezselyem, 1 csipet szerecsendió, fél kávéskanál só (illetve ízlés szerint), bors
A tetejére: egy nagy marék reszelt sajt

Így készítem:

A hagymát sóval, borssal kevés olajon megpárolom. Külön megpárolom a gombát is, olajon, 1 apróra vágott hagymával vagy kevés újhagymával,sóval, borssal, hagyom kihűlni. Ebben a receptben nagy, téglalap alakú tepsit használok, de a tésztával és a töltelékkel tulajdonképpen úgy járok el, mint a kukoricás-brokkolis pite receptjében. Az a különbség, hogy a nagy tepsihez téglalap alakúra nyújtom a tésztát,majd az egyik felére a hagymát, a másikra pedig a gombát simítom. Ez a pite vékonyabb lesz majd,mint a brokkolis-kukoricás.